Španjolski tisak predstavio Hajduk: Slavni klub u sušnom razdoblju

ŠPANJOLSKI tisak dostojno je popratio sparivanje Hajduka s Deportivom iz La Corune u 2. pretkolu Kupa Uefe, predstavivši aktualnosti i povijest splitskog sastava.

Španjolci se dobro sjećaju Gorana Vučevića, nekoć igrača Barcelone, kojeg su opisali kao "trenera s velikom budućnošću, o kojemu se u Hrvatskoj pišu hvalospjevi". Citira se i Vučevićeva izjava da je "Deportivo favorit, kojeg se Hajduk apsolutno ne boji", kao i riječi sportskog direktora Ivana Buljana o financijskim problemima Deportiva, koji "igrački više nije što je bio".

Španjolski El Dia nazvao je Hajduka "klubom stare slave, koji prolazi kroz sušno razdoblje".

"U vitrinama ima brojne jugoslavenske i hrvatske trofeje, ali je u zadnje tri godine utonuo u krizu zbog koje je pao u drugi plan, u sjeni najvećeg suparnika, zagrebačkog Dinama."

El Dia detaljno opisuje rezultate koje je Hajduk postigao zadnjih godina te podsjeća na 30 bodova zaostatka za Dinamom 2006. i na seriju trenerskih smjena prošle sezone.

Regionalni El ideal gallego, iz pokrajine Galicije u kojoj se nalazi La Coruña, analizira Hajdukove poteze u tekućem prijelaznom roku.

"Hajduk je plasirao svoju zvijezdu Antu Rukavinu u Panathinaikos, ali je zadržao golgetera Nikolu Kalinića i vratio svoju staru zvijezdu, vezista Josipa Skoku, australskog reprezentativca".

Nabrajajući sva ovoljetna pojačanja, El ideal naziva Senijada Ibričića "virtuoznim organizatorom igre":

"Unatoč udarcu koji je klubu nanijelo umirovljenje ozlijeđenog Igora Tudora, današnji se sastav čini nadmoćnijim od prošlogodišnjeg".

Spomenuta i Torcida

Španjolski, ali i meksički(!) tisak u najavi dvoboja Hajduk - Deportivo pozornost posvećuje i splitskim navijačima.

"Legendarne su njihove brojne tučnjave s ultrasima Dinama, kao i utrčavanje na teren stadiona Poljud, kad su s travnjaka potjerani svi igrači Partizana, uključujući Predraga Mijatovića".

Veliki hispanski portal Terra.com opisuje i zloglasne epizode s gađanjem Valencijinog igrača Claramunta kamenom u glavu, klanjem pijetla pred utakmicu s Tottenhamom 1984., bacanjem suzavca na susretu s Marseilleom 1987.

Tierra spominje, neizbježno, i velika imena Hajdukove povijesti, od Beare i Vukasa, preko čuvene generacije sedamdesetih, do braće Vujović.

Dakle, Španjolci će dočekati Hajduk dobro informirani, iako Buljan misli da nogometaši Deportiva neće biti osobito motivirani.

R.J./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više