Chelsea

Što se događa s Chelseajem?

Foto: Profimedia

ROMANU Abramoviču su engleske vlasti zamrznule imovinu, zabranile mu poslovanje s pojedincima i tvrtkama u Ujedinjenom Kraljevstvu te nametnule zabranu putovanja. Jedan je od sedmorice ruskih oligarha koje su vlasti Ujedinjenog Kraljevstva stavile pod posebne sankcije. Ova zabrana znači da Abramovič trenutno ne smije prodati klub, a ne smije ni zaraditi niti jednu funtu od kluba prodajom ulaznica, dresova, rekvizita itd.

Britanska vlada tvrdi da je Abramovič bio umiješan u destabilizaciju Ukrajine. Tvrtka Evraz PLC, koja se bavi rudarstvom i proizvodnjom, pod istragom je jer se sumnja na to da je rusku vojsku opskrbljivala čelikom. Abramovič upravlja navedenom tvrtkom.

Klub je izdao službeno priopćenje u kojem stoji da će zatražiti od britanske vlade da mu dozvoli da vrati poslovanje kluba u što normalnije stanje. Objavili su i da će njihov muški i ženski tim odigrati normalno po rasporedu svoje sljedeće utakmice. 

Sponzori se povlače

Telekomunikacijska kompanija Three raskinula je sponzorski ugovor s klubom. Ugovor je to vrijedan 40 milijuna funti. Također, smatra se da će i drugi sponzori kluba razmotriti svoje ugovore. Tvrtka Hyundai objavila je da će to učiniti.

Novinar Telegrapha Jim White, na primjer, smatra da bi Chelsea trebao biti izbačen iz Premier lige. "Nekolicina klubova bila je izbačena iz engleskih liga i zbog puno manjih stvari od ovoga zbog čega britanska vlada sankcionira Romana Abramoviča", piše White u svom komentaru na Telegraphu.

Jednu od inovativnijih ideja ima Financial Times, koji predlaže da država nacionalizira klub, odnosno da britanska vlada pronađe način da preuzme kontrolu nad klubom i tako da održi na životu. Cilj britanske vlade, na kraju krajeva, nije da se klub ugasi, već da Abramovič od njega ne povećava svoje bogatstvo.

Uzvrat Lige prvaka upitan

Također, Telegraph je javio da je britanska vlada sankcijama zabranila klubu da potroši više od 20 tisuća funti na pojedino gostovanje. Kako bi trebao igrati uzvratnu utakmicu Lige prvaka sljedeće srijede protiv Lillea, Chelseaju će to biti jako teško organizirati uz financijska ograničenja. 

Roman Abramovič kupio je Chelsea u ljeto 2003. godine za 60 milijuna funti. Klub danas vrijedi tri milijarde funti. Pod njegovim vodstvom klub je 2005. osvojio prvi naslov prvaka nakon 50 godina, a nakon toga je još četiri puta bio prvak Engleske. Pet puta osvojio je FA kup, triput Liga kup, dvaput Europa ligu, a 2012. i 2021. bio je prvak Europe da bi ove godine osvojio i klupski SP. 

Pročitajte više