RUKOMET

VIDEO Rivalstvo Balića i Karabatića bilo je najimpresivnije u povijesti rukometa

Foto: Profimedia

U ČETVRTAK počinje rukometni Euro 2022, a dan uoči prvih utakmica EHF je podsjetio na možda i najveće rivalstvo u povijesti ovog sporta, između Ivana Balića i Nikole Karabatića, odnosno na rukometne klasike između Hrvatske i Francuske.

Narator Jackson Richardson

Proteklih dana na istom su YouTube kanalu objavljene kratke priče o ovoj dvojici velikana, a sada i o njihovim međusobnim okršajima. Narator ovog kratkog dokumentarca na francuskom jeziku, ali s engleskim titlovima, još je jedna francuska legenda Jackson Richardson, kojem je s 52 godine sijeda brada zamijenila prepoznatljive crne pletenice na glavi.

Ova videopriča, koja traje nepunih 10 minuta, počinje podsjećanjem na finale Svjetskog prvenstva 2009. između Hrvatske i olimpijskog pobjednika Francuske. 

"Ivano Balić dvaput je proglašen najboljim rukometašem svijeta i bio je MVP na pet uzastopnih velikih natjecanja. Ali stigla je nova zvijezda, Francuz Nikola Karabatić, odlučan da zauzme njegovo mjesto. Može biti samo jedan kralj", govori Richardson u uvodu, a onda otkriva pozadinu karijera dvojice velikih rivala.

Hrvatska je preuzela jugoslavenski rukometni DNA

Objašnjava kako je nakon raspada Jugoslavije, jedne od kolijevki rukometa, Hrvatska preuzela njen rukometni DNA, a već do 2003. nova je generacija bila spremna za uzlet na vrh, s Ivanom Balićem kao predvodnikom.

"Zvali su ga rukometnim Michaelom Jordanom. Utjecao je na ovu igru kao nitko prije njega", priča Richardson prije nego što će kao kontratezu ubaciti neke vlastite snimke.

Balić je već bio superzvijezda, a Hrvatska dominantna rukometna sila dok je francuska generacija tek počinjala svoj uspon. Finale Eura 2006. bio je njihov prvi veliki obračun, koji je završio pobjedom Francuza.

Priča se nastavlja u polufinalu Eura 2008. pobjedom Hrvatske i kulminira godinu dana kasnije u zagrebačkoj Areni. Pred 15.000 bučnih navijača u naelektriziranoj atmosferi Hrvatska je bila favorit.

Richardson podsjeća kako se isprovocirani Balić unio Karabatiću u lice, na što se ovaj samo nasmiješio. U posljednjih 10 minuta ušlo se s izjednačenim rezultatom, a zatim su Francuzi velikom serijom došli do šokantne pobjede 24:19. Karabatić je postao MVP i krenuo putem da postane najveći svih vremena.

Balić i Hrvatska izgubili su još dva klasika u finalima

Rivalstvo se nastavilo u finalu Eura 2010., u kojem je opet Karabatić odveo Francusku do pobjede, a završilo je istim ishodom u olimpijskom finalu 2012. u Londonu, posljednjoj utakmici Balićeve reprezentativne karijere.

Za kraj priče o velikom rivalstvu njegova su dva najznačajnija aktera jedan drugome poslala emotivne poruke, u kojima je Karabatić žalio jer nikada nisu zaigrali zajedno, a Balić što mu Karabatić nije dopustio da iz barem jednog međusobnog finala izađe sa zlatnom medaljom.

Pročitajte više