Rukometašice opravdale povjerenje, Kauboji daleko od najboljih dana: Goluža samo traži opravdanja

PETO mjesto rukometaša na SP-u u Švedskoj, sedmom mjesto rukometašica na SP-u u Brazilu, osmina finala Lige prvaka RK Zagreb i organizacija SEHA lige najvažniji su rukometni događaji u Hrvatskoj u protekloj godini.

Pregled rukometnih događanja u 2011. godini započet ćemo muškom rukometnom reprezentacijom koju posljednjih godinu i pol dana vodi Slavko Goluža.

Posrtaj Golužinih rukometaša u Švedskoj

29. srpnja 2010. godine nakon dugih osam godina proslavljeni Mago di Umago napustio je trenersku palicu hrvatske rukometne reprezentacije. Kao i što se očekivalo, njegov pomoćnik Slavko Goluža izašao je u prvi plan, a vrlo brzo pojavile su se insinuacije kako je Goluža na to mjesto došao samo zbog toga što je član HDZ-a. Bilo kako bilo, Goluža nije imao puno vremena, jer je već početkom 2011. godine na rasporedu bilo svjetsko prvenstvo i Švedskoj. Reprezentativni popis složio je bez Čupića i Sulića, a izgledao je ovako: vratari - Mirko Alilović, Marin Šego, Ivan Pešić - lijeva krila: Manuel Štrlek, Ivan Ninčević - desna krila: Vedran Zrnić, Jerko Matulić - pivoti: Igor Vori, Željko Musa, Marino Marić i vanjski: Ivano Balić, Jakov Gojun, Tonči Valčić, Marko Kopljar, Blaženko Lacković, Denis Buntić, Drago Vuković, Domagoj Duvnjak.

Hrvatska je bila u skupini s Danskom, Srbijom, Alžirom, Rumunjskom i Australijom, a u prvoj utakmici protiv Rumunjske Kauboji su pobijedili s 27:21 na krilima mladog Štrleka. U drugoj utakmici nova dobra partija protiv autsajdera, s 26:15 pao je Alžir, a prvo ime Hrvatske bio je Ivano Balić sa šest golova. I u trećoj utakmici Hrvatska je upisala pobjedu, a sa čak 27 razlike svladana je Australija. Prvi strijelac susreta bio je zamjenski pivot Musa. I onda, nakon četiri dana zagrijavanja, napokon je došla prava utakmica, ona sa Srbijom, gdje smo izvukli remi 24:24 na krilima sjajnog Vorija koji je zabio čak osam golova. U posljednjoj utakmici skupine, izabranici Slavka Goluže ipak su doživjeli teški poraz, a s 34:29 bolja je bila reprezentacija Danske. Naposljetku Hrvatska je osvojila drugo mjesto u skupini i u drugi krug prenijela tek jedan bod.

U drugom krugu u skupini su nam se pridružile Poljska, Argentina i Švedska, a okus poraza od Danske Kauboji su isprali lijepom partijom protiv Argentine. Sedam golova zabili su Zrnić i Buntić, a Hrvatska je slabila s velikih 18 razlike. Međutim, već u sljedećem susretu, novi težak poraz. Domaćini Šveđani pobijedili su nas 29:25 i tako izbacili i polufinala. Uzalud je Hrvatska u posljednjem susretu drugog kruga svladala Poljsku s 28:24, Danska je bila prva s maksimalnim brojem pobjeda, a Švedska druga. Hrvatska je kao trećeplasirana išla u borbu za peto mjesto. Tamo su se Kauboji donekle iskupili za poraz protiv Švedske teškom mukom svladavši Island s 34:33, a prvi strijelac Golužine momčadi opet je kao i protiv Poljske bio Denis Buntić. Inače, najučinkovitiji rukometaš bio je Vedran Zrnić, koji će već na kraju godine za SP u Srbiji biti otpisan.



Bez optimizma na EP u Srbiju


U jednom trenutku u Švedskoj je pod povećalom javnosti došao navodni sukob izbornika Slavka Goluže i Ivana Balića, međutim u osvrtu na SP Balić je zanijekao bilo kakve nesuglasice. "Ne postoji neki sukob mene i izbornika, reagirao sam burno jer sam bio ljut na svoju igru. Neki mediji su to iskoristili da naprave frku. Što se tiče cjelokupnog nastupa u Švedskoj, smatram da smo dobro počeli, iako mi se čini da smo se cijeli turnir tražili, čak i u prvim utakmicama. To nije baš ličilo na našu igru. Protiv Srbije smo se izvukli na kraju, tu smo utakmicu mogli i izgubiti. Ne znam razloge, da znam vjerojatno bismo i bolje igrali. Poklopilo se da se svi igrači bili pet do deset posto lošiji i onda smo jedni druge zarazili takvom igrom. Išli smo dalje, probali smo se trgnuti i promijeniti nešto, razdrmati se, ali jednostavno - nije išlo", rekao je Balić.


