ronjenje

Najtrofejnija hrvatska reprezentacija poslagala medalje na pod i zatražila ostavke

Foto: APNEA SOS 2021

ČLANOVI hrvatske ronilačke reprezentacije, najuspješnije hrvatske reprezentacije, danas su održali press-konferenciju na kojoj su ponovno zatražili ostavke vodstva Hrvatskog ronilačkog saveza.

Mirela Kardašević, Ivana Aljinović, Vanja Peleš i drugi ronioci, koji su zajedno osvojili više od 60 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima i srušili gotovo 30 svjetskih rekorda, pred novinare su donijeli sve medalje i onda pred mikrofonima ponovno skrenuli pozornost na, kako tvrde, alarmantno stanje u HRS-u. Dio zlatnih medalja sa svjetskih i europskih prvenstava poslagali su po stolu, a veći dio, čak dvije trećine, na podu te su tako ilustrirali koliki dio nagrada za njihove medalje zadržavaju Savez i njegovi vodeći ljudi koji ih, tvrde, sabotiraju, a ne doprinose njihovim uspjesima.

Podsjetimo, ronioci okupljeni oko inicijative "Apnea S.O.S. 2021" su krajem rujna uoči odlaska na SP u Tursku izdali prvo priopćenje u kojem su otkrili nevjerojatne nepravilnosti u radu Saveza. Predsjednika Kamila Čuljka i potpredsjednika Valentina Rajkovića optužili su da su nezakonito uzimali brojne naknade od vlade te da su im za trenera reprezentacije postavili Franju Pinjuha, čovjeka koji nema blage veze o ronjenju i koji je također na ime njihovih rezultata dobio naknadu vlade za vrhunske rezultate.

HRS im je odgovorio kontrapriopćenjem u kojem nije osporio njihove navode nego ih je optužio da su pali pod utjecaj bivšeg trenera Ivana Drviša kojeg su, pak, povezali s obavještajnim podzemljem iz 90-ih godina. Ronioci su odgovorili novim priopćenjem, a danas su održali i press-konferenciju.

Štite svoje prljave poslove i nas ugrožavaju

"Argumentirano i detaljno smo upozorili na katastrofalno stanje u HRS-u te na odluke koje ugrožavaju našu sigurnost i živote. Bez da su osporili točnost naših navoda, čelnici HRS-a proglasili su nas šačicom zavedenih naivaca i nastavili braniti svoje odluke koje im služe za neosnovano izvlačenje novca. Odluke kojima oni štite svoje prljave poslove izravno ugrožavaju naše živote. Zbog toga moraju otići. HOO mora hitno postupiti u ovom slučaju jer će u protivnom ispasti da ignoriraju očito nezakonje", rekla je višestruka prvakinja Mirela Kardašević.

"U potpunosti stojimo uz ronioce na dah. Smatramo da se stvari u Hrvatskom ronilačkom savezu moraju promijeniti na bolje zbog svih sportaša, a posebno da mlade generacije ne moraju prolaziti kroz sve ono kroz što smo mi prolazili. U savezu moraju biti osobe koje su usko povezane sa sportom, koje dijele našu strast i ljubav prema našim sportovima. Vrijeme je da u fokus dođu sportaši i njihovi uspjesi, a ne da se svake godine boje koliko novca od HOO-a će im proslijediti Savez, a ostali da sami skupljaju novce da bi mogli otići na prvenstvo za koje su se kvalificirali, a za što su radili i mučili se cijelu godinu", dodao je plivač s perajama Filip Strikinac.

Pročitajte više