LIGE PETICE

Što će biti s HNL-om i ostalim ligama? Tri su opcije

Foto: Getty Images / Guliver Image

DOK se svijet svakodnevno bori s pandemijom koronavirusa, nogometna javnost podijeljena je oko mišljenja kako se aktualna sezona na kraju treba okončati. 

Podsjetimo, nakon što su neke utakmice nacionalnih prvenstava, kao i Lige prvaka i Europa lige, odigrane bez gledatelja, Savezi i UEFA zaustavili su većinu natjecanja i odgodili ih do 4. travnja.

Međutim, iz dana u dan postaje jasnije da će se europske lige, među kojima je i HNL, teško nastaviti u skorije vrijeme, a od trenutka kada je sve stalo nametnula su se tri rješenja kako okončati aktualnu sezonu.

Prva opcija: Odgoditi Euro i lige završiti do kraja lipnja

Mnoge lige, klubovi i navijači čekaju što će UEFA odlučiti po pitanju Europskog prvenstva, koje se trebalo igrati od 12. lipnja do 12. srpnja. Pandemija koronavirusa poremetila je cijeli raspored i bit će teško nadoknaditi sve bez većih odluka. Takva bi mogla biti odgađanje Eura za prosinac ili sljedećeg ljeta, kako bi se lige mogle nastaviti i završiti do kraja lipnja.

Predsjednik Nogometnog saveza Italije Gabriele Gravina vjeruje da bi to bilo najbolje rješenje. 

"Mislim da treba odgoditi Europsko prvenstvo i dati prednost prvenstvima koja su već započela i moraju se završiti. Prvenstva bi se mogla nastaviti početkom svibnja. Potrebno nam je mjesec i pol do dva mjeseca kako bismo dovršili započeta prvenstva. Mislim da je to najbolje rješenje i prioritet", poručio je prvi čovjek talijanskog nogometa, čija je zemlja jedna od najvećih žrtava koronavirusa do sada.

 

Druga opcija: Play-off za prvaka, Europu i opstanak

Druga mogućnost sa sobom nosi praktički zaključivanje liga onakve kakve su ostale u trenutku kada su prekinute. S tim što bi se o prvaku, plasmanima u Europu i opstanku odlučivalo kroz play-off. 

Tako bi negdje prve četiri, a negdje čak i prvih osam ekipa igralo play-off za prvaka, a time istovremeno i za konačni poredak po kojem bi klubovi konkurirali za Ligu prvaka i Europa ligu. Naravno, play-off bi se igrao i za opstanak, kao i za ulazak u prve europske lige.

Međutim, teško bi se s ovim rješenjem složili primjerice Liverpool (ima 25 bodova više od Cityja), PSG (12 više od Marseillea), baš kao i Dinamo koji ima 18 bodova više od Rijeke. 

Treća opcija: Poništiti prvenstva i vratiti poredak iz prošle sezone

Ova opcija je, barem bi trebala biti, najmanje moguća jer bi sa sobom podignula veliku prašinu. Ipak, nije da nema onih koji i na taj način razmišljaju, naprotiv. 

"Jedino razumno i pošteno bi bilo da se cijela sezona poništi. Kako ćemo znati tko bi napredovao na ljestvici, tko bi ispao iz lige ako ne odigramo utakmice do kraja? Istina, bio bi to težak udarac za Liverpool, ali je jedino pošteno", poručila je suvlasnica West Hama Karren Brady i izazvala opći bijes među pristalicama Redsa, koje dijele dvije pobjede od 30 godina čekanog 19. naslova engleskog prvaka. 

Embed from Getty Images

Korak dalje otišao je predsjednik Lyona Jean-Michel Aulas.

"Najlogičnija stvar bila bi otkazati sve i onda lijepo krenuti ispočetka sljedeće sezone. Pogledajte što pravila kažu, to je jedina moguća odluka u ovom kontekstu. Također, smatram da bi Europu sljedeće sezone trebali igrati klubovi po poretku iz prošle u slučaju da se ove ne može nastaviti, jer onda nije regularna", naglasio je Aulas.

Zanimljivo, njegov Lyon je prošle sezone bio treći i time se plasirao u Ligu prvaka i svladao Juventus 1:0 u prvom dvoboju osmine finala. Međutim, Lyon je ove sezone tek sedmi s 10 bodova manje od trećeg mjesta, pa je jasno što Aulas želi postići u cijeloj priči. 

U konačnici, svi putevi do odgovora vode u Nyon. Sve navedene opcije umnogome ovise od odluke UEFA-e hoće li zbog koronavirusa odgoditi Europsko prvenstvo i time pomoći ligama da završe sezone na regularan način, a ne u play-offu ili za zelenim stolom. 

 

Pročitajte više