Ronaldo lovi rekorde Thurama i Platinija, Zlatan mu može pokvariti plan

Foto: Hina

NEKAD slavni nogometaš, a danas posrnuli bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini i dalje je najbolji strijelac u povijesti europskih prvenstava sa devet postignutih pogodaka.

>>> ANALIZE, REZULTATI, INFOGRAFIKE I NAJNOVIJE VIJESTI: PRATITE EUROPSKO PRVENSTVO NA INDEXOVOJ TEMI 

Zanimljivo, Platini je svih devet pogodaka postigao na EP-u Francuskoj 1984. godine na kojem su 'tricolori' slavili pobijedivši u finalu Španjolsku 2:0. Francuzi su na putu do krune imali pet susreta, ostvarivši pritom pet pobjeda, a Platini je zabio gol na svakoj utakmici. Idući na listi strijelaca bio je Danac Frank Arnesen s tri gola.

Na drugom mjestu je Englez Alan Shearer sa sedam pogodaka, dok su Šveđanin Zlatan Ibrahimović, Portugalci Cristiano Ronaldo i Nuno Gomes, Nizozemci Patrick Kluivert i Ruud van Nistelrooy i Francuz Thierry Henry postigli po šest pogodaka.

U Francuskoj bi tako Cristiano Ronaldo mogao postati igrač s najviše nastupa i najviše postignutih golova na završnicama europskih prvenstava. Nedostaju mu još tri nastupa kako bi preskočio Francuza Liliana Thurama i Nizozemca Edwina van der Sara, te tri gola kako bi prestigao Platinija. U lovu na francusku nogometnu legendu je i švedski majstor Zlatan Ibrahimović kojem također nedostaju tri pogotka.

Ronaldo ruši rekord Thurama

Francuz Lilian Thuram i Nizozemac Edwin van der Sar rekorderi su sa po 16 odigranih utakmica na europskim prvenstvima. Obojica su nastupila na četiri EP-a (1996, 2000, 2004, 2008), a Thuram je u dresu 'tricolora' osvojio i europski naslov 2000. godine.


Iza Thurama i Van der Sara na ljestvici igrača s najviše nastupa na europskim smotrama nalaze se Španjolac Iker Casillas, Portugalci Cristiano Ronaldo, Luis Figo i Nuno Gomes, Francuz Zinedine Zidane, Nijemac Philipp Lahm i Čeh Karel Poborsky sa po 14 odigranih susreta.

S obzirom da će Ronaldo nastupiti i u Francuskoj, vrlo je vjerojatno da će zasjesti na vrh ljestvice igrača po broju nastupa na europskim prvenstvima. Thurama i Van der Sara bi mogao dostići i Casillas, no pitanje je hoće li biti prvi vratar 'furije' ili će gledati u leđa Davidu de Gei.

Mandžo prestiže Šukera

Od hrvatskih igrača najviše golova na završnicama europskih prvenstava zabili su Davor Šuker i Mario Mandžukić, svaki po tri pogotka. Šuker sva tri na EP-u u Engleskoj 1996. godine, a Mandžukić na posljednjoj europskoj smotri u Poljskoj i Ukrajini.

Dva gola je zabio Ivan Klasnić, a deset igrača su postigli po jedan pogodak. Od aktivnih igrača među strijelce se se upisali kapetan Darijo Srna, te Luka Modrić.

Od hrvatskih igrača najviše nastupa na europskim prvenstvima ima kapetan Darijo Srna koji je upisao osam nastupa. Sedam susreta je odigrao Vedran Ćorluka, a po šest Luka Modrić, Ivan Rakitić, Danijel Pranjić, Stipe Pletikosa, Niko Kranjčar, Ivica Olić, Josip Šimunić, te braća Robert i Niko Kovač.

 

UKUPNA LJESTVICA STRIJELACA:
9 - Michel Platini (Fra)
7 - Alan Shearer (Eng)
6 – Cristiano Ronaldo (Por), Zlatan Ibrahimovic (Šve), Patrick Kluivert (Niz), Ruud van Nistelrooy (Niz), Nuno Gomes  (Por), Thierry Henry (Fra)
5 – Wayne Rooney (Eng), Fernando Tores (Špa), Zinedine Zidane (Fra), Marco van Basten (Niz)…

Najbolji strijelci po Europskim  prvenstvima:
1960 - François Heutte (Fra), Valentin Ivanov (SSSR), Viktor Ponedelnik  (SSSR),  Milan Galić (Jug), Dražan Jerković (Jug) - 2
1964 - Jesus María Pereda (Špa), Ferenc Bene (Mađ), Dezso Novak (Mađ) -  2
1968 - Dragan Džajić (Jug) - 2
1972 - Gerd Müller (ZNjem) - 4
1976 - Dieter Müller (ZNjem) - 4
1980 - Klaus Allofs (Njem) - 3
1984 - Michel Platini (Fra) - 9
1988 - Marco van Basten (Niz) -5
1992 - Henrik Larsen (Dan), Karlheinz Riedle (Njem), Dennis Bergkamp  (Niz), Tomas Brolin (Šve) - 3
1996 - Alan Shearer (Eng) - 5
2000 - Patrick Kluivert (Niz), Savo Milošević (Jug) - 5
2004 - Milan Baroš (Češ) - 5
2008 - David Villa (Špa) – 4
2012 – MARIO MANDŽUKIĆ (HRV), Fernadno Torres (Špa), Alan Đagojev (Rus), Mario Gomez (Njem), Mario Balotelli (Ita), Cristiano Ronaldo (Por) 3


HRVATSKI STRIJELCI NA EP
3 – Mario Mandžukić, Davor Šuker
2 – Ivan Klasnić,
1 – Luka Modrić, Darijo Srna,  Zvonimir Boban, Nikica Jelavić, Niko Kovač, Ivica Olić, Dado Pršo, Milan Rapaić, Igor Tudor, Goran Vlaović

IGRAČI S NAJVIŠE NASTUPA:

16 – Lilian Thuram (Fra), Edwin Van der Sar (Niz)
14 – Cristiano Ronaldo, Luis Figo (Por), Nuno Gomes (Por), Zinedine Zidane (Fra), Philipp Lahm, Karel Poborsky (Češ)..

HRVATSKI IGRAČI S NAJVIŠE NASTUPA

8 – Darijo Srna
7 – Vedran Ćorluka
6 –  Luka Modrić, Ivan Rakitić, Danijel Pranjić, Stipe Pletikosa, Niko Kranjčar, Ivica Olić, Josip Šimunić, Robert Kovač, Niko Kovač…
 

Pročitajte više