Srebrić: Prvenstvo je regularno jer se Gorica nije žalila na vrijeme

SLUČAJ NK Gorica ponovo je razotkrio kaotično stanje u kojemu se nalazi hrvatski nogomet. Prošlogodišnjim prvacima Druge HNL licenca za prvu ligu oduzeta je uoči početka nove sezone zbog nedostataka na stadionu, iako ga Komisija za licenciranje nikada nije ni došla pogledati.

Kako nam je potvrdio predsjednik velikogoričkog kluba Nenad Črnko, stadionu su nedostajali tek reflektori za koje je Grad već pripremio projekt i planirao raspisati natječaj, ali je zbog odluke IO HNS-a odustao od troškova koji bi bili preveliki "poklon" jednom drugoligašu.

Gorica je 87 dana nakon predaje žalbe Arbitražnom sudu HNS-a dobila odgovor kako su bili u pravu te kako se klubu licenca nije smjela oduzeti. Glavni krivci, smatraju u Gorici, sjede u Izvršnom odboru HNS-a.

"Ova odluka je očekivana budući da su tijela Saveza provela proceduru propisanu pravilnicima i da je utvrđeno činjenično stanje, odnosno da su primijenjene odredbe pravilnika o povlačenju licence od nadležnih tijela", rekao je glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić za Index.

Srebrić je uz HNS-ovog glavnog pravnika Ivetu pred IO HNS-a prije nekoliko mjeseci obrazlagao odluku o ukidanju licence Gorici. U ligi zbog toga ostala Istra 1961, a situacija je dovela u pitanje i regularnost Prve i Druge lige.

"Prvenstvo je regularno jer je sve završeno u vrijeme dok se još moglo teoretski nešto intervenirati, a Gorički zahtjev usmjeren je na naknadu štete", dodaje Srebrić.

Gorica traži 25 milijuna kuna odštete zbog velikih ulaganja u projekt prvoligaške momčadi, a osim toga, ostali su bez dogovorenih sponzorskih ugovora kao i planirane obnove stadiona. Rok za podnošenje odštetnog zahtjeva Arbitražnom sudu HNS-a istekao je 30 dana nakon posljednje odluke istog tijela koje datira s kraja srpnja, a problem je što je klub odgovor na posljednju žalbu dobio tek sad - 87 dana kasnije.

"Odluka o oduzimanju licence je s početka sedmog mjeseca. Žalili su se, ušli u novi proces koji je završio drugostupanjskom odlukom (28. srpnja), a rok od 30 dana klub nije iskoristio za novu žalbu", objašnjava glavni tajnik nevjerojatni presedan u svjetskim okvirima.

"Nije bilo do sada takvog slučaja, ali ni prošle godine Solinu nije izdana licenca za stadion u Dugopolju koje ima europsku licencu i samo je 6-7 kilometara udaljen od kluba. Respektirali su se kriteriji kao i prethodnih godina".

Na prošlogodišnji slučaj Solina podsjetio je i Miroslav Uljan, bivši predsjednik Pomorca kojem je ovog ljeta također uskraćena licenca jer su htjeli prijaviti stadion u drugoj općini što je HNS odlučio zabraniti. Solinjani su tada upozorili kako se nadaju da njihov slučaj bio "posljednji preferiranja interesa velikih na štetu malih, kao i interesa onih koji su bliže centru od onih koji su ipak malo predaleko". Upozorenje je tada prošlo nezapaženo, ali slučaj Gorice napokon bi mogao pomoći uvesti reda u postupak licenciranja.

Pročitajte više