Slovenija: Ottey i Sunara fenomeni

IZBORNIKA slovenskih košarkaških kadeta Ivana Sunaru i atletičarku Marlene Ottey domaći su novinari na osnovi njihovih nevjerojatnih rezultata zadnjih dana proglasili pravim fenomenima na tamošnjoj športskoj sceni.

Crnoputa trkačica s Jamajke sa slovenskom putovnicom u utorak je na mitingu u Lievinu (Francuska) u samo nekoliko dana po drugi put poboljšala nacionalni rekord na 100 metara s rezultatom 11,09 sekundi. To možda i ne bi bio fenomenalan rezultat da nije riječ o atletičarki koja je prije 2 mjeseca ušla u 45. godinu života. Marlene Ottey u Ateni će imati svoj sedmi nastup na Olimpijskim igrama, po prvi put u dresu Slovenije.

S rezultatom 10,74 sekunde na 100 metara koji je istrčala na mitingu u Milanu 7. rujna davne 1996. godine Ottey još uvijek drži četvrti najbolji rezultat svih vremena u toj disciplini - iza Florence Griffith Joyner (10,49), Marion Jones (10.65) i Christine Arron (10.73).

Još više ovih dana slovenski sportski komentatori slave hrvatskog trenera Ivana Sunaru kojemu je samo dva mjeseca nakon postavljanja za izbornika muške košarkaške selekcije mlađih članova do 20 godina uspio nevjerojatan podvig. Iako na to nitko nije računao, slovenski su mladići osvojili prvo mjesto na Europskom prvenstvu iako je Sunara napravio dosta izmjena u njenom sastavu i na početku prvenstva izgubio tri utakmice.

"Okupili smo dobar stručni tim, a igrači su majstorski ostvarili taktičke zamisli. Sve je to dovelo do rezultata koji je ovu generaciju košarkaša izbacio na vrh Europe. Pokupili smo sve nagrade na prvenstvu, uključujući i onu za najboljeg igrača koju je osvojio Erazmo Lorbek", rekao je nakon osvajanja naslova Sunara, dodajući da je prema njegovoj stručnoj ekipi na početku bilo mnogo pnepovjerenja, osobito nakon što su izgubili utakmice sa Litvom te Srbijom i Crnom Gorom.

Sunara je prije 4 godine kao stranac postao prvi trener koji je uspio oduzeti državni naslov prvaka ljubljanskoj Olimpiji. Taj podvig uspio mu je s do tada malo poznatom momčadi "Krke" iz Novog mesta, a nakon toga trenirao je ljubljanski klub "Slovan", dovevši ga također u red najboljih domaćih ekipa.

Pročitajte više