Šibenik na sredozemnim otocima: Nakon malteških "lutalica", vjerojatno čeka Anarthosis!

Šibenik će svoj premijerni, povijesni euro-nastup upisati u Dugopolju. 1. srpnja. U u prvom pretkolu (prve utakmice 1. srpnja, uzvrat 8. srpnja), za protivnika su Šibenčani dobili malteške Sliema Wandererse, odlučile su tako nyonske kluglice. Prođu li prvu prepreku, Šibenčane u 2. pretkolu čeka pobjednik susreta ciparskog Anarthosisa (koji je pretprošle godine ušli u skupinu Lige prvaka i pokleknuo tek u posljednjem kolu) i armenskog Banantsa.

No, najprije Wanderersi u Dugopolju, pa put za Maltu. Lani su malteški "lutalice" prvenstvo završili na trećem mjestu. Od 1919/20. prvenstvo su osvojili rekordnih 26 puta, a posljednji put 2004/05. S ukupno 111 titula, radi se o najuspješnijem klubu u povijesti malteškog nogometa. Dakako, ima tu i titula "božićnih" kupova, "pivskih" turnira, ali i više od 50. za malteške okvire, ozbiljnih naslova.

Punim imenom Sliema Wanderers Foorball Club osnovan je još davne 1909. Dolaze iz grada Sliema smještenom na sjeveroistoku Malte, poznat po brojnim hotelima i restoranima. Njegovi žitelji glase kao jedni od najvećih uživaoca kave u Europi. Maltežani po svom kadru izgledaju kao ozbiljna momčad sa mnogobrojnim strancima iz Europe, Južne Amerike i Afrike.

Na međunarodnoj sceni nikad se nisu proslavili. Stalni su članovi Uefinih natjecanja iako često služe kao kanta za napucavanje. Najveći uspjeh im je prolazak po jednog kola i to čak 4 puta. Tako su u Kupu kupova u sezoni 68/69 prošli luksemburški US Rumelange s pobjedom od 1:0 nakon što su prvu izgubili 2:1. 

96/97 nadjačali su gruzijski FC Margveti Zastafoni s ukupnih 4:3. U najljepšem sjećanju ostaju im utakmice prvog pretkola Lige prvaka. Islandskog IA Akrenesa 71/72 razbili su s ukupnih 4:0, a prolaz pored litavske Skonto Rige u sezoni 03/04 s ukupnom pobjedom od 3:3 i postignutim golom u gostima ostaje njihov najveći europski uspjeh.

PAROVI 1. PRETKOLA

Pročitajte više