Hrvatske rukometašice u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva!

HRVATSKE rukometašice pobjedom protiv Rumunjske 28:27 (15:18) plasirale su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Nakon pobjede u ogledu samo za one s dobrim živcima, odabranice izbornika Vladimira Canjuge igrat će u srijedu u četvrtfinalu protiv aktualnih europskih prvakinja, reprezentacije Norveške Pobjedom nad Rumunjskom, naše rukometašice otvorile su i vrata kvalifikacija u svibnju iduće godine za Olimpijske igre u Londonu sljedećeg ljeta.

Odlično su krenule u dvoboj s Rumunjskom, te su povele s 5:2. No, slab učinak obrane i vratarki omogućio je Rumunjskoj da prvo dođe do prvog izjednačenja sredinom prvog dijela (8:8), a nakon toga i preuzme vodstvo. Rumunjska je na odmor otišla s prednošću 18:15, a u prvoj minuti nastavka je stigla i do prednosti 19:15, najvećeg vodstva na utakmici.

Tada je uslijedilo najbolje razdoblje u igri Hrvatske, koja je serijom 5:0 stigla do prednosti 20:19, prvog vodstva još od sredine prvog dijela.

Rumunjkama ni prekid zbog nestanka struje nije pomogao

U 43. minuti, kod rezultata 21:20 za Hrvatsku, uslijedio je dugački prekid zbog problema tehničke prirode, koji je više pogodovao Rumunjkama, jer su naše igračice baš tada bile u naletu. Opet su Rumunjke preuzele vodstvo, a Hrvatice su se u najtežoj situaciji našle kada je Rumunjska povela s 27:25 u završnici dvoboja.

U tim trenucima iskazala se Lidija Horvat s dvije sjajne asistencije za izjednačenje na 27:27. Kike Franić je potom iz sedmerca poentirala za vodstvo 28:27, a do kraja su ostale još dvije i pol minute. Imala je Hrvatska napad s igračicom više za povećanje tog vodstva, ali je naša najbolja igračica Andrea Penezić napravila grešku u koracima.

Nakon toga je jako dugo trajao zadnji napad Rumunjske za izjednačenje, ali su naše tada odigrale najbolju obranu u cijeloj utakmici i jednostavno nisu dopustile suparnicama da izgrade akciju za pogodak. Suci su napokon sedam sekundi prije kraja uzeli loptu Rumunjskoj i priči je bio kraj.

Andrea Penezić predvodila je Hrvatsku sa 6 golova. Prvi promašaj imala je tek nakon što je zabila šesti gol na utakmici. No, iznudila je vrlo važni sedmerac iz kojeg je Hrvatska (Franić) zabila zadnji gol u dvoboju. Kristina Franić je postigla 5 golova, Maja Zebić 4, Miranda Tatari i Vesna Milanović Litre po 3, Anita Gaće, Katarina Ježić i Lidija Horvat po 2, a Nikica Pušić-Koroljević je dodala jedan pogodak.

U Rumunjskoj je najefikasnija bila Oana Florica Chirila sa 6 golova.

U drugoj završenoj utakmici osmine finala u ponedjeljak, Francuska je pobijedila Švedsku s 26:23 (12:15).

Francuskinje će u četvrtfinalu igrati protiv Rusije.

 

SP rukometašica, osmina finala:

Hrvatska – Rumunjska 28:27

Francuska – Švedska 26:23

Danska – Japan (20.15)

Brazil – Obala Bjelokosti (23.00)

Pročitajte više