Hrvatska isprobala maksimirski travnjak: "Turcima je borbenost u krvi, ništa nije gotovo"

U VRIJEME kada su turski reprezentativci slijetali u Zagreb, Slaven Bilić je svoje igrače poveo na novi trening na Maksimiru gdje će u utorak odigrati uzvratnu utakmicu dokvalifikacija za Euro 2012.

> Foto - Turci sletjeli u Zagreb: Hiddinkove razbijene trupe šuteći prošle kraj novinara

> Fatih Terim vraća Srnu u Istanbul: "To je igrač kakav nam treba, moramo ga dovesti"

> Rapaić poručio Turcima: Treba vam domaći izbornik

> Bilić: Apeliram na navijače, nikada nam nisu trebali kao sada

> Hiddink priznao: Modrić nas je uništio

> Turci se sprdaju: Najbolje Hiddinkove igrače zaustavio "slijepi" stoper

> Hrvatska trenutno u drugoj jakosnoj kategoriji: Izaberi svoju idealnu skupinu za Euro!

> Olić: Radom na treninzima prisilio sam izbornika da me stavi u prvih 11

Prednost od 3:0 iz Istanbula trebala bi biti i više nego dovoljna, no rijetko je tko u hrvatskom taboru to htio priznati. Igrači se, kao ni Bilić, ne žele zaletavati s preuranjenim slavljem plasmana u Poljsku i Ukrajinu.

Modrić: Posljednji smo put ovako igrali protiv Njemačke 2008., od toga ne treba bježati

Hiddink je prije polaska za Zagreb jasno poručio koga smatra ključnim igračem hrvatske reprezentacije koja je u petak u Istanbulu svladala Tursku 3:0. Nizozemac je prozvao Luku Modrića za kojeg je rekao da je pokretač hrvatske igre kojoj doprinosi velikim iskustvom igranja jakih utakmica iz tjedna u tjedan u dresu Tottenhama.

"Napravili smo samo pola posla", upozorio je i Luka Modrić. "Moramo se dobro odmoriti i pripremiti za uzvratnu utakmicu. Najvažnije je da ostanemo koncentrirani. Ne smijemo se opustiti niti na trenutak. Moglo bi biti vrlo opasno".

Veznjak Tottenhama prisjetio se kako se 2008. godine u čuvenom četvrtfinalnom dvoboju Eura u Austriji i Švicarskoj Turska već jednom vratila iz ponora i iznenadila Hrvatsku kada se također činilo kako je pitanje pobjednika riješeno.

"Posljednji put kada smo igrali kao u Istanbulu bilo je na EP-u protiv Njemačke. To je činjenica od koje ne treba bježati. Sada smo se vratili i opet odigrali kao velika momčad na svim pozicijama. Moramo to ponoviti u Zagrebu i osigurati odlazak na Euro, gdje i pripadamo", dodao je Modrić.

Nakon brojnih šokova koji su prethodili prvoj utakmici, ovako uvjerljiv rezultat "Bilić boysa" bio je pravo malo čudo. Hrvatsku su svlačionicu poharale ozljede, Bilić je pozive slao u posljednji trenutak, a na Turk Telekom Areni u plavim dresovima pojavila su se jedanaestorica koja nikada nisu igrala zajedno, a vjerojatno više i neće.

Zbog žutih kartona za uzvrat su otpali "starteri" Ćorluka i Dujmović, a izbornik je potvrdio kako će ih najvjerojatnije zamijeniti Pranjić i Vukojević.

Šifo: Spremni smo na sve, Hiddink će sigurno mijenjati taktiku



"Turci će igrati za čast svoje zemlje. Iako će im nedostajati nekoliko glavnih igrača, oni se neće predati, dapače zamjene će se truditi još više", započeo je Ognjen Vukojević svoje predviđanje utakmice u Zagrebu.

"Svjesni smo da ništa još nije gotovo. Turci su jaki, treba ih zaustaviti da se ne razigraju. Mi smo spremni odigrati muških 90 minuta i plasirati se na Europsko prvenstvo", poručio je Ogi.

Na pitanje novinara kako je doživio utakmicu u Istanbulu, automatski je odgovorio: "Vidio sam jaku i odličnu Hrvatsku, i još nemoćniju Tursku. Iznenadili smo ih agresivnošću, a rani gol ih je presjekao. Ako bismo ponovili taj recept u utorak, to bi bilo super".

Gordon Schildenfeld odigrao je jednu od najboljih utakmica za reprezentaciju. Mnogi su bili skeptični, međutim Šifo ih je ubrzo razuvjerio strpavši Buraka Yilmaza u džep.

"Svi su odigrali odlično, pa je nama u obrani bilo lagano zaustaviti turske napadače. Pošto igram redovito u klubu nije mi bio problem igrati protiv Turske, a sa Šimunićem u paru bilo je lako igrati", rekao je Šifo, a zatim nastavio:

"Ako će Turci započeti u utorak s dva napadača, mi ćemo se znati nositi s time. Vjerujem da će Hiddink nešto mijenjati, bit će borbeniji, oni su takav narod, to im je u krvi. Rezultat 3:0 je veliki rezultat, ali opuštanja nema", završio je.

Pranjić: Moramo napasti Turke od prve minute, moramo im pokazati gdje su došli

Danijel Pranjić u Istanbulu je upisao 40. nastup za reprezentaciju, a njegov recept za hrvatsku pobjedu je jednostavan:

"Trebamo ih ponovno napasti, od prve minute kao što smo i u petak. Moramo se postaviti kao da je 0:0, i moramo im pokazati gdje su došli. Ni slučajno ne smijemo srljati i napraviti neku glupost, na primjer da dobijemo glupi crveni karton ili čak neki glupi gol. Time bi upropastili sve za što smo se borili u prvoj utakmici", napomenuo je Pranjić.

Pročitajte više