Ovo je najluđa liga. Četiri kluba u igri za naslov, a igrat će se još šest derbija

Foto: Profimedia

DILJEM Europe polako se raspliću borbe za naslov prvaka. Negdje se za naslov bore dva kluba, negdje tri, ali svakako je najdramatičnije u grčkoj ligi gdje su za titulu u igri sva četiri najveća kluba: Panathinaikos, Olympiakos, AEK i PAOK. U najboljoj situaciji je trenutačno aktualni prvak AEK, koji ima bod više od drugoplasiranog Panathinaikosa, ali to u zadnjih pet kola ne znači previše.

PAOK ima dva, a Olympiakos čak šest bodova zaostatka, ali ta dva kluba imaju utakmicu manje, onu međusobnu, koju su odgodili za 1. svibnja zbog obveza u europskim natjecanjima. To će biti jedan od čak šest derbija koja će ova četiri kluba odigrati do kraja prvenstva, a razlog je činjenica da se liga nakon prvih 26 kola podijelila u ligu za prvaka i ligu za ostanak.

Nakon osnovnog dijela prvenstva PAOK je bio prvi sa 60, do četvrtoplasiranog Panathinaikosa dijelila su ga samo četiri boda, a ni nakon pet kola lige za prvaka nitko se nije uspio odvojiti na vrhu. 

Izvor: Sofascore

PAOK tri derbija igra kod kuće

Svakog kola do kraja prvenstva igrat će se bar jedan derbi, a prvi je na redu onaj u Pireju u nedjelju, kad se sastaju Olympiakos i PAOK. Solunski klub ima milimetarsku prednost nad konkurentima jer će čak tri derbija igrati kod kuće. To nije mala stvar jer u Grčkoj godinama nema gostujućih navijača na derbijima.

Vodeći AEK kod kuće igra samo s Panathinaikosom, a odluka bi mogla pasti u predzadnjem kolu kad se sastaju Olympiakos i AEK te PAOK i Panathinaikos. U zadnjem kolu igra se najveći grčki derbi Panathinaikos - Olympiakos.

Apsolutni rekorder po broju titula je Olympiakos, koji ih je u povijesti osvojio čak 47. Panathinaikos ima 20 titula, AEK 12, a PAOK samo tri. Jedini preostali prvaci Grčke u povijesti bili su Aris, koji ima tri titule, te Larissa, koja je bila prvak 1988. godine.

Pročitajte više