Spektakularni UFC 199 s dvije borbe za naslov uživo na FC PPV

Foto: FFC

NOVI UFC-ov događaj je pred nama. U noći sa subote na nedjelju 5. lipnja održat će se UFC 199 na kojem ćemo vidjeti dvije borbe za naslov prvaka. Luke Rockhold branit će naslov protiv Michaela Bispinga u srednjoj kategoriji dok će Urijah Faber napasti naslov u bantam kategoriji kojom trenutno vlada Dominick Cruz.

Niz sjajanih UFC-ovih događaja se nastavlja. UFC 199 nudi izvrstan popis borbi među kojima su i dvije za naslov prvaka. Luke Rockhold i Dominick Cruz kreću u svoje obrane naslova prvaka, ali i ostatak fight-carda je najblaže rečeno vrlo atraktivan.

Nakon što je osvojio naslov prvaka svladavši Chrisa Weidmana prekidom u četvrtoj rundi na UFC-u 194, Luke Rockhold je trebao odraditi revanš s bivšim prvakom, ali ozljeda je zaustavila Weidmana u pokušaju da vrati pojas u svoje vlasništvo. Priliku da napadne pojas objeručke je prihvatio Michael Bisping koji je među prvima izrazio želju da upadne kao zamjena naglašavajući da je već mjesec dana u laganim pripremama upravo iz razloga ako se netko ozlijedi. S obzirom na činjenicu da je Ronaldo Jacare Souza morao na operaciju u UFC-u su odlučili priliku dati Bispingu. Rockhold i Bisping već su se našli u oktogonu. Bilo je to u studenom 2014. i tada je giljotinom u drugoj rundi slavio Rockhold koji je nakon toga ostvario pobjedu protiv Machide te došao u priliku boriti se za naslov. Priliku je iskoristio protiv Chrisa Weidmana i sada ga čeka obrana naslova. Bispinga je nakon poraza od Rockholda ostvario tri pobjede, a posljednju u Londonu protiv Andersona Silve u veljači ove godine.

Kao uvod u ovaj meč poslužit će borba za naslov prvaka u bantam kategoriji. Dominick Cruz brani naslov protiv Urijaha Fabera i bit će to njihov treći međusobni obračun. U prva dva svaki je borac ostvario po pobjedu. Dominick Cruz (21-1) jedini je poraz u karijeri doživio upravo od Fabera. Bilo je to davne 2007., a nakon toga došao je fantastičan niz od 12 pobjeda. Faber će tako konačno pokušati doći do pobjede u borbi za naslov jer već pet puta je u takvim situacijama izlazio kao gubitnik. Dva puta je u borbama za naslov WEC prvaka gubio od Mikea Browna, a kad su UFC borbe za naslov u pitanju od njega je bolji bio Cruz te dva puta Renan Barao. Vidjet ćemo je li došlo vrijeme da se Faber okiti pojasom.

UFC 199 donosi i borbu u pero kategoriji između Maxa Hollowaya i Ricarda Lamasa, a pobjednik bi mogao napraviti korak više prema napadu na naslov prvaka. Holloway (15-3) ima osam pobjeda u nizu i već je postao borac s najvećim nizom u povijesti UFC-a koji nije dobio priliku boriti se za naslov najboljeg. Vrlo vjerojatno niti pobjeda protiv Lamasa ne bi mu otvorila tu mogućnost. Sjajan niz od osam pobjeda Holloway je započeo početkom 2014., a posljednji je meč imao u prosinca 2015., kad je slavio protiv Jeremyja Stephensa na UFC-u 194. U svakom slučaju u vrlo je nezgodnoj situaciji jer porazom bi puno toga mogao izgubiti. Ricardo Lamas (16-4) nakon poraza od Chada Mendesa vratio se pobjedom protiv Diega Sancheza.

Dan Henderson (31-14) se u travnju trebao boriti protiv Lyota Machide, ali kako je Brazilac pao na doping testu ostao je bez protivnika. No, UFC je vrlo brzo pronašao novog protivnika svom veteranu i najstarijem borcu na rosteru. Novi mu je izazov Hector Lombard (34-5-1; 2NC) koji se vraća u srednju kategoriju. Nakon odrađene suspenzije zbog dopinga Lombard je doživio poraz od Neila Magnyja te se odlučio za povratak u srednju kategoriju jer više nije spreman na toliko skidanje kilograma. Dan Henderson je već izjavio da bi ovaj meč mogao označiti i kraj njegove bogate MMA karijere koja je započela 1997. U posljednjih osam borbi pod okriljem UFC-a doživio je šest poraza, a posljednji u studenom prošle godine kad ga je nokautirao Vitor Belfort.

Glavni dio programa na UFC-u 199 borbom u lakoj kategoriji otvorit će Dustin Poirier i Bobby Green. Poirier (19-4) će u ovom meču tražiti četvrtu pobjedu u nizu nakon prelaska iz pero u laku kategoriju. Bobby Green (23-6) je posljednji put u oktogonu bio u studenom 2014. Tada je jednoglasnom odlukom sudaca od njega bolji bio Edson Barboza. Nakon što se oporavio od ozljeda došlo je vrijeme za povratak borbama.

UFC 199: Rockhold vs. Bisping 2 možete gledati uživo na Fight Channelu PPV u noći sa subote na nedjelju 5. lipnja s početkom u 4 sata ujutro.

UFC 199: Rockhold vs. Bisping 2

Luke Rockhold (c) vs. Michael Bisping
Dominick Cruz (c) vs. Urijah Faber
Max Holloway vs. Ricardo Lamas
Dan Henderson vs. Hector Lombard
Dustin Poirier vs. Bobby Green

Pročitajte više