Predsjednik HKS-a uvijek je bio volonter. Zašto novi prima plaću veću od košarkaša?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U NEDJELJU su izbori za predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza na kojima je jedini kandidat aktualni predsjednik Nikola Rukavina, dugogodišnji član Upravnog odbora, dopredsjednik tijekom mandata Stojka Vrankovića i čovjek koji ga je zamijenio kad se legendarni centar povukao poslije lanjskog Eurobasketa.

Od tada je prošlo gotovo osam mjeseci, koji se u očima šire javnosti valoriziraju kroz rezultate reprezentacije, a ona je, iako nije uspjela izbjeći još jedan krug pretkvalifikacija za Eurobasket 2025., u "polovnom" sastavu ostavila dobar dojam i pokazala da je krenula u pravom smjeru pod privremenim vodstvom Aleksandra Petrovića.

Aco je na sebe bio preuzeo ulogu sportskog direktora reprezentacije, privremeno i izbornika, te postavio temelje za bolju sutrašnjicu, ali sve se urušilo nakon što je vodstvu Saveza ponudio dva kandidata za novog izbornika, a onda uvrijeđeno podnio ostavku kad se Savez odlučio za Josipa Sesara, a ne Darija Gjergju.

"Nemam minimum povjerenja u ljude koji vode hrvatsku košarku i koji će je i dalje voditi", objasnio je Petrović na Twitteru te istaknuo da se nema namjeru kandidirati za predsjednika jer su ionako "karte već promiješane i uglavnom podijeljene". To ga nije spriječilo da nastavi kritizirati vodstvo saveza i javno tražiti od zastupnika u izbornom saboru da Rukavini uskrate glas i sruše kvorum.

Apel za spas košarke

U prilog mu ide Apel za spas košarke koji je objavio košarkaški entuzijast i podcaster Miroslav Nađ, pun tvrdnji koje diskreditiraju Rukavinu i glavnog tajnika HKS-a Josipa Vrankovića, a promaknule su široj javnosti.

Među njima se ističe i činjenica da je u prosincu HKS izglasao profesionalizaciju predsjednika, što znači da je Rukavina prekinuo tradiciju od osnutka Saveza da predsjednik nije volonter, nego za svoj rad prima plaću, i to vrlo visoku, 34.000 kuna bruto (4515.27 eura). 

To znači da bi predsjednik godišnje od HKS-a trebao zarađivati više od 50.000 eura, što djeluje zapanjujuće kad se zna da većina hrvatskih klubova nema toliki ukupan godišnji budžet. Tri hrvatska abaligaša, za usporedbu, na momčad troše oko 300.000 eura, pa nije pretjerano zaključiti da je Rukavina postao jedan od najbolje plaćenih "košarkaša" u Hrvatskoj.

Ističe se i kako je HKS neprofitna udruga i kao takva ne može imati profesionalnog predsjednika, a spominje se sudski proces koji se vodi protiv njega kao člana uprave HEP-a za odgovornost u tragediji u Hidroelektrani Plat 2019., kad su poginula trojica radnika, poziva ga se na moralni čin ostavke, a Aco Petrović navodi i da se za profesionalnu funkciju ne može kandidirati netko protiv koga se vodi sudski postupak.

Na udaru i Josip Vranković

U apelu se posebno proziva i glavnog tajnika Josipa Vrankovića jer je svojedobno pravomoćno osuđen za fizički napad na novinara te kao takav ne smije obavljati funkcije u sportu, kao i jer u trenutku imenovanja nije ispunjavao jedan od osnovnih uvjeta o naobrazbi. 

Slavko Midzor/PIXSELL

Zbog toga je dugogodišnji košarkaški djelatnik Robert Matijević pokušao HKS-u uručiti službenu obavijest o Vrankovićevu statusu, jer je HKS "dužan u roku od tri dana nakon saznanja za pravomoćnu presudu udaljiti osuđenu osobu od obavljanja svih sportskih djelatnosti", no prvog dana nitko mu nije otvorio vrata, a sutradan su odbili primiti dokument.

U razgovoru za Index Rukavina je objasnio rezon profesionalizacije predsjednika i naglog sazivanja izborne sjednice koja bi ga trebala potvrditi kao čelnika Saveza, što bi pak moglo rezultirati izborom bivšeg HKS-ova predsjednika Stojka Vrankovića za dopredsjednika FIBA-e Europe. Josip Vranković je, pak, najavio tužbu.

