Pogođena taktika: Nakon Austrije znali smo dobitnu kombinaciju

"MISLIO sam da ne mogu biti sretan kao što sam bio na Wembleyju, ali sinoć sam bio jednako sretan, čak i malo više.", reagirao je Slaven Bilić, pojavivši se u Bad Tatzmannsdorfu, nakon slatke noći koju je naša delegacija provela u Villachu, mjestu 30 kilometara udaljenom od Klagenfurta.

>Srna i Olić na odmoru, a Sharbini napušta reprezentaciju

Slavlje nije trajalo dugo. Igrači su, kaže izbornik, bili slobodni u hotel pozvati svoje obitelji i najdraže prijatelje. Izbornik je u krevet zapalio već oko ponoć.

Velika pobjeda u povijesnoj utakmici

"Spasio me moj Leo, nisam dugo slavio....Bila je to zaista velika pobjeda. Opet jedna povijesna utakmica. U prvom redu, bila je to jako dobra utakmica za sve ljubitelje nogometa. Parirali smo im u svakom segmentu, individualno i kolektivno. Jedino se tako može pobijediti velik protivnik poput Njemačke. Puno se lijepih stvari dogodilo sinoć, gol za Austriju dao je Hrvat iz Kaštela i praktički nam pomogao da dohvatimo polufinale. Lijepa večer, zaista lijepa večer, ljudi pa prvi smo u grupi.", govorio je izbornik.

Slatka je bila cigareta koju je jučer skrivećki zapalio na klupi.

"Hvala Bogu, ovdje se još može pušiti, ovo je jedna od rijetkih oaza koja nam je ostala."

Vratio se na dane uoči utakmice s Njemačkom. U one delikatne sate, kada se odlučivala taktika. Kasnije će ispostaviti da je stožer donio i više no ispravnu odluku.

"Taktika i sastav određeni su zapravo nakon prvog kruga. Kada smo odradili Austriju i analizirali utakmicu Poljske i Njemačke, odmah smo odlučili tko će i kako igrati. Imali smo još dvije opcije, s Vukojevićem i Petrićem, ali odlučili smo se za ovaj sustav. Nismo željeli otkriti taktiku sve do utakmice. Procijenili smo da bi nam ona mogla donijeti loptu, i mogućnost sačuvamo agresiju i količinu trke. Igrali smo praktički u istom rasporedu. Kranjčaru sam sto puta rekao da praktički igra napadača. Jedan priđe, drugi otvara, nema tu neke razlike, današnji je nogomet je takav, 4-4-1-1 i 4-4-2 je ista stvar. Kranjčar je bio spona između veze i napada, dok je s druge strane bio stalno u šesnaestercu, kada je to bilo potrebno. Nema stvari s kojima sam nezadovoljan. Pogledali smo utakmicu, i Nijemci su nas znali nadigrati u par situacija, ali to su ipak Nijemci. Možemo sad pričati o tom situacijama i raspravljati; ovaj je trebao biti tu, onaj tamo... Ali, sve u svemu, bilo je odlično.

Početkom drugog poluvremena bilo je situacija gdje su nas opako pritisnuli. No, mi smo sjajno reagirali na taj pritisak. od našeg drugog gola do kraja, sve je bilo na visini, i momci koji su ušli s klupe, još su nas više digli.", analizira izbornik.

"Protiv Poljske nema kalkulacija"

Aktualno je pitanje kako će hrvatska reprezentacija izgledati protiv Poljske sljedećeg ponedjeljka.

"O tome ćemo odlučiti kada vidimo stanje naših igrača. Sigurno se nećemo glupo ponijeti i riskirati. No, kalkulacija neće biti, mi idemo na pobjedu u svakoj utakmici." - poručio je izbornik.

Sretan je što je u četvrtfinalu izbjegao moćni Portugal. "Veseli nas to, ali Češka i Turska su velike ekipe i imaju svoje prednosti, ali i mane. Snimali smo obje ekipe, ali trenutno nam je u glavi samo utakmica s Poljskom. Ovo je Europsko prvenstvo i do četvrtfinala smo dogurali upravo jer nismo kalkulirali. Govorili smo igračima da nema treće utakmice, da su Nijemci naša šansa i tako smo stvorili pozitivni pritisak. Svjestan sam da možemo pomoći Austriji, iako smo egoistični i gledamo samo naš cilj." - rekao je Bilić.

Reprezentaciju Češke na prvenstvu je pratio Dean Računica, Bilićev čovjek od velikog povjerenja. "Veliki smo prijatelji još odavno. Takav odnos imam sa svim svojim skautima. Cijeli nas stožer jedna je velika klapa, imamo istu viziju, volimo isti način igre i van terena smo po moralu na istim dužinama. Nema tu nekih velikih svađa, iako je moj stožer sve, samo ne klimanje glavom. Sve odluke donosimo zajedno, a u 90 posto odluka se slažemo, a kada dođe do nesuglasica, onda ja to presječem. Trebalo nam je toliko skauta, iako su bile neke kritike po tom pitanju. Uvijek se vraćam na slučaj švedskog izbornika koji nas je gledao protiv Nizozemske na Poljudu, a sa Šveđanima se možemo sastati tek u finalu. Danas se sve snima, a mi smo se bazirali prema ždrijebu. Svi naši skauti su treneri koji imaju licence, a to što su oni naši prijatelji to je samo plus." - ističe Bilić.

Izbornik se još jednom vratio na veliku večer u Klagenfurtu. "Ponosni smo, svi se jednako osjećamo. Od našeg glasnogovornika, igrača do vozača. Kritike nas diraju, ali pokušavamo ostati izvan tog svijeta. Isto tako, napraviti ćemo sve da nakon ove pobjede ostanemo na zemlji, no, ova momčad je emotivna, baš kao i naš narod." - spremno će Slaven.

Pohvalio je potom i Ivicu Olića, junaka, koji je na nakon dugih šest godina ponovo postao miljenik navijača i to sasvim zasluženo. "Pohvalio bih ga ne samo zbog trke nego i zbog kvalitetne igre. Nije mi jasno zašto je njegova klasa toliko upitna. Ako bi smo nekog izdvajali, ne samo zbog jučerašnje utakmice, nego zbog poštenja i predanosti, tada bi smo izdvojili njega." - napominje izbornik Bilić.

Izbornik naglašava da je čvrsto vjerovao u prvo mjesto u skupini. "Nismo kalkulirali kada će doći top forma, niti smo se protiv Austrije vadili na zagrijavanje. Htjeli smo već sada eksplodirati i da to traje šest utakmica. Nismo kalkulirali da želimo tri boda protiv Austrije pa bod protiv Njemačke, želimo tri boda u svakoj utakmici" - rekao je Bilić.

Top tema su i Bilićeve amajlije, od kojih se tijekom sinoćnje utakmice nije odvajao. "Te stvari inače ne nosim, ali prije prvenstva četiri drage osobe dale su mi medaljon od Pape Ivana Pavla II i križ od svetog Ante iz Lourdesa kojeg držim u sakou. To mi znači i to je dobro." - za kraj će Bilić.

Pročitajte više