Šokirao je Wembley i Bernabeu pa zaludio Pereza. Brazil ovo nije vidio od Neymara

Foto: EPA

ENDRICK, punim imenom Endrick Felipe Moreira de Sousa, prije tri dana je sa samo 17 godina i 246 dana zabio gol za povijest Wembleyja i reprezentacije Brazila, a samim tim i svjetskog nogometa. U 71. minuti prijateljske utakmice Engleske i Brazila mladi napadač ušao je u igru pri rezultatu 0:0. 

Devet minuta kasnije postigao je pobjednički gol, jedini na utakmici. Tako je postao najmlađi strijelac na mitskom stadionu. Osim toga, postao je najmlađi strijelac u povijesti Brazila još od Ronalda, koji je to uspio 4. svibnja 1994. u prijateljskoj utakmici protiv Islanda. Ronaldo je tada imao 17 godina i 224 dana. No poveznicu između njega i Endricka još zanimljivijom čini to što je mladi Brazilac sinoć ušutkao Wembley 23. ožujka, točno na 30. godišnjicu Ronaldovog debija za Brazil protiv Argentine.

"Neću lagati, samo sam mislio kako ovdje zabiti gol"

Endrick je u debiju protiv Kolumbije dobio 8 minuta, pa 18 protiv Argentine i onda 20 minuta za gol protiv Engleske. Nakon utakmice bio je izvan sebe od uzbuđenja i ponosa: "Zaigrao sam na stadionu na kojem je igrao Bobby Charlton, zabio na dan Ronaldovog debija za Brazil. Oboje mi je tako važno. Neću lagati, samo sam mislio kako ovdje zabiti gol. To je jedinstven osjećaj. Moram vam priznati, ali na Fifi sam igrao u career modeu i prva utakmica za Brazil mi je bila na Wembleyju i zabio sam. Stalno sam mislio o tome i onda sam u stvarnom životu zaigrao i zabio ovdje."

> KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ ENDRICKOV GOL NA WEMBLEYJU

Tri dana kasnije zabio je golčinu na drugom mitskom stadionu

Endrick već ima 65 nastupa, 18 golova i dva naslova prvaka Brazila s velikanom Palmeirasom, ali od 21. srpnja, točnije njegovog 18. rođendana, postaje igrač Reala. Transfer uz odštetu od 45 milijuna eura već je dogovoren. 

Endrick nije došao k sebi od golgeterskog pothvata na Wembleyju, a već je izveo još jedan na drugom mitskom stadionu. Tri dana nakon utakmice s Engleskom, Brazil je gostovao kod Španjolske na Santiago Bernabeuu. Spektakularan meč završio je 3:3, a jedan gol Brazila zabio je Endrick. I to opet ubrzo po ulasku s klupe, samo što je ovaj gol bio daleko ljepši od onog u Londonu. Na 13 metara iskosa s desne strane pričekao je odbijanac nakon kornera i onda volejom ljevicom zakucao loptu u suprotni kut. Tako se na najbolji način predstavio stadionu na koji dolazi za tri mjeseca.

> KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ ENDRICKOVU GOLČINU NA BERNABEUU

Predsjednik Reala došao se nakloniti klincu koji mu može biti unuk

Nakon meča na Realovom stadionu došao mu se nakloniti i predsjednik najvećeg kluba, koji samo što nije postao Endrickov poslodavac. Florentino Perez (77) ušao je u svlačionicu Brazila, zagrlio igrača kojem može biti djed i rekao mu: "Svi te ovdje čekamo."

Neviđen talent

Sada se o Endricku raspisao i Transfermarkt. Taj poznati portal koji se bavi određivanjem vrijednosti nogometaša danas je objavio nove vrijednosti nogometaša iz Brazila. Endrick sada vrijedi 55 milijuna eura, 10 milijuna eura više nego dosad.

"Brazil ovo nije vidio od Neymara. Nikad ranije jedan ovako mladi igrač nije uspio generirati toliko interesa za brazilski nogomet. Nisu to uspjeli čak ni Vinicius Junior ili Rodrygo", piše o Endricku Marco Watts, Transfermarktov direktor operacija za Brazil.

Pročitajte više