Ademi je golom Dinamu donio najslađu titulu. Za nju je napravio puno više od toga

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO je opet prvak Hrvatske. Na prvi pogled je u SuperSport HNL-u sve po starom, ali Dinamovi navijači dugo jedan naslov nisu slavili s takvim guštom kao ovaj, koji je Dinamo osigurao u subotu pobjedom protiv Osijeka na Maksimiru 1:0. Gol za pobjedu zabio je legendarni kapetan Arijan Ademi i tako je vjerojatno moralo biti.

Za sve Dinamove navijače ova sezona bila je najtraumatičnija u novijoj povijesti. Šokantan poraz od Hajduka u 1. kolu prvenstva, ispadanje od AEK-a, smjena Igora Bišćana, kriza s četiri poraza u pet utakmica, zazivanja smjene Sergeja Jakirovića, 0:3 s Lokomotivom, PAOK... Teško se i sjetiti svih šokova koje je Dinamo priuštio svojim navijačima, ali na kraju priče je po sve njih sve dobro završilo.

Dinamovu kalvariju na svoj način proživljavao je i Arijan Ademi. Ikona kluba, koja se početkom rujna senzacionalno vratila iz Kine, došla je pomoći Dinamu u situaciji kad je sve izgledalo jako, jako loše.

Limitirao ga čudni ugovor

Nije Ademi skrštenih ruku mogao u Kini gledati što se događa s njegovim klubom. Nedostajao mu je Zagreb, čudno zvuči, ali nedostajao mu je stres igranja u Dinamu i kad se otvorila opcija da se vrati, to je i učinio. No, čudan ugovor koji je Dinamo sklopio s Kinezima u vrijeme financijske nesigurnosti limitirao je Ademijev doprinos momčadi na terenu.

Nije bio ni registriran za Europu, a minutaža u SHNL-u mu je bila ograničena, što su bili uvjeti s kojima se Ademi susreo prvi put u karijeri. Minutaža se dozirala, čuvalo ga se za "važne" utakmice, a u međuvremenu su Dinamu sve utakmice postale prevažne. Iskočio je Petar Sučić, jedno vrijeme je dobar bio i Marko Bulat i Ademi nije mogao do stalnog mjesta u prvoj momčadi.

Za igrača koji je od 18. godine navikao, ne samo da je prvotimac nego da je i kapetan momčadi u kojima igra, sjedenje na klupi ili ulaženje po 30-ak minuta bili su potpuni šok. Ademi nije igrač trenutka, dribler ili čovjek koji će ući s klupe i jednim potezom riješiti utakmicu. On je čitavu karijeru bio igrač ritma i kad je bez toga ostao, jako teško se prilagođavao na novu ulogu.

Neki drugi igrači bi na njegovom mjestu dignuli nos i, osobito u trenutku kad momčad ne igra dobro, tražili da barem na ime dobiju veću minutažu, koliko god to koštalo klub. No, Ademi nije kukao. Šutio je, grizao je na treninzima i tjerao je sve oko njega da rade to isto. 

Titl

Svi u Dinamovoj svlačionici i oko nje reći će da ništa nije isto kad je Ademi tu i kad ga nema. Bilo je i bez njega pobjednika u Dinamovoj kabini, ali nije Bruno Petković isti igrač s i bez Ademija, nisu ni Martin Baturina, ni Sandro Kulenović, ni ostali. Njegova ogromna emocija za Dinamo prelila se na sve njih i ona se mora zadržati.

Radio je strašno puno iza kulisa, a mogao je i više

Ademi je za ovu Dinamovu titulu napravio puno više od gola Osijeku, kojim ju je osigurao. Odradio je jako puno posla iza kulisa, unosio je mir i sigurnost u momčad i sama njegova pojava značila je Dinamu strašno puno. Istina, mogao je kapetansku ulogu nekad još više iskoristiti.

I on i svi Dinamovi "senatori" u trenucima velike krize ove sezone, a bilo ih je, trebali su biti prisutniji u medijima i tako malo skinuti pritisak s momčadi. Prečesto su tu ulogu prepuštali drugima, ali eto prilike da to sljedeće sezone poprave, ako ostanu u Dinamu.

A morali bi, osobito Ademi i to mu novi ljudi u klubu moraju jasno iskomunicirati. U Dinamu žele biti otvoreniji prema svojim velikanima i vratiti ih u klub pa je red da takav tretman imaju i aktivne legende, osobito najveće. One koje su se odrekle kineskih milijuna jer ih je nešto vuklo prema doma.

Dinamo ne može na tržištu naći novog Petkovića ili Ademija i treba napraviti sve da ih sačuva. Kod Petkovića ne može igrati samo na emociju, kod Ademija može. Mjesto u udarnoj momčadi mu nitko ne može garantirati jer je konkurencija velika, ali mu može barem dati šansu da se za mjesto izbori kad više nema ograničenja oko minutaže. Ademi će ionako sam sjesti na klupu ako vidi da to više nije - to. Uostalom, u novu sezonu ući će u 34. godini.

Ono što u klubu sigurno mogu jest dati mu do znanja koliko je važan i koliko je njegova energija za Dinamo potrebna klubu. To bi svakako imalo smisla.

Pročitajte više