Prva medalja za Hrvatsku: Snježana Pejčić osvojila broncu u streljaštvu!

TEK SU počele Olimpijske igre, a Hrvatska je već počela s osvajanjem medalja. Prvu je donijela 26-godišnja Riječanka Snježana Pejčić koja je osvojila broncu u streljaštvu, u disciplini 10 metara zračna puška. To je ujedno 12. hrvatska medalja na ljetnim Olimpijskim igrama, a prva u streljaštvu. Pejčić je sakupila 500.9 bodova, dok je zlatnu medalju osvojila Čehinja Katerina Emmons sa sakupljenih 503.5 bodova, što je novi olimpijski rekord, a u kvalifikacijama je izjednačila svjetski rekord. Srebrnu medalju je, kao i u Ateni, osvojila Ruskinja Ljubov Galkina.

Natjecanje je bilo neizvjesno do samog kraja, Pejčić je pogodila 399 krugova u osnovnom meču kvalifikacija te tako izjednačila osobni i državni rekord. U finalu je ova Riječanka, koja nosi naočale s minus 1 dioptrijom, ostala pribrana i mirna, a u jednom trenutku je imala i srebro, međutim na kraju ju je pretekla Galkina. U zadnjem pucnju Snježana je pogodila središte mete i tako osigurala  da je ne pretekne Amerikanka Jamie Beyerle. "Bila sam nervozna, jako nervozna. Nikada mi u karijeri jedno pucanje nije bilo ovako teško. Ruke su se tresle cijelo vrijeme, ali to se, srećom, nije vidjelo na rezultatima", izjavila je Pejčić nakon dodjele medalja.

"Novinari me nisu svrstavali u favorite i možda mi je to pomoglo da osvojim medalju, jer nije bilo nikakvog pritiska. Sad ipak očekujem malo veći pritisak, 14. kolovoza pucam trostav na 50 metara i svi će očekivati nova čuda, međutim moram reći da je zračna puška na 10 metara ipak moja jača disciplina", kazala je prva hrvatska osvajačica medalja na OI u Pekingu.

Brončanoj streljašici čestitao i državni vrh

Prvoj hrvatskoj sportašici koja je osvojila medalju na ljetnim Olimpijskim igrama čestitao je i premijer Ivo Sanader.

"Razveselila me vijest o prvoj hrvatskoj osvojenoj medalji u Pekingu. Ova bronca dokaz je da se radom i upornošću mogu postići vrhunski rezultati. Ponosni smo što ste tako uspješno predstavili Hrvatsku na samom početku Olimpijskih igara te sa cijelom nacijom dijelimo radost zbog Vašeg postignuća", stoji u čestitki.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više