Sjećanje na Ajax, MTK i Grasshoppers: Dinamovci i dalje "domaćini" u gostima

PROVLAČENJE u Ligu Uefa sa 3:3 protiv Sparte tek je četvrti slučaj Dinamovog uspjeha u europskim kupovima kad je rezultat prvog susreta u Zagrebu bio nepovoljan ili neutralan.

Prethodno su Modri na ovakav ili sličan način izbacili još samo Grasshoppers (1997.), MTK (1999.) i Ajax (2007.). Primjećujemo da su svi preokreti na gostujućem terenu zabilježeni unazad 11 godina, što potvrđuje opću smjernicu: u Europi Dinamo lakše igra u gostima nego na svom terenu!

Grasshopers je u rujnu 1997. pao s 0:5 u Zurichu nakon 4:4 u Zagrebu, koji mu je rezultat jamčio prolazak i s neodlučenim u uzvratu. Velike su partije tada odigrali Igor Cvitanović i Robert Prosinečki, strijelci svih pet golova u Švicarskoj.

Protiv MTK je junak bio Josip Šimić, postigavši oba pogotka u Budimpešti, nakon blijedih 0:0 u Maksimiru. To je bio i zadnji puta da je Dinamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka ostao neporažen u jednoj utakmici.

Napokon, prošle je jeseni Dinamo porazio Ajax s 3:2 na amsterdamskoj Areni poslije obeshrabrujućih 0:1 u Zagrebu.

U povijesti je eurokupova bilo još slučajeva da je Dinamo prošao zahvaljujući boljem rezultatu u gostima nego na svom terenu, ali je tada uzvratne utakmice igrao kod kuće. Posljednji je takav primjer nedavan dvoboj s Linfieldom (2:0 u Belfastu, 1:1 u Maksimiru), no na sličan je način eliminirao i Slovan 2000. (3:0 u Bratislavi, 1:1 u Zagrebu) te rumunjski Dinamo 1966. (1:0 u Pitestiju, 0:0 u Zagrebu).

Nevjerojatno, ali u zadnjih je 20 godina Dinamo petnaestak puta u gostima izborio bolji rezultat nego kad je bio domaćin, uključujući i kad je ispadao. To se dogodilo 1988. protiv Stuttgarta, zatim 1989. s Auxerreom, a uslijedili su Trabzonspor 1991., Steaua 1993. i Dnipro 2003. Sa svim je ovim suparnicima Dinamo u Zagrebu izgubio, a u gostima pobijedio ili igrao neodlučeno!

I kad obje utakmice izgubi, Dinamo obično pretrpi uvjerljiviji poraz kod kuće, nego u gostima, što potvrđuju slučajevi Milana (2000.), Fulhama (2002.) i Arsenala (2006.), koji su iz Zagreba otišli s pobjedama od 3:0, dok su kod kuće slavili s 3:1 (Milan) ili 2:1 (Fulham i Arsenal).

Na koncu, plavi su bolje prolazili kao gosti i u mnogim susretima koji nisu igrani na ispadanje, nego po ligaškom sustavu. Primjeri su Ajax (1998.), Manchester Utd. i Marseille (1999.), koji na svojim stadionima nisu uspijevali nadmašiti Dinamovce, ali su u gostima izvukli najviše bod (Ajax) ili sva tri (United i Marseille).

D.R./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više