Španjolska nakon 88 godina razbila prokletstvo protiv Azzura i otišla u polufinale

ŠPANJOLSKA je tek nakon jedanaesteraca (4:2) pobijedila Italiju i pridružila se Njemačkoj, Turskoj i Rusiji kao četvrti polufinalist Europskog prvenstva. Nakon regularnog dijela i dva produžetka bez pogodaka, o prolasku je odlučivao rulet udaraca s bijele točke.  Nakon što je Casillas obranio dva, a Buffon jedan jedanaesterac, Fabregas je četvrtim pogotkom zapečatio talijansku sudbinu i odveo svoju momčad u polufinale.

Bečki je Ernst Happel drugi puta u tri dana ponudio triler završnicu. Ponovno su polufinalista odlučivali jedanaesterci, s time da su u španjolsko talijanskom dvoboju mreže mirovale i nakon dva produžetka. U dvoboju dvojice genijalnih golmana, Casillasa i Buffona, pobjedu je odnio Španjolac. Skinuo je dva 11-erca Talijanima u raspucavanju i odveo svoju momčad u polufinale EP-a.

Španjolci skinuli dva "prokletstva"

Španjolci su ovom pobjedom skinuli dva velika "prokletstva" koja su ih je pratila dugi niz godina. Na 22. lipnja su u tri navrata gubili četvrtfinalne dvoboje kada su velika natjecanja u pitanju: na Mundialu u Meksiku 1986. godine ispali su u raspucavanju od Belgije, deset godina kasnije na engleskom Euru od domaćina, a u SP-u Japanu i Koreji ponovno od domaćina Koreje. S druge strane Italiju su na velikom natjecanju pobijedili prvi put nakon Olimpijskih igara u Antwerpenu 1920. godine.

Osim zanimljive završnice, momčadi nam nisu priuštile kvalitetnu i atraktivnu predstavu dostojnu četvrtfinala Europskog prvenstva. Oba su sastava igrala svih 120 minuta bez povjerenja u svoje napadačke mogućnosti, rezervirano i u pretjeranom respektu od suparnika.
 I dok se to očekivalo od oslabljenih i do sada ne pretjerano uvjerljivih Talijana, Aragonesova momčad očito je previše povjerovala u "prokletstva" i statistike o kojima se ovih dana naveliko pisalo.

Jedna od najlošijih utakmica na Euru

U prvih 45. minuta imali smo prilike vidjeti samo dvije izglednije prilike; oba puta za Španjolsku. Najprije je Villa u 25. minuti iz slobodnog udarca pogodio Buffona, da bi njegov imenjak Silva u 38. neprecizno gađao daljnji kut talijanskih vrata.

Niti drugo poluvrijeme nije ponudilo ništa više uzbuđenja. Španjolci su najbliže golu bili u 81. minuti, kada je Buffon jedan dalekometni pokušaj Senne propustio uhvatiti u naručje. Lopta mu je ispala iz zagrljaja i sretno pogodila samo vratnicu.

Mreže su mirovale i poslije dva produžetka pa su ruskog suparnika u polufinalu odlučivali udarci s bijele točke. Nakon što su u prvoj seriji zabili Villa i Grosso, Cazora je povisio na 2:1. Tada je Casillas pročitao De Rossijev udarac i fantastičnom obranom donio svojoj momčadi prednost koju je potvrdio Senna povećavši na 3:1. Camoranesi je uspio smanjiti, a potpuni povratak u igru Talijanima donio je Buffon skinuvši udarac Guizi. No nada je trajala jako kratko jer je Casillas ubilježio svoju drugu obranu, ovaj puta Di Nataleu. Konačan gol i potvrdu prolaska postigao je Arsenalov Cesc Fabregas.

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više