BAYERN

Ovaj Kovačev izum je njegov najveći poklon Bayernu

Foto: EPA

ROBERT LEWANDOWSKI i Serge Gnabry glavni su junaci 3:0 pobjede Bayerna kod Chelseaja u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka, no nisu toj dvojici Nijemci oduševljeno skandirali nakon utakmice na Stamford Bridgeu.

Njihov junak bio je 19-godišnji Alphonso Davies iz Kanade koji se, dok su mu skandirali, sramio otići pozdraviti navijače. Pojavio se neuništivi Lewa i pogurao ga naprijed, a navijače je to oduševilo.

Prilikom asistencije za treći gol Bayerna protutnjao je pored trojice igrača Bluesa i, prema nekim informacijama, postigao je brzinu od 35 km/h u punom sprintu što je, dodaju duhoviti Englezi, brže od dopuštene brzine kretanja automobila u samom centru Londona.

Kovač ga je prvi stavio na poziciju na kojoj danas dominira

Davies, među suigračima - Phonzie, veliko je otkriće Nike Kovača na poziciji lijevog beka gdje je danas nezamjenjiv, iako mu potencijalnu konkurenciju predstavljaju daleko renomiranija imena poput Davida Alabe i najskupljeg igrača u povijesti kluba te svjetskog prvaka s Francuskom 2018. Lucasa Hernandeza.

Upravo ga je bivši hrvatski izbornik silom prilika postavio na poziciju lijevoga beka 26. listopada u pobjedi 2:1 nad Union Berlinom u Münchenu.

Mladi Kanađanin nastavio je igrati standardno na toj poziciji u sljedeće dvije utakmice protiv Bochuma u kupu (zabio autogol) te u bolnom, po Kovača i sudbonosnom, porazu u Frankfurtu kod Eintrachta 5:1.

Kovač je u listopadu postao bivši, a njegov dotadašnji asistent Hansi Flick preuzeo je momčad i zadržao Daviesa na istoj poziciji. Iz utakmice u utakmicu Phonzie raste, a mnogi će reći da je trenutačno jedan od najboljih lijevih bekova na svijetu.

Moderan, napadački bek

Rezultiralo je to prebacivanjem Davida Alabe na poziciju stopera, a o Hernandezu, igraču za kojeg je Bayern Atletico Madridu platio 80 milijuna eura, malo tko i govori danas.

Najbolju utakmicu odigrao je sinoć - imao je šest od sedam uspješnih driblinga, bio gotovo nepogrešiv u pass-igri te namjestio gol i još dvije šanse u 90 minuta.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Po njegovoj mapi kretanja da se uočiti da je stajao ofenzivnije za prosječnog beka - i tu leži njegova prednost koju je prvi uočio baš Niko Kovač koji ga je s pozicije krila prekomandirao u napadačkog beka.

Da u njemu postoji ogroman talent, bilo je jasno u kadetskim godinama. U 15. je potpisao prvi profesionalni ugovor i postao najmlađi igrač u povijesti USL-ove nogometne lige. U debitantskoj sezoni za Vancouver Whitecapse zabio je dva gola i postao najmlađi strijelac u povijesti lige, a u 2017. i 2018. igrao je u MLS-u gdje ga je uočio Bayern i doveo za deset milijuna eura.

Na transferu je posebno inzistirao Kovač - Daviesa je Bayern potpisao 25. srpnja 2018., kada je Niko preuzeo momčad, a mladi je Kanađanin stigao u momčad u siječnju 2019. Prvo se prilagođavao u B momčadi gdje je odskakao od konkurencije, da bi ga Kovač vrlo brzo uključio u prvu momčad.

"Bayern je posebno težak klub za mlade igrače, sjetite se samo Renata Sanchesa. No Davies je na pravom putu", rekao je Kovač nakon šest mjeseci treniranja ovog igrača.

Šaljivdžija

Davies je omiljen tip u svlačionici. Na društvenoj mreži TikTok objavljuje videa u kojima pjeva, glumi i pleše, što posebno oduševljava navijače Bayerna.

Može vas nasmijati do suza svojim radovima poput ovog.

 

Pročitajte više