HKS još nikad nije imao profesionalnog predsjednika. Po čemu smatrate da zavrjeđujete biti prvi koji za tu funkciju dobiva plaću, i to tako visoku?

Želja Saveza da funkcija predsjednika Saveza bude profesionalna je naša želja još iz vremena bivšeg predsjednika Stojka Vrankovića. I ja smatram da predsjednik Saveza mora biti profesionalac, kao i glavni tajnik, sportski direktor i predsjednik stručnog savjeta, jer ovo nije posao protokolarnih obaveza kakav je možda nekad bio. Pokušat ću taj posao predsjednika podići na višu razinu.

Ja se želim hrvatskom košarkom baviti profesionalno, to je rad na dnevnoj bazi, kako bismo pomogli našoj košarci, takvoj kakva je godinama, što je posljedica neulaganja u nju. Ali smatram da kao profesionalac mogu pomoći svojim radom i djelovanjem, kao što sam i dosad na volonterskoj bazi, jer košarka je moja ljubav cijeli život.

HKS je neprofitna organizacija i kao takva ne bi trebala imati profesionalnog predsjednika, zar ne?

Ne bi trebala, ali to ne znači da ne može. I u prošlim sazivima su bila po dva profesionalca, samo su funkcije bile drukčije. Nekad su to bili glavni tajnik i stručni tajnik, a sad je to prebačeno na predsjednika. Mijenjaju se vremena, mijenjaju se potrebe, ne bi trebalo robovati informaciji, nego pogledati tko što radi. To nije protokolarna funkcija, nego posao kojim se treba baviti 24 sata.

Što ste dosad kao predsjednik napravili i što namjeravate napraviti da biste to opravdali?

Biti angažiran na dnevnoj bazi, u HKS-u ima dosta posla, funkcija predsjednika ne bi trebala biti protokolarna i da se svodi na odlaske na dva sastanka i dodjele medalja. HKS nudi suradnju s FIBA-om, prilagodbu Zakona o sportu, funkcija predsjednika je i pronalaženje dodatnih sponzora, to je funkcija kao i u svakoj radnoj organizaciji ili neprofitnoj udruzi.

Želimo promijeniti sustav u FIBA-i, imamo novi Zakon o sportu koji moramo implementirati, a u košarci je najviše promjena, pokrećemo još dvije lige, posla ima jako puno, iako se naoko ne vidi, ali treba nam operativaca na toj razini. Dovođenje sponzora, prodaja TV prava, to su stvari kojima se želim baviti i kojima se već bavim.

A što smo napravili? HKS je u cilju povećanja vidljivosti i dostupnosti košarke pokrenuo HKS TV koji ove sezone ima ukupno milijun pregleda, a automatske kamere su postavljene u čak 27 dvorana diljem Hrvatske. Stvari su se uvelike promijenile i za klubove, primjerice klub HT Premijer lige je u sezoni 2015./16. plaćao Savezu oko 25.000 eura, a sada prima blizu 70 tisuća, dakle razlika je preko 90 tisuća eura. Omogućeno je to i kroz mnogostruko povećane prihode od TV prava, kao i od naslovnog sponzorstva lige. Pokrenuto je i pet novih liga, što je osiguralo preko 3000 dodatnih utakmica u posljednjih par godina. To su nepobitne brojke koje donose iskustvo ne samo igračima već i trenerima i sucima. 

Ako je profesionaliziranje i opravdano, ne mislite li da cifra, pogotovo u usporedbi s budžetima većina hrvatskih klubova, mnoge iritira?

Još prije 20 godina pomogao sam dovesti HKS-u glavnog sponzora na dvogodišnji ugovor i, naravno, za to nisam tražio ni majicu, već mi je bila iznimna čast što mogu pomoći hrvatskoj košarci. Kroz ove četiri godine s bivšim predsjednikom Stojkom pokucao sam na mnoga vrata, neka su nas odbila, neka su nas nagradila, ali bilo mi je izuzetno zadovoljstvo samo biti dio te priče.

Donijeli smo odluku o profesionalizaciji, to je bila naša ideja, jer smatram da se time treba baviti na dnevnoj bazi, a ne dvaput godišnje otići u neku firmu. E sad, je li taj ugovor za nekog previsok? Slažem se, ali je li realno da netko nekog u nogometu plaća 100 milijuna? Svatko ima svoju politiku.

