Štimac: Ne mogu sjesti na Cicino mjesto jer sam kumovao njegovoj smjeni

IGOR ŠTIMAC u nedjelju je, razgovarajući s novinarom Jutarnjeg lista Tomislavom Židakom po prvi puta javno progovorio o svojoj kandidaturi za mjesto hrvatskog izbornika. Bilo je to lobiranje kakvo se rijetko viđa; jedva da je na duplerici bilo mjesta za sve ono što Štimac "nosi na duši".

Počelo je, naravno u duhu žaljenja zbog nepravde nanesene Cici Kranjčaru, potom su dvojica znalaca zajednički pronašli i krivca za njegovu iznenadnu smjenu te se na kraju prisjetili njegovih gafova iz prošlosti. Razgovor naslovljen Štimčevom izjavom "Marković je prigrlio zasluge nas Vatrenih" je završen u tonu "Spreman sam za mjesto hrvatskog izbornika". No, već u ponedjeljak Štimac je napravio isto što i Marković - promijenio ploču! Čak se, po uzoru na prezidentea javnosti obratio u famoznom trećem licu:

"Igor Štimac nikada nije rekao da je potencijalni kandidat za hrvatskog izbornika. Prije dvije godine Igor Štimac je rekao da ima ambiciju jednog dana biti hrvatski izbornik i Igor Štimac će kad dođe taj dan lobirati i napraviti sve potrebno. Jasno ću reći da sam spreman kad zaista budem, no u ovom trenutku smatram da moje ljudske vrline na tom mjestu ne bi došle do izražaja. Potom, svojim kritikama i sugestijama kao sukomentator na HTV direktno sam kumovao Kranjčarevoj smjeni i bilo bi potpuno nemoralno da sutra sjednem na njegovo mjesto. Dakle, Igor Štimac u nijednoj opciji nije kandidat za hrvatskog izbornika." - kazao je Štimac.

"No, isto tako smatram da Vatrena četvorka, kako ste ih svi već prozvali, dakle, Bilić, Prosinečki, Asanović i Bokšić moraju biti ispred bilo kojeg stranca ali i domećeg kandidata. Ti ljudi zaslužuju šansu i mogu puno toga napraviti za hrvatski nogomet." - dodao je.

Nakon nekoliko neuspjelih provokacija, urednica Dnevnika Mirjana Hrga zaskočila je Štimca rezultatima ankete Nove TV prema kojima je upravo on drugi izbor hrvatskih građana. Prva želja, inače, je strani trener.

"Zahvaljujem svima koji me žele vidjeti na toj poziciji, naravno da godi kad tako nešto čuješ. No, ja sam svima kazao, ujedno i predsjedniku Hajduka Branku Grgiću, da podrži kandidaturu Slavena Bilića. On je sa svojom ekipom jedina šansa hrvatske reprezentacije da se plasira na EP 2008. godine." - jasan je Štimac.

"Nadalje, što se tiče moje izjave u kojoj tvrdim kako je Marković prigrabio zasluge nas Vatrenih, to možda malo grubo zvuči. No, sigurno je da kao predsjednik Saveza čija je reprezentacija treća na svijetu mogao puno lakše doći do bogatih sponzora. Mogao je malo i nas pohvaliti, a ne samo mahati bogatim ugovorima. Nije na meni da odlučujem treba li Marković otići ili ne, ali javno sam ga kritizirao kada je okretao glavu od problema u hrvatskom nogometu. Crpili smo australske, austrijske i njemačke Hrvate, a sebi nismo stvorili ništa. Osobno sam pet godina u Hajduku stvarao rezultat u hrvatskim granicama i podizao mlade igrače. Potpisali smo ugovore s čak 22 naša juniora. No, kod nas vrijede samo priznanja i rezultati u europskim omjerima. Umorio sam se od svega toga. No, Marković je  od mene dobio i pohvalu zbog promocije hrvatskog nogometa u europskim okvirima." - pojasnio je Štimac.

Prosinečki: Vrijeme je za nove Vatrene

U studiju Nove TV boravio je i legendarni Robert Prosinečki, čovjek kojeg bi mnogi željeli vidjeti u novom stručnom stožeru nacionalne vrste. No, kako to obično biva, pravim znalcima nemoguće je, a ponekad i ispod časti dignuti glas. Tako je i Prosinečki, nakon Štimčevog studioznog izlaganja, uspio prozboriti riječ-dvije.

"Ne zanima me izbornička funkcija, ovdje sam došao dati podršku svom prijatelju Slavenu Biliću. Mislim da je vrijeme da se pokuša s nečim novim, a Slaven je dugo godina u nogometu i s njim na čelu napravili bi veliki iskorak. Normalno je da nakon neuspjeha na SP-u kritike pljušte sa svih strana. Istina, plasirali smo se skoro na sva velika natjecanja, što je dokaz da se nešto radi. Ali traže se promjene, to je valjda jasno." - kazao je Robi.

"Hrvatska ima talentiranih igrača i vrijeme je da im se omogući kvalitetan rad. Vatreni mogu stvoriti novu generaciju vatrenih koja će zajedno igrati deset godina." - dodao je.

D.R.

Pročitajte više