Sir Alex je vlastite igrače gađao kopačkama, njega su protivnički gađali pizzom

Foto: Guliver Image/Getty Images

U FINALU FA Cupa na Wembleyu 1990. United je pogotkom Lee Martina srušio Crystal Palace i osvojio svoj sedmi trofej, čime se u tom natjecanju izjednačio s Aston Villom i Tottenhamom.
Bio je to sedmi trofej za Crvene vragove, ali prvi u eri vjerojatno najvećeg nogometnog uma svih vremena - Alexa Fergusona.
 
Kasnije je sir Alex s Unitedom osvojio još 37 trofeja, uključujući 13 naslova engleskog prvaka, pet FA kupova i dvije Lige prvaka. 
 
Veličanstvenu trenersku karijeru završio je osvajanjem Premierlige 2013. godine, nakon 27 godina provedenih na Old Traffordu.
 
Tijekom skoro tri desetljeća duge vladavine na Old Traffordu Ferguson je izgradio imidž autokrata koji nije trpio ''iskakanje iz tračnica'' te trenera koji je bez emocija iz kluba tjerao i najveće zvijezde, čim bi oni pomislili da su iznad kluba.
 
Fergusonov ''bič'' na svojoj su koži osjetili i Roy Keane i Ruud van Nistelrooy, a u legendu je ušla zgoda iz 2003., kad je Ferguson nakon utakmice s Arsenalom kopačkom pogodio Davida Beckhama.
 
Ferguson je u svojoj autobiografiji napisao da je Beckhama zavolio kao sina zbog njegove čvrstine, upornosti i želje da skepticima dokaže da je sposoban za najveća ostvarenja na terenu. Međutim, prema Škotu, stvari su pošle po zlu onog trenutka kad je Beckham upoznao ''spajsicu'' Victoriju Adams i pod njenim utjecajem nogomet gurnuo u drugi plan.
 
Dan nakon incidenta Beckham je pozirao fotoreporterima s ožiljkom iznad obrve, a Ferguson je tada odlučio kako za karizmatičnog igrača na Old Traffordu više budućnosti nema.
 
Ferguson je, dakle, u navali bijesa gađao vlastite igrače onim što bi mu prvo došlo pod ruku, no u knjizi ''My Autobiography'' priznao je kako se i njemu dogodilo nešto slično, odnosno, da ga je jedan protivnički igrač pogodio u glavu komadom pizze. Taj igrač bio je Cesc Fabregas, dogodilo se to 2004., a zanimljivo, incident se dogodio opet nakon utakmice s Arsenalom. Ta je epizoda dobila i svoje kodno ime - "The Battle od Buffet''.
 
13 godina kasnije istinitost priče potvrdio je i sam Fabregas u jednom TV showu. No dodao je kako nije bilo namjerno i da se sve dogodilo slučajno.
 
"Čuo sam buku i izašao vidjeti što se događa. U ruci sam držao komad pizze i vidio sam Sola Campbella, Rija Ferdinanda i Martina Keowna kako se naguravaju. Mislio sam uletjeti, ali nisam znao kako da to napravim i ne znam zašto, prema njima sam bacio taj komad pizze koji sam držao u ruci. Odmah sam znao da sam pogodio nekoga, ali nisam znao koga. Kad sam shvatio da je to sir Alex istog trenutka sam mu se ispričao. Stvarno nisam imao namjeru to napraviti'', priznao je ondašnji veznjak Arsenala, a sad igrač Chelseaja.
 

Pročitajte više