Sramota na pulskom borilačkom festivalu: Krvavi borci ostali suhih džepova

COLOSSEUM Sports Festival, sportsko-humanitarni događaj koji se proteklog vikenda održao u u Pulskoj areni, najavljivan je kao borilački događaj godine, a na koncu se pretvorio u pravi fijasko. Barem iz kuta boraca kojima nisu isplaćeni njihovi doslovno krvlju zarađeni honorari.

Događaj je inače predstavljan kao jedan od najvećih ljetnih spektakla koje Hrvatska nudi ove godine, a trebao je sadržavati mnoge atraktivne borbe po boksačkim, K-1 i MMA pravilima, kao i natjecanja u body buildingu, fitnessu i izbore najjačih ljudi.

Drviš: Ovo je velika sramota

Da bi se cijela stvar dobro ispromovirala angažiran je i bivši svjetski boksački prvak Stipe Drviš koji je objeručke prihvatio svoju ulogu promotora što je na koncu, kako i sam priznaje, gadno požalio. Problemi su nastali kada predsjednik organizacijskog odbora Amir Bešić borcima nije isplatio unaprijed dogovorene honorare pod isprikom da novce trenutačno nema. Pale su teške riječi, a očevici tvrde da se u jednom trenutku činilo da će se borbe preseliti i u "back stage".

"To je jedna velika sramota i sada mi žao što sam uopće sudjelovao u tome. I sam sam imao svoja tri borca koja nisu primila plaće za odrađene borbe. Kada sam čuo što bi se moglo dogoditi, nazvao sam gospodina Bešića i pitao ga hoće li platiti borce, a ukoliko neće, da otkaže cijelu stvar, plati im putne troškove i zahvali se. No, on je rekao da neće biti problema, a na koncu se ispostavilo da nema novaca za isplatu", otkrio je Drviš koji i sam priznaje kako je potpuno izgubio živce nakon što je saznao da su borci "preveslani".

Ukoliko Bešić ne isplati ostatak novca, Drviš tvrdi da će se on pobrinuti da svi dobiju ugovoreni novac.

"Poručio sam Bešiću da skupi novac i plati jer da to zaista nije način na koji se postupa sa dečkima koji su svojim novcem stigli iz raznih krajeva Hrvatske i Europe. Uostalom neki su i dobili batine, za što? Neki manji dio novca je na koncu isplatio, a vidjet ćemo kroz dva ili tri dana hoće li isplatiti i ostatak. Ja sam se obvezao radi svog grada i imidža da ću dug preuzeti na sebe i isplatiti ostatak jer ovo nema smisla."

"Ne bih mu želio biti u koži"

Drviš se ne može načuditi čovjeku koji se igra s ljudima koji se bave borilačkim sportovima.

"No tom gospodinu nije baš pametno igrati se tako s ljudima koji su svi odreda puni ponosa i bave se borilačkim sportovima. Netko će ga negdje naći, a onda mu ne bih želio biti u koži. Više će mu novca trebati da ga ponovno pokrpaju."

Iako kaže da ga ovakve stvari u principu ne zanimaju, "Spiderman" smatra da Pula zaslužuje jedan ovakav događaj koji bi u budućnosti trebao služiti gradu na ponos.

"Inače je cijeli događaj u sportskom smislu bio dobar. Borbe su bile odlične i prava je šteta da se sve završilo na ovako ružan način. Ovako nešto je vrlo bitno za grad Pulu koji je oduvijek poznat kao grad borilačkih sportova. Trebalo je to napraviti malo drugačije. Angažirati televiziju, a onda bi cijeli događaj dobio i veći medijski publicitet, došli bi sponzori i sve bi bilo puno lakše. Nakon što se ovo dogodilo, zaista ne znam kako dalje od velike sramote", zaključuje bivši svjetski boksački prvak.

Herleg prijeti konferencijom za novinare

Najglasniji od neisplaćenih boraca bio je Mađar Alex Herleg koji je u poluvelter kategoriji boksao s domaćim borcem Jetišom Bajramijem. On je naime najavio održavanje konferencije za tisak ukoliko mu organizatori do sutra u 13 sati ne isplate obećani honorar, otkriva Regional Express. Iz Herlegovog štaba priprijetili su da će otkriti još neke pikanterije koje nikako neće ići na ruku organizatorima propalog spektakla.

Marko Petrak
Foto: Colosseum Sports Festival

Pročitajte više