KORONAVIRUS I LIGA PRVAKA

Za Barcelonu i Kosovo ne vrijede ista pravila. Ima li Liga prvaka smisla?

Foto: Getty Images/Guliver Image

SLOVAN iz Bratislave izbačen je iz kvalifikacija za Ligu prvaka.

UEFA će pojasniti da nije izbačen, već je susret 1. pretkola Slovana protiv Klaksvika registriran pobjedom 3:0 za prvaka Farskih otoka jer se Slovaci nisu pojavili na utakmici. Morali su biti u samoizolaciji jer je jedan član kluba bio pozitivan na koronavirus.

Klaksvik i Slovan trebali su igrati 19. kolovoza, ali je utakmica odgođena za 21. kolovoz zbog zaraze u slovačkoj ekipi, a neslužbeno riječ je o fizioterapeutu koji je bio pozitivan na koronavirus po dolasku na Farske otoke. Slovan se vratio kući, ostavio zaraženog u Bratislavi i potom se vratio na Farske otoke. Testiranjem je utvrđeno da koronu ima i jedan igrač Slovana. Lokalne vlasti odlučile su staviti čitavu momčad u karantenu i Slovaci nisu mogli doći na utakmicu. Da su izašli iz karantene i došli na stadion, čitava delegacija završila bi u zatvoru prema zakonima zemlje u kojoj su se nalazili.

Nitko se nije bavio Slovacima i Kosovarima

U to vrijeme igrala se završnica Lige prvaka pa se Slovanom nitko nije previše bavio, kao ni nogometašima klubova s Kosova kojima je oduzeta mogućnost igranja u europskim natjecanjima.

Kosovski prvak Drita trebao je u pretkolu pretkola Lige prvaka igrati protiv sjevernoirskog Linfielda, ali je izgubio  3:0 u utakmici koja nije odigrana na terenu. Drita je imala dva zaražena igrača.

Priština je u pretkolu pretkola Lige prvaka doputovala na Gibraltar gdje je trebala igrati s Lincoln Red Impsima. No čak osam igrača Prištine bilo je pozitivno na koronavirus pa je kosovska delegacija deportirana nazad na Kosovo.

Uefa je odgodila utakmicu za četiri dana, a vlasti Gibraltara poručile su Kosovarima da na odgođenu utakmicu ne smije doći nitko od 20 članova delegacije koji su došli prvi put. Priština se obratila drugim klubovima koji su joj posudili 20 novih igrača, a Uefa je izašla u susret i dopustila im da igraju s igračima koji nisu registrirani. No po ponovnom dolasku na Gibraltar osam igrača iz nove delegacije bilo je pozitivno na koronavirus.

Prema pravilima Uefe u vrijeme koronavirusa, klubovima je dopušteno nastupiti ako u zapisniku imaju 13 igrača koji nisu pozitivni na koronavirus. No, iznad Uefe su lokalne vlasti, a one su na Gibraltaru naredile igračima Prištine mjere samoizolacije. Nitko od igrača s Kosova nije smio pristupiti igralištu i susret je registriran pobjedom Lincolna 3:0 jer Priština “nije došla na utakmicu”.

Dvostruka mjerila koje je Uefa sama postavila 

Više sreće imao je treći kosovski klub. Gjilani je gostovao na San Marinu protiv Tre Pennea u pretkolu pretkola Europa lige. Dan prije utakmice jedan igrač Gjilanija bio je pozitivan na koronavirus te je stavljen u samoizolaciju. Utakmica je odgođena za dan kasnije, nova testiranja pokazala su da nema novozaraženih, a manje rigorozne vlasti San Marina nisu pravile probleme gostima i utakmica je odigrana. Gjilani je slavio 3:1 i prošao u 1. pretkolo te tako postao jedini mali klub koji je “preživio” restrikcije s koronavirusom.

Slovan nije bio te sreće da je igrao u zemlji koja nema tako stroge restrikcije kao Farski otoci i njegovi igrači nisu dobili priliku u borbi za Ligu prvaka. Slovan je isto kao i Gjilani imao jednog zaraženog igrača, ali i peh da nije igrao u, recimo, San Marinu. Ista stvar dogodila se i nogometašima Željezničara koji su uoči utakmice 1. pretkola Europa lige imali petoricu zaraženih igrača. Imali su dovoljno igrača za nastup, ali su lokalne vlasti zabranile odigravanje susreta i još se ne zna kako će Uefa postupiti po pitanju te utakmice.

Komentar smo zatražili od splitskog odvjetnika i eksperta sportskog prava Davora Radića koji je dobro upućen u praksu Fife i Uefe.

“Sasvim je jasno da su Slovaci ogorčeni, ali nažalost tu nema puno filozofije. To su Uefina natjecanja i ona određuje pravila igre. No situacija s koronavirusom je sve poremetila i ovo su stvari na koje Uefa više ne može utjecati jer one prelaze okvire njezina djelovanja. Ove odluke donijele su lokalne vlasti i s tim Uefa nema previše veze. Ona se dovoljno ogradila novim pravilnikom i smjernicama za odigravanje utakmica, a ostalo je na zemljama i njihovim vlastima”, kaže Radić.

