TIME 100

"Salah je još bolji čovjek nego nogometaš, a LeBron prizemljeni vođa oštrog uma"

AMERIČKI časopis Time, kao i svake godine, objavio je popis 100 najutjecajnijih ljudi, a na njemu se i u 2019. našlo nekoliko sportaša, predvođenih zvijezdom Liverpoola Mohamedom Salahom, košarkaškim superstarom LeBronom Jamesom i golferskom legendom Tigerom Woodsom.

Osim njih, od sportaša su se na popisu našle prva tenisačica svijeta Naomi Osaka, južnoafrička atletičarka Caster Semenya, američka nogometašica Alex Morgan te Ninja, jedan od najpoznatijih esportaša svijeta. Među sportaše možemo uvrstiti i Dwaynea Johnsona, glumca koji je popularnost prvo stekao kao wrestler The Rock.

"Mo Salah je bolji čovjek nego što je nogometaš, a jedan je od najboljih nogometaša svijeta. Teško je naći bilo kojeg profesionalnog sportaša na kojeg su se uspjeh i status manje odrazili nego na Moa, što je nevjerojatno s obzirom na intenzitet obožavanja koji prima. Ono je ikona među Egipćanima, 'scouserima' i muslimanima diljem svijeta, a uvijek ostavlja dojam skromnog, promišljenog i duhovitog čovjeka koji ništa ne shvaća preosobno", napisao je u objašnjenju o njemu John Oliver, popularni voditelj na HBO-u kojeg oduševljava i "zarazna radost kojom Salah igra nogomet".

O LeBronu je pisao Warren Buffett, američki poslovni magnat i filantrop.

"Prvi put sreo sam ga prije više od desetljeća, kad smo snimali komični filmić u kojem sam ga pobijedio u košarci. Dobro smo se zabavili, a od tog dana impresionira me svojim osobinama vođe, oštrim umom i prizemljenošću. Ljudi u LeBronovoj poziciji znaju otići u drukčijim smjerovima i donositi loše odluke, ali on je zadržao čistu glavu, što nije lako", piše Buffett i naglašava njegove izvankošarkaške vrijednosti, a posebno školu za potrebitu djecu u njegovu rodnom Akronu, čiji učenici već postižu briljantne rezultate.

Za tekst o Tigeru zaslužan je superpopularni pjevač Justin Timberlake koji je otkrio kako su se njih dvojica prošle godine nasamo družili i razgovarali o očinstvu.

"Složili smo se oko toga da želimo da nas djeca dožive u najboljem izdanju. Rekao mi je da se nada kako će ga njegova djeca jednog dana vidjeti kako osvaja 'major'. A 14. travnja učinio je baš to u Augusti, 15. u karijeri, prvi nakon 11 godina, što je bio možda i najveći povratak u povijesti sporta. Kakvo ostvarenje sna, za Tigera i za sve nas!"

Timberlake je napomenuo kako Tiger nikad nije odustajao, ni nakon brojnih operacija i rehabilitacija, ni nakon što su svi izgubili vjeru u njega, nego je u tišini radio sa samo jednim ciljem na pameti.

Njih trojica su, kao i Alex Morgan, uvršteni u kategoriju Titana, dok je Semenya u kategoriji Ikona zbog svoje uloge u širenju spolnih klasifikacija.

"Semenya se identificira kao žena, ali razina testosterona joj je puno viša nego kod prosječnih žena. Njen je uspjeh unio kontroverzu u elitni sport jer su mnogi smatrali da joj to daje nepoštenu prednost u ženskoj konkurenciji. Ali Semenya se bori protiv toga jer se prava u sportu ne bi trebala bazirati na razini hormona. Ako pobijedi u toj borbi, mogla bi otvoriti vrata svima koji se identificiraju kao žene, a da ne moraju prvo medicinski smanjivati razinu testosterona. Nažalost, ova vrlo teška tema je politička, a mora je riješiti sport. Ali kako god završi, ona će zauvijek imati povijesnu ulogu u našem razumijevanju biološkog spola", piše njen legendarni kolega Edwin Moses.

Osaka i Ninja na Time 100 su upali u kategoriji Pionira, a The Rock je svrstan među Umjetnike.
 

Pročitajte više