Regija o neredima hrvatskih navijača: "Dobar nogomet više nas ne pali, treba nam krv"

Foto: Hina, Guliver Image/Getty Images

NAKON incidenta kojeg su u Saint Etienneu priredili hrvatski navijači, odnosno, jedan dio tih navijača, malo tko je o utakmici između Hrvatske i Češke pričao isključivo u sportskom kontekstu.
 
Reakcije svjetskih medija poražavajuće su. Gotovo svi novinari iščuđavaju se postupcima tog dijela hrvatskih navijača, nazivajući ih huliganima i teroristima.
 
I dok se nogometna Europa čudi i zgraža, regija nije pretjerano šokirana. Vjerojatno jer i sama u svom dvorištu ima gomilu sličnih problema.
 
''Niti huligani, a niti Mamić i Šuker ne zaslužuju Vatrene''
 
Srpski mediji, baš kao i oni u BiH dosta su šturo pisali o onome što se događalo u Saint Etienneu, iznoseći uglavnom samo činjenice i krute fakte, a bez da su dali nekakav konkretniji komentar.
 
Iznimka je glavni urednik BiH portala ''24 sata info'' Nermin Bise, koji je nakon jezivih događaja na stadionu Geoffroy-Guichard napisao komentar u kojem stoji:
 
''Od Francuske 1998. do Francuske 2016. kada su Vatreni postali punoljetni sve je srušeno i prekriveno gustom maglom zahvaljujući huliganima. Huligani ne zaslužuju ni Modrića ni ostale igrače Hrvatske. Ne zaslužuju Mamić i Šuker te momke. Možda ih samo zaslužuje Ćiro Grande.''
 
Razgovarali smo i s novinarom BiH portala Klix.ba Omarom Tipurom, koji nam je rekao kako je užasno razočaran s onim što su napravili hrvatski navijači.
 
''Ne mogu shvatiti kako je netko mogao napraviti Srni ono''
 
''Sinoć kad sam se vratio u stan poslije posla, barem deset puta sam premotavao video i gledao kako Srna plače tokom himne. Ako ne zbog dobre igre i rezultata, ne znam kako netko može one iskrene suze pokvariti. Kolege u redakciji i ja u nevjerici smo gledali one scene, a vidim i raju po Facebooku da također ne može vjerovati. Mogu razumjeti zašto postoje protivljenja HNS-u, ali nikako ne mogu "skopčati" zašto u pogrešno vrijeme i na pogrešnom mjesto iskaljivati bijes'', rekao nam je Tipura.
 
 
Mediji u regiji šturi, kratki i informativni
 
Mediji u Srbiji također nisu bili nešto previše raspisani dok su izvještavali s utakmice Hrvatske i Češke.
 
Tako B92 donosi naslov ''Hrvati ispunili obećanje i prekinuli meč'', a u tekstu stoji kako je HNS imao informacije da će doći do prekida, no isti se svejedno dogodio. 
 
Također, B92 donosi izjave Davora Šukera koji je nabrajajući sve incidente za koje su odgovorni hrvatski navijači, zavapio da je hrvatski nogomet talac huligana i terorista.
 
Telegraf donosi naslov ''Česi šokirali Hrvate golom iz penala u 93. minuti'' , no o neredima je napisano samo ovo:
 
''Buran meč u Saint Etienneu prekinut u finišu zbog ubacivanja baklji u teren hrvatskih navijača''.
Ipak, nešto širi osvrt dobili smo od novinara portala Mozzart.sport Dejana Stankovića, koji smatra da je huliganizam golemi problem s kojim se današnja Europa mora ozbiljno pozabaviti.
 
''Prisjetit ću se Mundijala u Južnoafričkoj Republici. Liječnik naše reprezentacije Goran Zuvić, popularni Mače, nakon utakmice s Ganom mi je rekao:

''Nama treba krv''
 
''Jesi vidio njihove navijače? Šareno sve, plešu, vesele se. A mi Europljani smo valjda navikli da nam je dobro, da nas više ni dobar nogomet ne pali. Nama treba krv.''
 
