Rakitić se oprostio od reprezentacije

Ovo je slika Rakitića kad je sve počelo. "Tata, odlučio sam ono što tvoje srce hoće"

Foto: Instagram

HRVATSKI nogometaši u Rusiji su na Svjetskom prvenstvu 2018. godine igrali pod velikim naletom emocija. Bili su u transu i nakon prolaska skupine svjesni su bili da mogu otići do kraja i nadmašiti treće mjesto generacije iz 1998. godine. Zaustavljeni su tek u finalu od Francuske, a jedan od ključnih igrača bio je Ivan Rakitić koji je danas objavio odluku o povlačenju iz reprezentacije.

Sigurno ste čuli Rakitićev govor prije pucanja penala u osmini finala protiv Danske. Ako niste, trebali biste, jer je u njemu bit ove igre dizanja, padanja i odrastanja. 

"Sada mi moramo spasiti njega, sjetite se koliko je puta on spasio nas!" vikao je Rakitić na suigrače nakon što je Luka Modrić promašio jedanaesterac.

Hrvatska je morala proći produžetke i seriju penala prije nego što ostvari cilj i smisao cijele generacije.

Rakitić je zadnji pucao, a dok se približavao bijeloj točki Vida ga je doslovno preklinjao da zabije. Zabio je. Baš i kao u četvrtfinalu protiv domaćina Svjetskog prvenstva.

Rakitić je prvo igrao za Švicarsku

Prije nešto više od deset godina, Rakitić je igrao za Švicarsku. Rođen je u Mohlinu, gdje je otac Luka otišao trbuhom za kruhom. 

Ivan je tijekom Svjetskog prvenstva na svom Instagramu objavio fotografiju koja govori kako je sve počelo. U dresu hrvatskog zavičajnog kluba iz Mohlina, NK Pajde, koji vodi njegov brat Dejan. 

Plavokosi dječak s fotografije, u dresu NK Pajde i prevelikim štucnama, daleko je dogurao. S Barcelonom je osvojio sve, ali samo je čekao uspjeh s Hrvatskom, da bi mogao objaviti fotografiju koja opisuje - kako je sve završilo. 

Iza NK Pajde, inače, stoji vrhunska priča.

"Sve su to momci koji žive i rade ovdje u Švicarskoj, a nogomet im je jedna vrsta hobija. Riječ je o internacionalnoj momčadi. Naravno, najviše je tu Hrvata, ali imamo i Švicaraca te igrača iz raznih drugih država. Međutim, meni je čast da svi ti igrači, recimo Samuel Haas, koji je s Ivanom igrao za mlađe švicarske selekcije, s ponosom nosi na prsima hrvatski grb. Haas nekad zna reći Ivanu u šali: 'Ivane, nemaš ti pojma, ti igraš u Barceloni, ali ja sam u Pajdama.' Imamo kadar od tridesetak igrača, a nitko od njih ne želi otići, nego žele ostati s nama. To me čini ponosnim jer znam da radimo dobar posao. Ivan nam pri tome također puno pomaže. Za narednih deset godina smo mirni što se tiče lopti, dresova, kopački. Ivana jednako vole u Švicarskoj kao i u Hrvatskoj, to imaš ili nemaš u sebi. On je to imao već s 12 godina", nedavno je za Index rekao Rakitićev otac. 

"Vjerujete mi na riječ, niti u jednom trenutku nije bilo upitno kakvu će Ivan donijeti odluku. Bez obzira na to što je rođen u Švicarskoj, Ivan je odrastao u hrvatskoj obitelji, odgojen je u hrvatskom duhu uz hrvatsku zastavu. Naravno da sam i ja to želio, ali nikad nisam vršio pritisak i tjerao ga da odluči nešto mimo njegove volje. Čak sam mu rekao da bez obzira koju reprezentaciju odabere da ću ja s ponosom držati tu zastavu u ruci i navijati za njih. Ivan mi je samo odgovorio: 'Tata, odlučio sam ono što tvoje srce hoće.'" 
 

Pročitajte više