POMOZITE POKRIVAČU I DRUGIM BORCIMA Donirajte matične stanice u akciji Varaždina i Zaklade Ana Rukavina

Foto: Index 

"PRONAĆI ću matične stanice i treći put pobijediti rak limfnih čvorova. Nemam donatora u obitelji, ali nema predaje! Kćer mi je najveća motivacija, otkako je beba ja se borim s bolešću...", za Index je dio svoje životne borbe ispričao bivši reprezentativac Hrvatske i veznjak Dinama, Varteksa, Rijeke, Belupa, Monaca i Salzburga.

U petak, 9. lipnja, u suradnji s Nogometnim klubom Varaždin u Varaždinu te Općinom Sveti Martin na Muri u Svetom Martinu na Muri, održat će se dvije akcije upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Ove akcije upisa u Hrvatski registar Zaklada Ana Rukavina organizira potaknuta teškom životnom pričom bivšeg nogometnog reprezentativca, 31-godišnjeg Nikole Pokrivača oboljelog od Hodgkinovog limfoma, kojemu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži, ali i za sve oboljele osobe diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.

Akcija u Varaždinu održat će se na gradskom stadionu NK Varaždina (Zagrebačka 94) od 10 do 12 sati, a u Nikolinu rodnom Svetom Martinu na Muri od 15.30 do 17.30 sati, u kongresnoj dvorani Općine Sveti Martin na Muri (Trg Svetog Martina 7).

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 54.034 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 70 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pročitajte više