WIMBLEDON

Što je Wimbledon bez bodova, Federera, braniteljice naslova i prvog tenisača svijeta?

Foto: Profimedia

BEZ OBZIRA na nagradne fondove, raspodjelu bodova i popis sudionika, Wimbledon će uvijek biti najveći svjetski teniski turnir, čije osvajanje znači više nego bilo koji drugi trofej u ovom sportu. Goran Ivanišević najbolji je primjer emocija koje "sveta trava" All England Cluba izaziva kod lovaca na konačnu nagradu.

Ove godine Wimbledon je osakaćen, obezvrijeđen, na neki način i uškopljen. Prvi put od 1973., odnosno uspostavljanja profesionalnih teniskih ljestvica, za sudjelovanje na londonskom Grand Slamu neće se dobivati bodovi, što znači da će oni koji su prošle godine otišli daleko ostati bez ogromnog broja bodova.

Najviše je pogođen Đoković jer je lanjska pobjednica u mirovini

Najveća je žrtva dakako Novak Đoković, koji će izgubiti 2000 bodova zarađenih lanjskim osvajanjem turnira i pasti na sedmo mjesto ATP ljestvice. Lanjsku pobjednicu Ashleigh Barty to neće pogoditi budući da se u ožujku ostavila tenisa.

Razlog za ekshibicijsku prirodu ovogodišnjeg Wimbledona odluka je organizatora da zbog ruske invazije na Ukrajinu zabrane nastup ruskim i bjeloruskim predstavnicima, koju su čelna tijela svjetskog tenisa osudila i nametnula sankcije trećem Grand Slamu sezone. 

Na ostalim turnirima Rusi i Bjelorusi smiju nastupati, ali kao neutralni igrači koji ne predstavljaju svoju zemlju. Englezi su se odlučili na ekstremniji potez i pretvorili ovogodišnji Wimbledon u najkontroverzniji nakon onog 1973., kada je čak 81 tenisač bojkotirao turnir u znak podrške Nikoli Piliću, koji nije smio nastupiti zbog suspenzije jugoslavenskog saveza.

Zabrana nastupa Rusima i Bjelorusima znači da na turniru neće biti prvog tenisača svijeta Daniila Medvedeva, a kako je Nijemac Alexander Zverev ozlijeđen, prvi put neće biti najbolje dvojice s ATP liste. Prvi put nakon 1998. neće biti ni 40-godišnjeg Rogera Federera, rekordnog osmerostrukog pobjednika, koji nije igrao od lanjskog nastupa u All England Clubu.

Nadal na putu za vječnost

Ali prvi put nakon godinu dana na teniskom terenu vidjet ćemo njegovu vršnjakinju Serenu Williams, osvajačicu čak 23 Grand Slama, čiji će rekord Otvorene ere pokušati izjednačiti Rafael Nadal. Španjolac se osvajanjem Australian Opena i Roland Garrosa odvojio od Federera i Novaka Đokovića, koji su na 20 velikih titula.

Nadal je tako došao na pola puta do osvajanja sva četiri Grand Slama u istoj godini, što u otvorenoj eri još nije napravi nitko u muškoj seniorskoj pojedinačnoj konkurenciji, a Đoković je lani pao na posljednjoj prepreci porazom od Medvedeva u finalu US Opena.

No Nadal već u Londonu može do dva druga dostignuća - postati prvi čovjek koji je dvaput osvojio tri Grand Slama na različitim podlogama u istoj godini te drugi, nakon Bjorna Borga, koji je triput osvojio Channel Slam, odnosno Roland Garros i Wimbledon u istoj godini.

Đokoviću zabrana ulaska u SAD dodatna motivacija na Wimbledonu

Ipak, favorit za pobjedu je branitelj naslova (ali ne i pripadajućih bodova) Novak Đoković, koji lovi svoj sedmi naslov na "svetoj travi", a vjerojatno jedini Grand Slam u 2022., nakon što je zbog necijepljenosti izgnan iz Australije, a u Parizu je izgubio od Nadala u četvrtfinalu. Kako stvari stoje, zbog necijepljenosti neće moći ući ni u SAD te igrati US Open.

"Zasad mi nije dozvoljeno da uđem u SAD i to mi je ovdje dodatna motivacija. Ne mogu puno učiniti, o američkoj vladi ovisi hoće li dopustiti ulazak u zemlju necijepljenim ljudima", prokomentirao je Đoković i najavio pohod na svoj 21. Grand Slam, a sedmi Wimbledon. 

Nadal je pak u London stigao s ozljedom stopala pa je neizvjesno koliko će mu ona smetati, ali ne bi bilo prvi put da i u takvom stanju ode do kraja, što je naglasio je Stefanos Tsitsipas: "Naviknuli smo na to da Rafa ne može igrati pa osvaja Grand Slamove. Tada je najopasniji, to je kao obrnuta psihologija."

Uz Tsitsipasa među favoritima iz sjene su Talijan Matteo Berrettini, koji je za zagrijavanje na travi osvojio Stuttgart i Queen's, ali i Marin Čilić, koji je već igrao u finalu Wimbledona, a na nedavnom je Roland Garrosu stigao do polufinala. Posebnu pozornost privlačit će i supertalentirani Carlos Alcaraz, koji je ove godine već osvojio dva turnira Masters 1000, ali na travi se tek treba dokazati.

U ženskom dijelu turnira proteklih je godina bilo puno velikih iznenađenja, pa je nezahvalno išta prognozirati, ali Poljakinja Iga Swiatek igra u najboljoj formi, prva je tenisačica svijeta i želi dokazati da može osvajati Grand Slamove i izvan pariške zemlje. No najveća zvijezda svakako je Serena Williams, sedmerostruka pobjednica, kojoj će nastup s pozivnicom biti prvi nakon lanjskog Wimbledona, a možda i posljednji u karijeri.

S kim igraju Hrvati?

Marin Čilić jedini je hrvatski predstavnik u muškoj seniorskoj pojedinačnoj konkurenciji i postavljen je kao 14. nositelj. U 1. kolu igra protiv Amerikanca Mackenzieja McDonalda, a u dijelu je ždrijeba koji ga u osmini finala vodi na Nadala.

U konkurenciji parova titulu, ali ne i bodove, brane Nikola Mektić i Mate Pavić, koji su postavljeni za druge nositelje, a Ivan Dodig svoj treći Grand Slam naslov u muškim parovima (prvi u Wimbledonu) tražit će u paru s Amerikancem Austinom Krajicekom. Njih dvojica su osmi nositelji.

Među seniorkama Hrvatsku će predstavljati tri igračice. Jana Fett prošla je kvalifikacije i za nagradu dobila okršaj s prvom nositeljicom Swiatek, dok ostale djevojke za protivnice imaju Amerikanke - Donna Vekić igra s osmopostavljenom Jessicom Pegulom, a Petra Martić s 30. nositeljicom Shelby Rogers. Sve tri Hrvatice, kao i Čilić, prve mečeve igraju u utorak, a parovi na teren neće prije srijede.

Pročitajte više