superliga

Ovako bi sljedeće sezone mogla izgledati Liga prvaka. Igrao bi je i Leeds United

Foto: Liga prvaka

OSNIVANJE Superlige, koju je najavilo 12 najvećih europskih klubova, imat će dalekosežne posljedice za europski klupski nogomet.

Utemeljitelji lige su Milan, Arsenal, Atletico, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Tottenham. Njima će se pridružiti još tri kluba, a ovih 15 momčadi imat će zajamčeno mjesto u ligi. Preostalih pet sudionika dobilo bi se kroz kvalifikacije.

Nagađa se da će Uefa te klubove izbaciti iz svojih klupskih natjecanja, što znači da će nekim drugim klubovima, koji nisu ni blizu Lige prvaka, biti omogućeno da se u njoj natječe.

Podsjetimo, prema sadašnjem formatu u skupine Lige prvaka izravno ulaze po četiri najbolje momčadi iz Španjolske, Engleske, Italije i Njemačke, dvije najbolje iz Francuske i Portugala te prvaci Rusije, Belgije, Ukrajine i Nizozemske. Ostali klubovi za plasman se bore kroz kvalifikacije.

Izbacivanje velikana pomaknulo bi crtu i Liga prvaka bi već sljedeće sezone mogla izgledati potpuno drukčije. No vrijedi istaknuti da su Borussia Dortmund, Bayern i PSG odbili sudjelovanje u takvom natjecanju pa u njihovim ligama neće biti promjena.

Kad bi danas završila najjača europska nacionalna prvenstva, u Ligu prvaka bi se plasirale ove momčadi:

Engleska: Leicester, West Ham, Everton, Leeds

Italija: Atalanta, Napoli, Lazio, Roma

Španjolska: Sevilla, Villarreal, Betis, Real Sociedad

Francuska: Lille, PSG, Monaco

Njemačka: Bayern, Leipzig, Wolfsburg, Eintracht

Ogromnih promjena bilo bi i u sastavljanju jakosnih skupina. Ako bi Dinamo ove sezone obranio naslov prvaka i kvalificirao se u LP, sigurno bi bio najmanje u trećoj jakosnoj skupini, a imao bi i veliku šansu da upadne i u drugu.

Pročitajte više