Mediji su još za vrijeme prvenstva tražili smjenu Goluže, međutim on je stalno ponavljao kako medalja nikada nije bila imperativ. Mnogo se govorilo i o raspadu sistema unutar reprezentacije, međutim izbornik nikada nije priznao takvo što:"Ma kakav raspad reprezentacije, atmosfera u svlačionici je sjajna. Mediji su potpuno izokrenuli sliku: "Kao prvo, tko je postavio medalju kao cilj? Nitko taj cilj nije postavio. Koliko znam, cilj je bio plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre, a poslije toga što god da se napravi bilo bi dobro.Mnogi su nas i prije nego što smo otišli u Švedsku proglasili svjetskim prvacima i to je bila velika greška. Ovo je novo takmičenje, novo dokazivanje i bilo je jako malo vremena da se sve poštima", objasnio je Goluža. U rezimeu valja reći kako je na SP-u u Švedskoj Hrvatska je imala veliki problem s vratarima, a Mirko Alilović bio je veliki dio turnira u očajnom izdanju. Goluža je stao u njegovu obranu, međutim ostao je dojam da se bez vratara utakmice s ozbiljnim protivnicima ne mogu igrati.

Kako su mjeseci prolazili, tako se sve manje razgovaralo o petom mjestu u Švedskoj, a sve više o nadolazećem Europskom prvenstvu u Srbiji. Početkom jeseni reprezentacija se opet okupila, a na rasporedu je bio Kup nacija u Srbiji. Hrvatska se opet osramotila, izgubila je prvo od Češke, a onda je uslijedio težak poraz od Srbije. Goluža je sve pokušavao opravdati nepripremljenošću, a na koncu je i sam upozorio igrače: "Čeka nas teška skupina u Srbiji, a poslije toga križamo se s još težom grupom. Znamo dobro što nam je činiti, uzdat se u se i u svoje kljuse. Sve smo zaradili krvavo, ništa nam u životu nije ponuđeno, i ovo nam se trebalo dogoditi da malo pljusnemo o pod. Da se vidi da nismo nedodirljivi da svatko danas igra rukomet, trebamo se puno puno žrtvovati za ono što nas čeka u siječnju. Posebno oni koji misle igrati za reprezentaciju", izjavio je Keta.



Rukometašice osvojile dobro sedmo mjesto na SP-u u Brazilu


Hrvatska ženska rukometna reprezentacija u sastav Grubišić, Tatari, Jovetić, Šerić, Petković, Gaće,Pusić, Žderić, Horvat, Franić, Penezić, Jelčić, Lovrić, Zebić, Milanović - Litre te Ježić, a pod vodstvom Vladimira Canjuge osvojila je dobro sedmo mjesto na SP-u u Brazilu. Sjajno su Hrvatice otvorile turnir, u skupini upisavši četiri pobjede i tek jedan poraz, osvojivši drugo mjesto iza Danske. U osmini finala rukometašice su svladale Rumunjsku s 28:27, da bi posrnule tek u četvrtfinalu u budućih svjetskih prvakinja Norvežanki s 30:25. U borbi od 5. do 8. mjesta Hrvatice su prvo poražena od domaćina Brazila, da bi na koncu u utakmici za sedmo mjesto svladale Angolu s 32:29 na krilima Zebić koja je zabila čak 11 golova. Prvo ime hrvatske reprezentacije na turniru bila je Penezić koja je završila kao treći najbolji strijelac turnira sa 49 golova iz 77 pokušaja. Penezić je svoje mjesto dobila i u all-star momčadi.



RK Zagreb do osmine finala Lige prvaka


Rukometaši Zagreba u Ligi prvaka u sezoni 2010./2011. igrali su u skupini s Realom, Flensburgom, Bosnom, St. Petersburgom i rumunjskoj Constanta i na koncu su osvojili treće mjesto s šest pobjeda, dva remija i dva poraza. Zagrebaši su prošli u knockout fazu gdje su odmah u osmini finala ispali od Lowena. U prvoj utakmici u Zagrebu Nijemci su slavili s 31:28, dok su u uzvratu Zagrebaši nešto bolje izgledali i remizirali s 27:27. Sljedeće sezone Zagrebaši su zaigrali u skupini s Barcelonom, Chamberyjem, švedskim Savenhofom, Schaffhausenom i Bosnom. I vrlo je dobro to izgledalo. Nakon sedam utakmice rukometaši Zagreba zauzimaju drugo mjesto ljestvice iza Barcelone sa šest pobjeda i porazom. Jedini poraz stigao je od Barcelonu u Zagrebu, bilo je 31:30. Zagrebaši su već izborili konockout fazu i svi se nadaju kako ovaj put neće zapeti na prvoj stepenici.



Organizacija SEHA lige

SEHA liga je regionalna rukometna liga koja se igra na području jugoistočne i srednje Europe. Osnovana je u veljači 2011, a u njoj se od 10. rujna 2011. natječu klubovi iz Slovačke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Liga trenutno broji 12 klubova: po 3 iz Bosne i Hercegovine, po 2 iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije te jedan iz Slovačke. To su Zagreb CO, Nexe, Bosna Borac, Izviđač, Metaloplastika, Crvena zvezda, Lovćen, Sutjeska, Metalurg, Vardar, Tatran (Prešov) Osnivanje regionalne rukometne lige je predložio Rukometni savez Bosne i Hercegovine. U veljači 2011 je u Beogradu održan sastanak na kojemu je dogovoreno stvaranje S-lige. 25. svibnja 2011. u Zagrebu je potpisan Sporazum o kreiranju regionalne rukometne lige. Na sastanku istom prilikom je odlučeno kako će sjedište lige biti Zagreb, a prvi predsjednik lige Sandi Šola, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza. U S-ligi do sada je odigrano 14 utakmica, a ljestvicu predvodi RK Zagreb s 11 pobjeda, dva remija i porazom. Slijede Vardar i Metalurg koji pak ima čak tri utakmica manje od Zagrebaša. Crvena Zvezda je posljednja, sa samo jednom pobjedom i čak deset poraza.

Pročitajte više