Sanader dao blagoslov za zajedničku kandidaturu Hrvatske, SCG, Slovenije i BiH za košarkaško SP

HRVATSKA Vlada konačno je Hrvatskom košarkaškom savezu poslala odgovor glede zajedničke kandidature Hrvatske, SCG, Slovenije i BiH za košarkaško SP 2010.

Nakon što su na zajedničku kandidaturu pristale Vlade Slovenije, SCG i BiH i hrvatska je dala svoj pristanak.

“Vlada je dala pozitivno mišljenje u kontekstu ravnopravne organizacije, partnerskoga odnosa, u kojemu bi sve četiri države sudjelovale sa po 25 posto, gdje nitko ne bi bio vodonoša ili iznad ostalih, a sve bi se odluke donosile uz četiri potpisa. Sada ćemo FIBA-i poslati sve materijale, uključujući izvješće njezine radne komisije koja je bila ovdje i provjerila uvjete, te nam je ostalo da se s ostalim nacionalnim savezima dogovorimo o konkretnim stvarima i krenemo u prikupljanje glasova.“ - rekao je tajnik HKS-a Željko Drakšić.

Nakon što su prve informacije o zajedničkoj kandidaturi doprle do medija, krajem rujna ove godine, pomoćnica ministra za sport Jogunica izjavila je kako zajednička kandidatura ne dolazi u obzir jer je Hrvatska sposobna sama organizirati Svjetsko prvenstvo za košarkaše, iako nema ni jednu dvoranu s najmanje 15000 mjesta, što je jedan od uvjeta za kandidaturu. No, Jogunica je rekla kako ni to nije prepreka jer se dvorana može izgraditi.

U Savezu se nisu obazirali na takve priče iz Ministarstva, već su se sredinom listopada predstavnici košarkaških Saveza sastali u Zagrebu na tajnom sastanku kako bi usuglasili detalje oko zajedničke kandidature.

Tajnik Saveza Drakšić nakon tog sastanka izjavio je kako bi problem mogao nastati oko broja reprezentacija koje bi dobile pozivnice. Naime, Hrvatski košarkaški savez tražio je da u slučaju zajedničke organizacije hrvatska reprezentacija dobije pozivnicu za SP, te da ne mora igrati u kvalifikacijama. No, prema prijedlogu samo bi dvije reprezentacije dobile pravo izravnog sudjelovanja, a koje dvije nije poznato.

Čini se kako su Savezi dogovorili sve detalje vezane uz zajedničku kandidaturu, pa će 5. prosinca u Kuala Lumpuru i koalicija Hrvatske, SCG, Slovenije i BiH biti u ždrijebu za dodjeljivanje domaćinstva. Uz koaliciju kandidati su Francuska, kojoj je naklonjena većina europskih država, te Turska.

Pročitajte više