REPREZENTACIJA u SPLITU

Protiv Mađarske će se igrati na Poljudu! HNS: Hrvatska mora igrati u Splitu

Foto: Pixsell

ČETIRI godine nakon sabotaže svastikom na poljudskom travnjaku, reprezentacija Hrvatske vratit će se u Split.

Grad Split objavio je danas da želi biti organizator utakmice s Mađarima 10. listopada u kvalifikacijama za Euro 2020., ali pod uvjetom da se Nogometni savez ispriča Splićanima jer je izbjegavao i ponižavao njihov grad i navijače, dok je reprezentacija na Poljudu u posljednjih 20 godina igrala samo dvaput.

Više službenih utakmica Hrvatska je odigrala, primjerice, u Londonu, a veze sa Splitom potpuno su prekinute nakon incidenta protiv Italije i iscrtavanja divovske svastike na travnjaku Poljuda. Bio je to nasilni odgovor na nasilnu privatizaciju nogometne reprezentacije od strane Zdravka Mamića i njegovih inkriminiranih struktura.

Hajduk je ranije odbio igrati derbi u Maksimiru zbog provođenja Mamićevih "crnih lista" i selekcije navijača prilikom ulaska na stadion. Sedam zahtjeva postavio je Hajduk prema HNS-u kako bi nastavili dijalog o povratku reprezentacije u Split.

Pregovori su počeli u središnjici HNS-a u Zagrebu, a predstavnici Hajduka Marin Brbić i Ben Perasović stigli su u društvu gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare. Javnost nije bila upoznata s putovanjem hajdukovaca u Zagreb, a reakcija navijača, kao i udruge Naš Hajduk koja ima suvlasništvo u klubu, bila je žestoka. 

HNS je prije nekoliko dana službeno objavio kako je ponuda Hajduka za domaćinstvo utakmice Hrvatska - Mađarska prihvaćena, no učinili su to putem priopćenja, bez komunikacije s klubom. U Splitu su odgovorili da na takav način neće rješavati probleme koji godinama opterećuju hrvatski nogomet i reprezentaciju.

Grad Split pristao na domaćinstvo, ali traži ispriku HNS-a

Sastalo se potom i splitsko Gradsko vijeće, koje je odlučilo da je reprezentacija dobrodošla u Split, ali samo uz ispriku HNS-a. 

"Gradsko vijeće Grada Splita želi dolazak hrvatske nogometne reprezentacije u naš grad i odigravanje službene kvalifikacijske utakmice protiv reprezentacije Mađarske na Gradskom stadionu Poljud.

Zbog dugogodišnjeg neprimjerenog i neprihvatljivog odnosa prema našem gradu i klubu potrebna je isprika Hrvatskog nogometnog saveza, kao čin dobre volje i korak prema ozdravljenju hrvatskog nogometa i jačanju zajedništva.

U interesu hrvatskog nogometa tražimo od Hrvatskog nogometnog saveza i HNK Hajduk žuran dogovor na zajedničkom sastanku, uz nazočnost predstavnika Grada Splita, a sve u svezi postizanja rješavanja brojnih devijacija i nagomilanih problema koji duže vrijeme opterećuju hrvatski nogomet, kao i zajedničkog dogovora vezano za organizaciju željenog nogometnog susreta u našem Gradu Splitu", naveli su u priopćenju nakon sjednice.

Mišković: Hrvatska mora igrati u Splitu!

Šef HNS-a Marijan Kustić zaputit će se opet u Split kako bi finalizirao dogovor, dok fiktivni predsjednik HNS-a Davor Šuker ne sudjeluje u ovom poslu koji ima i političku pozadinu. Kustić je, naime, HDZ-ov saborski zastupnik i Plenkovićev čovjek za specijalne zadatke, a jedan od njih je i Hrvatski nogometni savez te normalizacija odnosa sa Splitom. 

Razgovarali smo s prvim čovjekom Rijeke, Damirom Miškovićem koji nam je potvrdio da je Poljud opcija broj jedan za utakmicu s Mađarima. 

"Vjerujem da ćemo se dogovoriti. Reprezentaciju treba izdvojiti od ostalih problema jer ona nije problem. Hrvatska mora igrati u Splitu, kao i u svim drugim gradovima", rezolutan je Mišković.

Pročitajte više