Što Hrvatska može dobiti od Lige nacija?

Foto: Getty Images / Guliver image

SEDAM godina nakon inicijalne ideje, na europske travnjake stiže UEFA-ina Liga nacija. Novo natjecanje za 55 europskih nacionalnih reprezentacija održavat će se svake druge godine u jesen, a UEFA-ini čelnici reklamiraju ga kao "turnir koji će iznjedriti više smislenih i kompetitivnih utakmica nego dosadašnji termini za prijateljske susrete".

Navodno su se mnogi nacionalni nogometni savezi požalili da im prijateljske utakmice postaju neželjen i neadekvatan teret, što je nogometni stožer u Nyonu nagnalo na kreaciju posve novog natjecanja.

Naravno, postoje i drugi, kudikamo konkretniji razlozi zbog kojih se UEFA upustila u ovaj eksperiment. Prijateljske utakmice bile su na stalnom udaru sve moćnijih klubova koji su morali puštati svoje skupo plaćene igračke zvijezde na nerijetko besmislene, neatraktivne i pogubne utakmice u nogometnim provincijama (sigurno se sjećate poraza 0:3 u ožujku 2017. protiv Estonije u Tallinnu i teške ozljede Marka Pjace, kojeg je Juventus prethodno platio 23 milijuna eura).

Osim toga, prijateljske utakmice uglavnom su bile izvan domašaja UEFA-ina marketinga, a u Nyonu vrlo dobro znaju koliko im vrijedi svaka televizijska minuta.

Iako UEFA tvrdi da Liga nacija neće donijeti dodatni pritisak na ionako pretrpan kalendar natjecanja, učinak će vjerojatno biti upravo suprotan. Najviše će pritom patiti zdravlje i kondicija reprezentativaca koji su dobili još jednu obavezu više. A ni prijateljske utakmice neće sasvim nestati pa tako samo tijekom ove jeseni Hrvatska igra s Portugalom i Jordanom. Izbornicima ostaje jedino da češće posegnu za igračima s klupe.

Fifa je pokušala i nije uspjela 

Zanimljivo je da je UEFA odlučila plasirati novi proizvod na tržište iako dva FIFA-ina natjecanja pokrenuta u posljednjih 20-ak godina, Kup konfederacija i Svjetsko klupsko prvenstvo, kod publike i sponzora nisu naišla na široku podršku. Zato je UEFA pripremila nekoliko mamaca, od unosnog nagradnog fonda do propusnosti prema važnijim natjecanjima.

Četiri reprezentacije iz ovog izdanja Lige nacija osigurat će nastup na Europskom prvenstvu 2020., a moguće je da UEFA i FIFA isti takav dodatni kolosijek otvore i za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Blagajnicima u nacionalnim savezima sigurno neće biti mrsko čuti da pobjednik Lige nacija 2018./2019. za samo šest odigranih utakmica može osvojiti i više od 10 milijuna eura.

Nekome će možda biti primamljiv kastinski sustav natjecanja, odnosno podjela po skupinama koja jamči utakmice s otprilike ravnopravnim suparnicima (slično švicarskom sustavu u šahu). Hrvatska se tako, vjerujemo, nikad neće naći u istoj skupini s Maltom, Gibraltarom i Lihtenštajnom.

A spomenute, pak, reprezentacije imat će priliku, zajedno s još 13 ekipa iz Lige D, boriti se za plasman na Euro 2020. a da im pritom ne "smetaju" Engleska, Francuska ili Italija.

Lako bi se, k tome, moglo dogoditi da na sljedećem Euru nastupi i barem jedan debitant. Nijedna reprezentacija iz Lige D osim Latvije nikad nije uspjela izboriti plasman na kontinentalno prvenstvo. Dakle, ima tu za svakoga ponešto.

Za Dalića su kvalifikacije za Euro primarno natjecanje 

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić odredio se prije nekoliko dana prema Ligi nacija kao sekundarnom natjecanju, odnosno reprezentacija će se fokusirati na kvalifikacije za Euro 2020. koje počinju u ožujku i završavaju u studenome sljedeće godine. Takva strategija je očekivana i sasvim logična dok Liga nacija ne pokaže svoje pravo lice, odnosno dok ne spoznamo što zapravo znači biti pobjednik ili finalist Lige nacija.

Međutim, hrvatska nogometna reprezentacija od sredine srpnja uživa reputaciju svjetskog doprvaka. Skupina s Engleskom i Španjolskom ne omogućava Daliću pretjerano ležeran pristup. 

Prije samo šest mjeseci Dalić bio je na rubu otkaza zbog poraza u nebitnoj revijalnoj utakmici s Peruom u Miamiju. 

Tražit će se pobjede, pritisak će biti velik, a to će neminovno donijeti mnoge odgovore i nova lica u reprezentaciji. 

Posljednje mjesto u našoj 4. skupini Lige A nepoželjno je i iz drugih razloga. Fenjeraš se, naime, u sljedećem ciklusu seli u Ligu B, a bolji plasman u Ligi nacija osigurava i bolju poziciju u ždrijebu kvalifikacijskih skupina za Euro 2020.

Liga nacija svakako zaslužuje šansu. a hrvatski nogomet od nje može samo profitirati. Pokaže li se ovaj projekt uspješnim, FIFA bi ga nakon SP-a 2022. mogla uzdignuti i na svjetsku razinu.

Pročitajte više