TRANSFERI

Što će biti s ljetnim prijelaznim rokom?

Foto: EPA-EFE

KRIZA s koronavirusom zadala je strašan udarac nogometu koji će se od nje oporavljati godinama.

Diljem Europe i svijeta prekinuta su prvenstva i tek su Bundesliga i još nekoliko manjih liga nastavile s natjecanjima. Premiership neće početi do sredine lipnja kad bi se trebala nastaviti i La Liga. Francusko prvenstvo je otkazano, kao i nizozemsko, škotsko i belgijsko, a ostale lige trebale bi se završiti u razumnom roku.

Osim natjecanja poremećen je i ljetni prijelazni rok koji bi trebao početi 10. lipnja i trajati do kraja kolovoza ili početka rujna za većinu najjačih svjetskih liga. No, odavno je jasno da prvih dana prijelaznog roka neće biti velikih transfera, a pitanje je uopće kako će sve skupa izgledati.

Ugovori s igračima potpisuju se u pravilu do 30. lipnja pa brojni ugovori ističu za nešto više od mjesec dana, odnosno prije nego što će završiti prekinute sezone u svim ligama. Ta činjenica je gotovo sve klubove dovela u nezahvalnu situaciju jer postoji mogućnost da će prije nego što odigraju zadnju prvenstvenu utakmicu ostati bez nekih od svojih igrača. Očekuje se da će Premiership završiti krajem srpnja, a Liga prvaka, ako se uopće odigra, u kolovozu.

FIFA pomogla klubovima

FIFA je tome doskočila još u travnju odlukom da svi klubovi mogu s igračima produžiti ugovore "do kraja sezone", kad kalendar definitivno bude utvrđen i kad će se znati kad će prvenstva završiti. Rok za produženje ugovora igrača kojima isti ističe klubovi imaju do 23. lipnja. Ne produže li ugovore iza tog datuma, oni će isteći 30. lipnja i igrači će biti slobodni. No, očekuje se da će svi ugovori biti produženi za tih nekoliko tjedana kako bi momčadi bile u kompletnom sastavu za završetak prvenstva.

"Kad je riječ o prijelaznom roku, FIFA će zbog novonastale situacije biti fleksibilna i dopustit će pomicanje prijelaznog roka ili njegovo produljenje. Prijelazni rok je uvijek trajao od kraja sezone do početka nove i učinit ćemo sve da klubovima pomognemo u ovoj situaciji, ali da se istovremeno zadrži regularnost natjecanja i fair-play", priopćila je nedavno FIFA.

Prijelazni rok je ljeti uvijek trajao oko dva i pol mjeseca, ovisno od lige do lige. Pomakne li se njegov početak ove godine ili se produlji, to bi značilo da će sljedeći prijelazni rok trajati sve do studenog ili čak do siječnja. To predstavlja novi problem, budući da zimski prijelazni rok počinje 1. siječnja, odnosno trebao bi početi manje od dva mjeseca nakon ljetnog.

No, kako su pisali brojni mediji, postoji inicijativa da se u ovom slučaju zimski prijelazni rok ukine za 2021. godinu te da bi "ljetni" trajao od kraja ove sezone, kad god ona završila, do kraja siječnja. Odnosno, da bi se ljetni prijelazni rok spojio sa zimskim.

 

 

Pročitajte više