Prije četiri godine nije imao za kopačke, a sada briljira u najjačoj ligi svijeta

Foto: Getty Images/Guliver Image

VJEROVALI ili ne, Watford je četvrtoplasirana momčad Premierlige, a na tome može zahvaliti igraču koji do prije četiri godine nije imao za kopačke.

Mladi brazilski nogometaš Richarlison u kolovozu je za više od 15 milijuna eura stigao u Watford iz Fluminensea, no sve bi bilo drugačije da se ovog ljeta nije javio na jedan telefonski poziv koji mu je promijenio život.
 
Sredinom ljeta, usred brazilskog prvenstva u kojem je igrao s Fluminenseom, 20-godišnji Brazilac bio je na korak do transfera u Ajax, a onda ga je osobno nazvao trener Watforda Marco Silva i uvjerio ga da izabere život u Engleskoj.



Engleski jedva govori, ali to ga nije omelo da već u prvim nastupima pokaže zašto je klub iz donjeg doma Premiershipa za njega platio toliki novac i vezao ga petogodišnjim ugovorom. U prvih osam utakmica u Premierligi zabio je tri gola i upisao dvije asistencije. Prošlog vikenda bio je jedan od najboljih igrača u pobjedi 2:1 protiv Arsenala upisavši asistenciju.

Odbio je Ajax zbog kluba za kojeg nikad nije čuo

Watford je izabrao ispred slavnog Ajaxa, iako o tom klubu ništa nije znao.

"Iskreno, nisam ništa znao o tom klubu ni gradu. Ali osjećam se ugodno ovdje. Igrači, treneri, uprava, navijači su mi pomogli da se osjećam dobro", rekao je Richarlison u razgovoru za The Sun, u kojem je otkrio koliko mu je teško bilo na početku karijere.


"Život u Riju je ponekad opasan. Ako izgubite utakmicu, ne možete se kretati među navijačima. Navijači tamo prelaze granice. Nekoliko puta su u Fluminenseu dolazili na aerodrom kako bi vikali na nas. Nakon domaćih utakmica navijači bi treneru i igračima zagorčali život. Ovdje, u Engleskoj, navijači nas poštuju kao osobe. Život je potpuno drugačiji", kaže mladi Brazilac.


Rođen je u radničkoj obitelji s petero djece, otac mu je bio zidar, a majka čistačica. "Moj otac je znao igrača koji se zvao Richarlison i tako me je zvao. Sa sedam godina dobio sam od njega sedam lopti, ne zato što si je mogao priuštiti, nego jer je želio da postanem veliki nogometaš. Većinom sam igrao na ulici, radili smo golove od sandala, bilo je to kao favela, siromašna četvrt. Gledao sam utakmice Premierlige na TV-u svoj ujaka, zaljubio sam se u brzinu igre. Rekao sam da ću jednog dana igrati tamo", prisjetio se Richarlison.

Još sa 16 godina sve je to bio samo san, kada ga je otkrio lokalni biznismen Renato Velasco dok je igrao za mali klub Real Noroeste. "Renato mi je prvi dao priliku. Već prvog tjedna dao mi je par kopački, jer do tada sam imao dvije različite. Rekao je da će mi pomoći jer imam kvalitetu".


Ubrzo je zaigrao za drugoligaša America Mineiro u prosincu 2014., a godinu kasnije i za veliki Fluminense.


Prošlog ljeta neočekivano mu je stigao poziv iz Engleske kada je već imao dogovoren transfer u Ajax, i u posljednji tren odlučio je prihvatiti ponudu Watforda. Vratar Watforda Heurelho Gomes pronašao mu je kuću i auto, a pomaže mu i kao osobni prevoditelj.
 
"Bila je nedjelja navečer, Silva me nazvao i rekao da želi da dođem u Watford. Bio sam presretan, a imao sam i ponudu Ajaxa s kojim je gotovo sve bilo dogovoreno. Zbog Silvinog poziva sam se predomislio", rekao je Richarlison.

 

Ne zna engleski, ali na terenu se razumije sa svima

Posljednjih tjedana ga, osim medija, hvale i trener i suigrači.

"On je veliki radnik i svakog dana na trenigu napreduje i uči, jako vjerujem u njega, nevjerojatan je talent i nikad ne odustaje. Vjerujemo i njega i moramo mu dati podršku, siguran sam da će postići velike stvari u karijeri", rekao je Marco Silva.

"Imao je odličan početak, a ima i sjajan stav za tako mladog igrača. Ima samo 20 godina, a igra s toliko osobnosti, svi ga igrači obožavaju. U njegovom slučaju godine nisu važne. Još uči engleski, ali sjajno se uklopio u ekipu", kaže njegov suigrač Adrian Mariappa.
 
Richarlison je prošle godine debitirao i za mladu brazilsku reprezentaciju za koju je u 10 nastupa upisao tri pogotka.

 

Pročitajte više