SP u Montrealu: Svjetski rekord Hacketta, Warnecke najstariji prvak

Australac Grant Hackett nastavlja oduševljavati ljubitelje plivanja na SP u Montrealu. Četvrtog dana plivačkih natjecanja uvjerljivo je osvojio zlato na 800m slobodno, te je pritom za 51 stotinku popravio svjetski rekord, kojeg je dosad držao njegov sunarodnjak Ian Thorpe. L

"Uvijek je lijepo kad oboriš svjetski rekord, posebno ako je bio u vlasništvu Iana Thorpea. Budući da sam svjetski rekorder na 1500m, znao sam da mogu doseći rekord na 800m. Vjerovao sam u to, i sada se to napokon ostvarilo", kazao je Hackett, 25-godišnji student prava.

Hackett je plivao 7:38.65, a drugoplasirani, Amerikanac Larsen Jensen, zaostao je gotovo sedam sekundi. Bronca je pripala Rusu Juriju Prilukovu, koji je s vremenom 7:46.64 oborio europski rekord.

Hackettu je to 15 medalja sa svjetskih prvenstava, po čemu je rekorder. Također, on je jedini plivač koji je na četiri svjetska prvenstva osvajao zlatne medalje. Kolekciju odličja vjerojatno će još povećati, jer ga očekuju nastupi u štafeti 4x200 slobodno, te na 1500m slobodno, njegovoj omiljenoj disciplini u kojoj drži svjetski rekord. Hackett na 1500m nije poražen još od 1996. Njegova dominacija u toj disciplini već je dosegla mitske proporcije i Amerikanci nude milijun dolara svojim plivačima za pobjedu protiv Hacketta.

Unatoč fenomenalnom dostignuću Hacketta, glavna priča dana bio je 35-godšnji njemački liječnik Mark Warnecke, koji je pobjedom na 50m prsno postao najstariji svjetski prvak u povijesti. Dosad je to bio legendarni Rus Aleksander Popov, koji je kao 31-godišnjak na SP u Barceloni uzeo zlato na 50m slobodno.

Warneckeovi konkurenti u finalu bili su najmanje deset godina mlađi od njega. Amerikanac Mark Gangloff, koji je osvojio srebro, 12 je godina mlađi od Warneckea.

"Ljudi me stalno pitaju kada ću prestati. Gledat će te me još barem 20 godina. Šalim se, doista ne znam dokle ću plivati. No, zašto da to radim s veteranima kad mogu do medalje na svjetskom prvenstvu. Ostajem dokle god budem uživao", rekao je Warnecke, koji radi kao liječnik u traumi u Essenu, te dnevno ne može odvojiti više od dva sata za trening u bazenu. To nadoknađuje u teretani. Početkom godine imao je čak 14kg viška, ali rad u teretani mu se isplatio.

(Hina) ximl yiml

Pročitajte više