HRVATSKA REPREZENTACIJA

Prošlo je 25 godina od jednog od najvećih trenutaka hrvatskog sporta

Foto: Getty Images/Guliver Image

TURSKI igrač ubacio je loptu u kazneni prostor krcat crvenim i bijelim dresovima kišne večeri u Nottinghamu. Igrači u crvenim dresovima su bili prvi put na svjetskoj smotri u 42 godine, dok su oni u bijelim dresovima predstavljali mladu, netom iz rata izašlu državu, koja je imala debi na najvećoj sceni.

Asanović je nekako izvukao loptu iz šesnaesterca, povukao loptu, uvalio svoj prepoznatljivi lakat jednom braniču i digao pogled. Vidio je Šukera kako odvlači igrača na stranu i odlučio je poslati dubinsku loptu po centrali terena, gdje je jurio Goran Vlaović. Stigao je do lopte prije turskog stopera, ali mu je na leđima bio Alpay Özalan. Svi su očekivali prekršaj koji se nikada nije dogodio i Vlaović je odjurio sve do suparničkog gola, gdje je matirao Rustua Recbera i zabio jedan od najvećih golova hrvatske nogometne povijesti.

Hrvatska je nakon Turske svladala i branitelja naslova Dansku. U trećem kolu Ćiro je odmarao momčad protiv Portugala i doživio težak poraz, a u četvrtfinalu su Nijemci uz izdašnu pomoć sudaca izbacili Vatrene koji će svoju osvetu dočekati dvije godine kasnije u Francuskoj. Iako je Vlaovićev gol prelomio susret s Elfom na Svjetskom prvenstvu, u gostovanju za Index Studio rekao je da se taj gol ne može mjeriti s onim protiv Turske. "Ipak je to prvi gol Hrvatske na natjecanjima velikim. Težak teren, blato. Što je najbolje, taj gol je trajao, činilo se kao da beskonačno trčim prema njemu. Dao sam puno velikih golova, ali taj je najveći", rekao je Vlaović.

Za Alpaya Özalana bio je to trenutak koji mu je promijenio karijeru. Iako je osvojio fair play nagradu jer nije napravio prekršaj, u rodnoj Turskoj su mu prijetili ubojstvom. Nekoliko puta se morao seliti po Istanbulu, a navijači su ga prozvali izdajicom. Točno četvrtinu stoljeća kasnije njegova država otvara novi veliki turnir kod Italije u Rimu.

Pročitajte više