Pravni stručnjak: Uefa bi se založila za Barcelonu ili City, ali ne za klubove s Kosova 

Pitanje je kako bi Uefa reagirala da je bila riječ o nekom većem klubu. Uostalom, četiri dana prije četvrtfinala Lige prvaka protiv Leipziga dva igrača Atletico Madrida bila su pozitivna na koronavirus. Klub je tvrdio da Šime Vrsaljko i Angel Correa nisu bili u kontaktu s momčadi koja je otputovala u Portugal, a isti argument imala je i Barcelona nakon što je Samuel Umtiti bio pozitivan na koronavirus. Da je netko zabranio Atleticu nastup u Ligi prvaka, izbio bi međunarodni skandal. Za Slovan i klubove s Kosova očito nikoga nije previše briga.

“Vjerujte mi da ne vrijede ista pravila za klubove s Kosova ili Slovan i za europske velikane. Sigurno nitko ne bi zabranio Barceloni, Atleticu ili Cityju da igraju završnicu Lige prvaka, odnosno pravila i pravilnici bi se drukčije tumačili. Uefa bi se za njih sigurno založila gdje god treba”, rekao je Radić kojeg smo pitali ima li Slovan šanse na sportskom sudu u Lausannei gdje najavljuju tužbu protiv Uefe.

“Nemaju šanse. Pa tom sudu treba mjesec dana samo da oformi sudsko vijeće. Do tad će se već odigrati kvalifikacije ili barem veći njihov dio. Što da onda Uefa napravi, ubaci ih umjesto nekog drugog u natjecanje? Nema šanse. CAS će eventualno presuditi u njihovu koristi i onda će im Uefa isplatiti nekakvu odštetu. Ali, sa sportskog aspekta, tamo neće dobiti ništa”.

U prijevodu, Slovan nije bio dovoljno interesantan Uefi da bi ona lobirala kod vlasti na Farskim otocima da se utakmica ipak odigra. Slovaci su tako bili prepušteni sami sebi, odnosno lokalnim vlastima koje nitko ništa nije pitao.

Gdje je granica?

Nakon ovih slučajeva u pretkolima europskih natjecanja jasno je da je natjecanje u Ligi prvaka na rubu regularnosti. U pretkolima je mnogo klubova kalibra Slovana, Prištine ili Drite kojima nitko ne garantira da će imati isti tretman kao klubovi koji će igrati u tolerantnijim zemljama. Tko može garantirati da se, primjerice, u 3. pretkolu EL-a ili LP-a koronavirus neće pojaviti u većem broju klubova ili da zaraženi igrači neće igrati?

Gdje je granica? Prema Uefinim pravilima klubovi mogu imati do šest zaraženih igrača, a Slovan je imao jednog i nije mogao igrati. Gjilani je također imao jednog i mogao je igrati.

“Možemo raspravljati je li to pošteno, pravedno ili pravično. Vjerojatno nije. Uefa je pravila normirala jer ni ona, kao niti itko drugi, nema pojma što će biti s koronavirusom. Politika se ne može miješati u nogomet i obrnuto i zato se vjerojatno držala po strani. No, ponavljam, drukčija bi bila situacija da su u pitanju veliki klubovi”, dodao je Radić.

Šuker organizira prijateljsku utakmicu s publikom. Zaraza nije problem ako nije službena

Pametno ili pravedno rješenje u ovom trenutku ne zna nitko, a svi štite svoj proizvod. Uefa propisuje pravila za sebe i klubove koji su dio njezinog natjecanja, ali ima dužnost kao krovno nogometno tijelo u Europi štititi sportsko natjecanje, očuvati regularnost i fair play. U suprotnom, Liga prvaka i Europa liga gube smisao ili se barem više ne mogu nazivati sportskim natjecanjima  Rezultat ovisi o kriznim političkim odlukama, preporukama liječnika i propisima koji će se i dalje mijenjati i prilagođavati virusu, a Uefa ih mora poštovati. Iako u svom temeljnom aktu Uefa brani politici uplitanje u sport, na to u praksi ne može utjecati. No može djelovati u suprotnom smjeru, primjerice poput Davora Šukera, člana Izvršnog odbora Uefe i fiktivnog predsjednika HNS-a, koji je unatoč dopuštenju Stožera civilne zaštite zabranio publiku na utakmici sezone između Lokomotive i Osijeka, da bi uskoro organizirao revijalnu utakmicu veterana hrvatske reprezentacije pred publikom u Donjem Miholjcu u kojoj će i sam zaigrati. 

Zdravstvena kriza je iznad nogometne, toga su svjesni i čelnici Uefe. No to moraju pokazati i odgovornim te dosljednim ponašanjem prema navijačima. kao i ako na red dođu "teškaši" od kojih Uefa živi, prema pravilima koje je sama postavila. 

Pročitajte više