Pakleni spremni za "kuhanje" Galskih pijetlova

RUKOMETAŠI igraju protiv tradicionalno neugodne Francuske. Pobjeda bi izabranike Line Červara lansirala prema prvom mjestu u skupini.

Utakmica počinje u 14.40 po hrvatskom vremenu, a za očekivati je tvrdu utakmicu kao što je bila većina dvoboja ove dvije reprezentacije u povijesti velikih natjecanja.

Još uvijek boli poraz iz 2007.

Vraćajući se u povijest hrvatsko-francuskih odnosa na rukometnim terenima prisjetit ćemo se jedne utakmice iz daleke 1995. To je bilo finale Svjetskog prvenstva na Islandu. Izgubili smo od Francuza u prvom velikom finalu naših rukometaša od nastanka Hrvatske. Tada je Francuska bila prejaka, no danas su stvari malčice drugačije.

Govoreći o generaciji Paklenih pod palicom Line Červara, istaknimo neke od utakmica. S njima smo se sastali 2005. u polufinalu Svjetskog prvenstva u Tunisu. Tada smo možda i najlakše slavili, bilo je "čak" tri razlike za nas.

Na Svjetskom prvenstvu 2007. u Njemačkoj su nam Francuzi baš dobrano zapaprili. Prisjetimo se, nanizali smo brojne pobjede, a onda u četvrtfinalu doživjeli prvi i jedini poraz na tom prvenstvu od Francuske. Ubili su nas, otupjeli, nismo mogli ništa. Zabili smo 18 pogodaka i izgubili tri razlike.

Ove godine je također bio veliki triler protiv Francuza. U polufinalu europskog prvenstva slavili smo jedan razlike te kasnije u finalu izgubili od Danske.

U ovoj, kao i u svim utakmicama u skupini, neće igrati Ivano Balić. I vjerujemo da je sretan što ne igra, naime protiv Dinarta i Gillea se nikada nije naigrao. Barem neće dobiti batina sjedeći na klupi...

Ohrabruje forma Blaženka Lackovića

Naravno da bi Ivano htio igrati sve utakmice, no čini se kako ova reprezentacija ima snagu i bez njega za prelazak prepreke zvane Francuska. Pakleni igraju kao momčad, lepršavi su, odmorni, djeluju puno kompaktnije i svježije nego što su bili početkom godine u Norveškoj. A to znači samo jedno. Da su spremni otići do samoga kraja.

Za uspjeh protiv Francuza važno je da vanjski pucači, prvenstveno Metličić, Lacković i Valčić budu raspoloženi te da Losert ili Alilović imaju svoj dan na vratima.

Jako puno se očekuje od Domagoja Duvnjaka koji je odlično zamijenio Ivana Balića, no ne bude li njemu išlo, Lino Červar će na poziciju srednjeg staviti Tončija Valčića koji je po vokaciji lijevi vanjski, kao i Blaženko Lacković.

Upravo je Lac pokazao odličnu formu u Pekingu. Djeluje vrlo sigurno, vrlo je pokretljiv i razigran što je vrlo važno za hrvatsku reprezentaciju. Sjetimo se svih velikih uspjeha hrvatske reprezentacije (finale Olimpijskih igara u Ateni te Svjetsko prvenstvo u Portugalu), osvojili smo zlato, a Lacković je bio u top formi. Zabio je neke od ključnih pogodaka na putu do tih velikih uspjeha.

Omeyer će valjda jednom imati loš dan protiv Hrvatske

Francuze predvodi fenomenalni vratar Thierry Omeyer koji nam je tijekom prošlih dvoboja stvarao velike probleme. Kada se on razbrani, vrlo je teško zabiti pogodak, gotovo jednako teško kao danskom duhu Casperu Hvidtu. Dakle, žele li Pakleni do uspjeha, moraju pronaći načine kako probušiti Omeyera.

Kod francuske reprezentacije treba još istaknuti dvojicu igrača. Prvi je Nikola Karabatić, fenomenalni srednji vanjski, proglašen za najboljeg Svjetskog rukometaša. Titulu je preuzeo od Ivana Balića. Drugi je vrlo hitri i vižljasti Luc Abalo, desno krilo, koje smo zapamtili upravo po nesretnom porazu u Njemačkoj.

Francuzi igraju obranu 5+1 s isturenim Bertrandom Gilleom koji razbija protivničke napade. Možda nešto i promijene za utakmicu s Hrvatskom s obzirom da je Ivano Balić out, a Gilleu je specijalitet bio baš vrlo dobro čuvanje Balića.

U 14.40 počinje još jedan rukometni klasik, dvoboj velikih rukometnih rivala, Hrvatske i Francuske. Nadamo se, sa sretnim završetkom jer forma hrvatske rukometne reprezentacije uistinu ohrabruje.

Marko Štefelić
Foto: AFP

Pročitajte više