HR KLUBOVI U EUROPI

Ovo su klubovi koji stoje na putu do Europe Dinamu, Osijeku, Rijeci i Hajduku

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

HRVATSKI klubovi znaju imena većine potencijalnih protivnika u europskim natjecanjima iako još nisu završena sva ligaška natjecanja na Starom kontinentu.

Hrvatsku će u kvalifikacijama za Ligu prvaka kao osvajač HNL-a predstavljati Dinamo Zagreb, dok će u kvalifikacijama za novoformiranu Konferencijsku ligu igrati Osijek, Rijeka i Hajduk.

Dinamo europski put započinje u 1. pretkolu Lige prvaka 6. ili 7. srpnja (ždrijeb 15. lipnja), dok će preostali hrvatski predstavnici u Europu krenuti u 2. pretkolu Konferencijske lige, koje je na rasporedu 22. srpnja (ždrijeb 16. lipnja).

Dinamo u prvom pretkolu može putovati u Banju Luku, a potencijalni protivnik je i Mura

Dinamo od svih klubova u prvom pretkolu LP-a ima daleko najjači koeficijent, što jasno ukazuje da će biti apsolutni favorit protiv svakog protivnika.

Jedan od protivnika koje bi Dinamo kao nositelj mogao imati na početku pohoda k Ligi prvaka je banjalučki Borac, koji je nakon 10 godina ponovno osvojio titulu u Bosni i Hercegovini. Dinamo bi iz regije za protivnika mogao dobiti i Muru iz Slovenije, a jedan od najjačih nenositelja u prvom pretkolu je azerbajdžanski prvak Neftchi iz Bakua.

Još je rano procjenjivati tko su potencijalni protivnici u drugom pretkolu, gdje će Dinamo također biti nositelj, jer to će najviše zavisiti o rezultatima utakmica iz prvog pretkola, ali djeluje da bi najteži protivnik u toj fazi mogao biti mađarski Ferencvaroš.

Crvena zvezda može doći na Maksimir u play-offu za Ligu prvaka, a Dinamo u ovom natjecanju može dobiti paklenu skupinu

Ako ne bude prevelikih iznenađenja, Dinamo će kao nositelj u trećem pretkolu prolaz tražiti vjerojatno protiv ekipa poput Malmöa, Ludogoretsa, Cluja, Legije iz Varšave...

Hrvatski prvak će u slučaju plasmana u play-off Lige prvaka ponovno biti nositelj, a tako će izbjeći oglede protiv vrlo snažnih klubova kao što su Salzburg, Slavija Prag i Olympiakos. Međutim, za protivnike može imati Young Boyse, Crvenu zvezdu, Glasgow Rangerse...

Ako se uspije plasirati u Ligu prvaka, Dinamo će biti smješten u četvrti šešir, a najteže bi prošao kada bi mu ždrijeb u istoj skupini dodijelio Manchester City, Paris Saint-Germain i RB Leipzig.

Iznenađujuće ispadanje iz prvog pretkola značilo bi da će Dinamo europski put nastaviti u drugom pretkolu Konferencijske lige, dok bi ispadanje u drugom pretkolu LP-a donijelo plasman u treće pretkolo kvalifikacija za Europa ligu. Ispadanje u trećem pretkolu LP-a poslalo bi Modre u play-off Europa lige, a samim tim imali bi zagarantirano učešće barem u skupini Konferencijske lige.

Hajduk i Rijeka za prvu prepreku mogu dobiti mostarski Velež

Rijeka i Hajduk će biti nositelji u drugom pretkolu Konferencijske lige, dok za Osijek to još nije sigurno. Momčad Nenada Bjelice mora čekati ishode u pojedinim prvenstvima koja nisu završena, poput izraelskog, kao i rezultate prvog pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Status nenositelja u drugom pretkolu imat će ekipe poput Lokomotiv Plovdiva iz Bugarske, Dynamo Bresta iz Bjelorusije, ali i mostarski Velež ako izbori Europu te prođe prvo pretkolo. 

Ako Osijek bude nenositelj, u ždrijebu bi mogao dobiti vrlo teške protivnike poput Basela, Kopenhagena, Genta, Feyenoorda, Partizana...

Rijeka će eventualnim plasmanom u treće pretkolo ponovno biti nositelj, a tada bi za prepreku mogla dobiti nizozemski Vitesse, Rubin Kazan, Sarajevo, Trabzonspor, Olimpiju iz Ljubljane...

Neće biti nimalo lako izboriti Konferencijsku ligu, u kojoj je nagradni fond skoro identičan onom u Europa ligi

Osijek će u ovoj fazi natjecanja skoro sigurno biti nenositelj, a tu će ulogu najvjerojatnije imati i Hajduk. Ne bude li velikih iznenađenja u drugom pretkolu, i tada će najveća prijetnja biti ranije pobrojani Basel, Kopenhagen, Gent, Feyenoord, a njima će se priključiti i Anderlecht te LASK Linz.

Hrvatski predstavnici eventualnim plasmanom u play-off Konferencijske lige imat će ulogu nenositelja, a tamo ih mogu čekati navedeni nositelji iz trećeg pretkola. U ovoj fazi među nositelje stižu i velikani poput Rome, Tottenhama i Villarreala ako španjolski klub ne osvoji Europa ligu. Neće biti nimalo lako preskočiti ovu stepenicu.

Plasman u Konferencijsku ligu donosi 2.94 milijuna eura, što je samo 690.000 eura manje od iznosa koji se dobije za plasman u Europa ligu, objavio je Lukasz Wachowski, direktor nacionalnih natjecanja Poljskog saveza. Svaka pobjeda tamo nosit će pola milijuna eura, dok će se za remi dobivati 133 tisuće eura.

Wachowski nije objavio detaljne podatke za Europa ligu i Ligu prvaka, ali je samo naveo da ulazak u play-off Lige prvaka vrijedi pet milijuna eura, a plasman u skupinu 15.6 milijuna eura, kao što je bio slučaj i do sad. 

Kad je Europa liga u pitanju, cifre su iste kao i prošle sezone. Ulazak u skupinu honorira se s 3.63 milijuna eura, a svaki bod u skupini vrijedi 210.000 eura.

Pročitajte više