Velika anketa Index Sporta

PITAMO VAS Koja je najbolja generacija u povijesti Hrvatske?

Foto: Epa.eu / getty Images / Guliver image

GENERACIJA Luke Modrića u Rusiji je prošla skupinu SP-a, a Hrvatska to čeka još od generacije Ćirinih "Vatrenih". 

U međuperiodu od 20 godina, hrvatska reprezentacija nije postigla rezultat koji bi potvrdio snagu kadra kojim je raspolagala.

Posložili smo udarne postave svih generacija hrvatske reprezentacije kako bi odgovorili na pitanje koja je od njih stvarno najjača. Na to pitanje možete odgovoriti u našoj anketi i ostaviti svoj komentar na Facebook stranici Index sporta. 

Kako bi izbor bio pregledniji i logičniji, reprezentacije smo na velikim natjecanjima u nekim slučajevima "spajali" zbog određenih kriterija. Tako se naprimjer generacija koja je nastupila na Euru 1996. i na Svjetskom prvenstvu 1998. gleda kao jedna zbog gotovo identičnih postava i istog trenera. Isto vrijedi i za eru Slavena Bilića. S druge strane, generacije pod vodstvom Otta Barića i Cice Kranjčara promatrali smo zajedno kao "međugeneraciju" jer je na oba turnira reprezentacija imala istu kičmu momčadi. Konačno, generacije pod vodstvom Nike Kovača, Igora Štimca i Ante Čačića ukalupljene su u jednu s obzirom na vrlo slične postave. 

U postave su ulazili samo igrači koji su nastupali na velikim natjecanjima, izuzev Eduarda da Silve, čija je situacija specifična: nosio je Hrvatsku do Eura, ali se teško ozlijedio i još uvijek je jedan od najboljih strijelaca u povijesti hrvatske reprezentacije. Ako je više igrača na istom turniru igralo istu poziciju, prednost je dana onome tko je to igrao češće ili duže, dok smo u nekim slučajevima ponuditi više imena za istu poziciju. 

Konačno, morali smo uvažiti i različite formacije u kojima je reprezentacija nastupala na različitim turnirima koji su "spojeni", kao i kadrovske promjene unutar jednog turnira. Zbog toga neke pozicije ne odgovaraju savršeno ulogama na svakom pojedinom turniru, ali prosjek na koncu daje logičnu postavu. 

Pročitajte više