Dakle, huliganizam je kulturološki problem cijele Europe. Kao da smo zaboravili uživati u trenutku. Međutim, još smo gori mi s Istoka, a tu ubrajam i bivšu Jugu. Vidjeli smo što su radili Rusi u Marseilleu. Previše je to opširna priča da bi se ispričala u svega par rečenica. Taj problem nije samo nogometni, više je društveni i sociološki'', rekao nam je Stanković, a onda je usporedio hrvatske i srpske huligane.
 
 
''U Srbiji smo nakon Genove imali sličnu situaciju, a na kraju se nije dogodilo ništa''
 
''Sličnu situaciju imali smo i u Srbiji nakon prekida utakmice u Genovi. I što smo na kraju dobili? Ništa! Osim što je reprezentacija bila talac huligana, a nogometaši su bili najmanje krivi. Vrh FSS-e je ostao isti, huligani su blago kažnjeni u Italiji, a u Srbiji navodno nije bilo osnova za kazneno ih goniti i na koncu, nije se dogodilo ništa. Trpjeli su samo rezultati. A Jučer su u Saint Etienneu trpjeli hrvatski nogometaši. Mučne su to scene bile. Razumijem bijes koji je usmjeren prema vrhu HNS-a, ali ovo sigurno nije način. Također, nije ovo nikakva borba za pravdu, već dokaz vaše – isto kao i onomad naše – nemoći da se izborite za sustav koji bi funkcionirao. A taj je sustav truo, do kosti'', kaže Stanković i pojašanjava:
 
''Trulež je otišla preduboko, 20 baklji neće ništa popraviti''
 
''Dvadeset baklji ga sigurno neće popraviti. Rekao bih još i ovo. Tomislav Karadžić je otišao s mjesta predsjednika FSS-a sad u svibnju, šest godina nakon Genove. Ostao je počasni predsjednik, a delegati FSS-a su na inicijativu Save Miloševića predložili da se Karadžića odlikuje ordenom Nemanje drugog reda. Taj orden ne postoji u Srbiji. Ovo kažem tek da shvatite koliko je FSS sulud i lišen svakog razuma. Neslužbeno, novi predsjednik FSS-e Slaviša Kokeza, inače vrlo blizak vlasti i prijatelj Aleksandra Vučića, morao je zadržati veći dio Karadžićevih ljudi, inače ne bi mogao opstati. Sustav je truo i baklje nemaju smisla. Trulež je otišla preduboko. Baš zato vjerujem kako ove tužne i ružne scene iz Saint Etiennea puno više bole običnog navijača Hrvatske, nego čelnike HNS-a. Njima je ovo samo dobro došlo da se još čvršće zadrže u svojim foteljama'', kaže nam Stanković, a onda je rekao nešto i o samoj igri Hrvatske:
 
 
''Luka je genije, a Hrvatskoj kapa dolje''
 
''Što se tiče igre, kapa vam dolje. Luka Modrić je genijalac. Kaže mi kolega Aleksandar Gligorić,  nakon Xavija i Pirla Europa još nije imala takav nogometni mozak. Malo je ako kažem da je po meni Hrvatska najugodnije iznenađenje turnira. Uz Španjolsku, Hrvatska je ostavila najbolji utisak do sada. Lopta vam teče, diktirate tempo, mislim da će utakmica sa Španjolskom biti ljepotica turnira. Međutim, niste imali sreće. Tursku ste morali pregaziti, a ovo sa Češkom neću ni spominjati. Da nije bilo prekida nikad ne biste primili drugi gol. Ipak, morali ste ranije zaključiti utakmicu. Bilo kako bilo, ići ćete dalje, i ako se ne varam, ako budete drugi idete na Italiju. Ovako na Francusku ili Englesku. Francuska je najgora opcija, ipak su domaćini, ali više bi se oni trebali brinuti zbog vas, nego vi zbog njih. Sa svima možete igrati, ali mislim da vam Francuska baš i ne treba.''
 

Pročitajte više