Hrvatska košarka je prema rezultatima tamo gdje je prema ulaganju. Naši klubovi više ne mogu pobijediti klubove iz liga zemalja nad kojima smo nekad dominirali. Pa kako će kad se ne ulaže u njih? Velika većina naših klubova ovisi o onome što dobiju od lokalne samouprave i što im Savez subvencionira. Tu smo mi kao Savez pomogli i sva sreća da možemo pomoći. Kamo sreće da nam klubovi imaju budžet od 5-7 milijuna, igraju u ABA ligi, FIBA-inim natjecanjima ili sutra u Euroligi.

Rekli ste da je to Vranković pokrenuo, što on demantira i kaže da je taj prijedlog stigao iz Zadra, ali da je on odbio.

Mi smo pričali o tome prije Eurobasketa u Berlinu, da se predsjednik profesionalizira. Meni je izuzetno žao što je on otišao jer smatram da treba biti dio hrvatske košarkaške priče, zato ga i predlažemo za FIBA Board i Nacionalno vijeće za sport.

Zašto je ova izborna sjednica sazvana ovako naglo?

Sjednica nije sazvana naglo, nego se prema Statutu treba održati mjesec dana prije isteka postojećeg saziva Sabora HKS-a. Znalo se kad je taj termin, ako je netko želio sakupiti potpise, imao je dovoljno vremena, a ne samo od formalnog sazivanja sjednice.

Idućeg tjedna su izbori u FIBA-i Europe, a završeni izbori nam daju legitimitet i kredibilitet ako želimo ići sa svojim kandidatom Stojkom Vrankovićem, koji ima velike šanse da postane dopredsjednik FIBA-e. To je bila još jedna od izglasanih promjena statuta na sjednici kad je izglasana profesionalizacija predsjednika, jer u starom je stajalo da HKS u FIBA-i može predstavljati samo predsjednik.

Izrazito smo nezadovoljni rasporedom klupskih natjecanja koji ne garantira duži ostanak naših klubova u Europi, kao i sustavom natjecanja prema kojem je Europsko prvenstvo svake četiri godine. Mi želimo da se pokrene novi sustav natjecanja za reprezentacije i da, kao što Euroliga ima Eurokup koji daje 15-18 garantiranih utakmica, takav model implementira i FIBA. 

Slavko Midzor/PIXSELL

To bi odgovaralo našim klubovima jer bi s budžetima od 800.000 eura mogli igrati i biti konkurentni. Mislimo da bi to moglo dovesti do toga da 5-6 Hrvata igra u našim klubovima, pa da, kad dođu kvalifikacijski prozori reprezentacije, ti momci čine okosnicu.

Htjeli bismo i pokretanje novog natjecanja za reprezentacije u Europi, kao što nogomet ima Ligu nacija, jer Eurobasket se igra svake četiri godine, dok u ostalim sportovima imate velika natjecanja svake godine. Ovako imamo samo te kvalifikacijske prozore u kojima smo samo 25 posto utakmica mogli igrati u punom sastavu i tako posljednjih pet godina.

Pa nek se igra i bez NBA igrača. Hrvatska protiv Srbije, Slovenije ili Njemačke… To su utakmice koje će uvijek biti zanimljive i sportski i marketinški, a sada ih nema. Bez Dončića možda nećemo napuniti Arenu, ali Ciboninu dvoranu možemo.

Aco Petrović prozvao vas je da se ne možete kandidirati kao osoba protiv koje se vodi sudski postupak.

Vrijeme koje dolazi će pokazati moju ulogu u tome i ja ću dokazati svoju nevinost. Žalostan sam što još uvijek postoji takav soj ljudi koji činjenicu da su stradali moji kolege koristi za samopromociju. Kandidirao sam se jer prema Zakonu o sportu to ne mogu učiniti oni koji su osuđeni, a ne oni protiv kojih se vodi postupak.

No osuđen je svojedobno Josip Vranković. Je li Savez primio pismo u kojem se poziva da ga se isključi iz Saveza?

Vranković: Pismo je primljeno e-mailom, no nije službeno urudžbirano neposrednim dolaskom jer autor pisma ne zastupa ni klub ni bilo koju udrugu koja bi bila članica Saveza, niti autor ima ikakve operativne veze sa Savezom. Iako nismo bili u obavezi odgovoriti, odgovor je ipak poslan preko pravne službe. Reći ću samo da svaka kampanja iznosi prljavštine, tako da je iznesen niz neistina, od kojih će neke dobiti sudski epilog. U Savezu se sve radilo po proceduri i, da nemam potrebne dokumente ili da imam problem sa zakonom, ne bih mogao biti ovdje.

Pročitajte više