Ovo nije uspjelo ni Federeru ni Nadalu: Nestvarni Đoković grabi ka tituli najvećeg ikad

Foto: Guliver Image/Getty Images

ISPRED Novaka Đokovića još su samo trojica! Najbolji tenisač svijeta osvojio je Roland Garros, jedini Grand Slam koji mu je nedostajao, te stigao do 12. velikog trofeja u karijeri.
 
Uskoro padaju Sampras i Nadal, hoće li i Federer?
 
Pete Sampras zaustavio se na 14, koliko ima i Rafael Nadal, a rekorder Roger Federer ima 17 Grand Slamova, no posljednji je osvojio još prije četiri godine. Đoković je trijumfom u Parizu uspio nešto što niti jedan od ovog trojca nije - aktualni je vlasnik trofeja na sva četiri Grand Slama i prvi nakon 1969. godine i Roda Lavera koji je to uspio.
 
Od 2011. je osvojio 11 Grand Slam titula, a trebao je i više
 
Federerovih 17 titula izgledalo je nedostižno za sve, posebno za Novaka koji je do 2011. godine imao samo jedan Grand Slam naslov. Ali ono što je uslijedilo 2011., točnije osvajanjem Davis Cupa krajem 2010. godine, teško je objasniti. Riješio se zdravstvenih problema koji su ga mučili na turnirima, pronašao igru za Nadala na zemlji, na travi se konačno počeo osjećati kao na ostalim podlogama, te je postao uvjerljivo najbolji tenisač svijeta. 
 
Od Australian Opena `11 do danas je osvojio 11 Grand Slamova, a nevjerojatno je to što se smatra da je, zbog svoje dominantne igre, trebao osvojiti i još koji naslov više. Od posljednjih osam Grand Slamova slavio je na šest, a četvrtfinale nije propustio još od 2009. godine.
 
Federerove rekorde može spasiti samo čudo ili Novakova ozljeda
 
Do Federera i titule najvećeg ikad dijeli ga još pet naslova, a na tom putu može ga zaustaviti samo neka velika ozljeda - Nadal nije ni sjena onog Nadala s kojim je Đoković odigrao niz velikih mečeva, Federer je 34-godišnjak koji je sve češće izvan terena, Murray je Đokovićeva lošija verzija i mušterija, a ostatak Toura, s izuzetkom Wawrinke i Nishikorija, ne može mu zaprijetiti ni u snovima. 
 
Ni traga smjeni generacija na vrhu
 
Đoković je nedavno proslavio 29. rođendan pa je pred njim još najmanje tri godine tenisa koji bi trebao biti na ovom ili sličnom nivou. Prevedeno u Grand Slamove - pred njim je još najmanje 12 velikih turnira na kojima će biti glavni ili jedan od glavnih favorita. 
 
"Mislio sam da sam blizu njegovog nivoa, a onda mi je on pokazao gdje mi je mjesto", prokomentirao je Dominic Thiem, 22-godišnji Austrijanac koji je ove godine debitirao u polufinalu Roland Garrosa gdje ga je zaustavio najbolji na svijetu. 
 
A Thiem je predvodnik mlade generacije koja bi trebala naslijediti Đokovića i društvo, no već sad je izvjesno da će se na smjenu generacije u teniskom vrhu pričekati još nekoliko godina, godina u kojima će Federerov rekord opasno visjeti.
 
Pored broja Grand Slamova, Đoković lovi Federerov rekord u broju tjedana na prvom mjestu ATP ljestvice, a obzirom koliku prednost nad suparnicima ima izvjesno je i da će taj rekord pasti. 
 
Ponovio uspjeh Couriera iz 92`, može postati prvi u povijesti sa četiri Grand Slama i olimpijskim zlatom u sezoni
 
Đoković je ove sezone osvojio oba odigrana Grand Slama, nešto što je posljednji napravio Jim Courier prije 24 godine, a do kraja godine ga čekaju tri velika turnira na kojima bi mogao ispisati povijest. Ima priliku osvajanjem Wimbledona, Olimpijskih igara i US Opena postati prvi tenisač u povijesti koji je to uspio.
 
 
 
Najveći rivali nisu više ravnopravni
 
Koliko je Đoković dominantan, nikoga ne bi iznenadilo da pokupi sve bitne trofeje do kraja sezone. Trenutno nema "izazivača" - Murray mu je nanio tri velika poraza: u finalu US Opena, polufinalu Igara i finalu Wimbledona, ali je od londonskog poraza 2013. do danas pobijedio Britanca u 13 od 15 susreta. Nadal mu dvije godine nije uzeo niti set, a Federer ga čak četiri godine nije pobijedio na Grand Slamu. 
 
Gospodar "velike četvorke"
 
Protiv najvećih rivala dominira i u međusobnim okršajima te je izvjesno da će karijeru završiti kao gospodar "velike četvorke". Protiv Federera je slavio 23 puta u 45 mečeva, protiv Nadala ima omjer 26-23, a Murray mu je omiljeni suparnik iz ovog društva s omjerom 24-10. Uz to, najbolji je i u finalnim mečevima protiv ovog trojca: Federer 11-6, Nadala 14-10 i Murray 10-7.
 
Od nekad "velike četvorke" ostao je samo jedan koji se svakim danom i svakim turnirom zastrašujućom dominacijom približava tituli najvećeg u povijesti. Već do kraja godine bit će jasno hoće li mu, i kada, Federer prepustiti tron.
 

Pročitajte više