LIGE PETICE

Što se događa s Ronaldom?

Foto: Gulliver / Getty Images

U PET dana zamijenjen je više puta nego cijele prošle sezone, tri utakmice zaredom nije zabio, u posljednjih pet utakmica postigao je tek jedan gol, ali iz penala, a ovako jalov meč kao sinoć protiv Milana nije odigrao pola godine.

Sarri je prije pet dana prvi put napravio ono što se ne radi

Da nešto nije u redu s Cristianom Ronaldom vidjelo se prije pet dana. U 81. minuti utakmice Lokomotiv Moskva - Juventus, u četvrtom kolu Lige prvaka, Maurizio Sarri napravio je ono što se ne radi. Pri rezultatu 1:1 pozvao je Cristiana Ronalda da izađe iz igre. Kao da već to nije dovoljno za bijes portugalskog fenomena, trener mu je, osim prilike da golom donese važnu pobjedu, uzeo i šansu da postane prvi nogometaš koji je u Ligi prvaka postigao zgoditak protiv čak 34 kluba.

Usprkos tome što je blizu 35. rođendana, ovo je bila prva od 13 ovosezonskih utakmica koju Ronaldo nije igrao od početka do kraja, a prilikom zamjene nije skrivao koliko je ogorčen time što mora iz igre. Nije se rukovao sa Sarrijem nego mu je pokazao gest prstima koji se u nekim zemljama smatra znakom pobjede, a u nekima je pak ekvivalent srednjeg prsta. 

Nakon Ronaldovog izlaska Juventus je zabio za važnu pobjedu

Naravno da to nije moglo proći neprimijećeno pa je Sarri nakon meča dobio pitanja zašto je mijenjao Ronalda i je li najveća zvijezda ljutita na trenera. "Ronaldo je ljutit, ali ne zato što sam ga zamijenio, nego jer nije fizički dobro. Posljednjih dana osjeća zatezanje u gležnju i aduktor ga boli. Zbog toga sam bio nervozan već na poluvremenu. I kada sam vidio da je u sprintu napravio pokret koji mi se ne sviđa, odlučio sam ga zamijeniti jer me bilo strah da se ne ozlijedi." 

Nakon Ronaldovog izlaska iz igre Juventus je postigao važan pobjednički gol, za prolazak skupine Lige prvaka.

Istog tjedna i u idućem meču, još gora situacija po Ronalda i njegov još veći bijes. Već u 55. minuti jednog od najvećih talijanskih derbija, utakmice Juventus - Milan, pri rezultatu 0:0, Sarri je opet uradio ono što se "ne smije". I što se po dva osnova nikada do sada nije dogodilo. Ronaldo naime od dolaska u Juventus nije ovako rano morao iz igre. Također, Ronaldo nikada otkako je Juve za njega u ljeto prošle godine za njega platio 117 milijuna eura, nije u tom klubu zamijenjen dvije utakmice zaredom.

Sarri je i sinoć napravio što se ne smije i opet su mu iz usta ispadali bomboni

Naravno, Ronaldo je sada bio još više ljutiti nego u Moskvi pet dana ranije. Izlazeći s terena bijesno je gestikulirao i psovao na portugalskom, nakon čega je s terena otišao izravno u svlačionicu bez da se pozdravio s trenerom i suigračima s klupe. Ali nije se zaustavio samo na tome. Svlačionicu i momčad napustio je prije kraja meča, odlaskom sa stadiona tri minute prije završetka derbija.

Juventus je i ovaj put bez Ronalda postigao gol za veliki trijumf

Opet je Ronaldova ljutnja bila očita, a Sarriju su opet iz usta ispadali bomboni: "Moramo biti zahvalni Ronaldu jer on se jako žrtvovao da bi uopće bio s nama večeras. Uradio je sve moguće kako bi igrao, ali vidio sam da nije dobro i najbolje je bilo da ga izvadim ii igre."

Kao i pet dana ranije, nakon Ronaldovog izlaska iz igre Juventus je postigao važan pobjednički gol, za trijumf u derbiju i povratak na prvo mjesto Serie A. 

Dva pitanja na koja svi znaju odgovor

Navedena Sarrijeva objašnjenja, kao i ona da Ronalda ozljeda koljena tjera da mijenja težište i način trčanja, čime na napete mišiće stavlja dodatan pritisak, ima smisla. Ali još smislenije je postaviti pitanje: Zašto onda tako načet i vremešan nogometaš uopće igra? Zato što mora igrati. Nije potrebno niti retorički se zapitati zašto Ronaldo i nakon svih ovih Sarrijevih objašnjenja ludi kada ga se mijenja. Jer je odgovor isti kao na prethodno pitanje. 

Ipak, istaknimo ono navedeno u prvom pasusu. Očito je da je Ronaldo u krizi, prvoj otkako je došao u Juventus. Nedoživljeno iskustvo dvaju uzastopnih zamjena sigurno ga je jako zaboljelo, jer u Juventusu je jednako toliko puta kao i ovog tjedna, zamijenjen tijekom cijele prethodne sezone.

Ronaldo je u prvoj velikoj krizi u Juventusu

Nadalje, vijest je uvijek kada Ronaldo ne zabije. A kada mu to ne uspije tri utakmice zaredom, e to je za naslovnice. Kao i njegov učinak u pet posljednjih utakmica, na kojima je postigao samo jedan gol, a i to poentiranje, protiv Genoe, bilo je iz jedanaesterca u sudačkoj nadoknadi. U jako lošem nastupu protiv Milana nije imao nijedan udarac na gol, što mu se zadnji put dogodilo u svibnju. 

Da nije stvar samo u recentnoj ozljedi koljena, pokazuje i Ronaldov učinak od početka sezone. U 14 nastupa postigao je samo šest golova, što je neusporedivo i s njegovim prosječnim sezonama. 

Pročitajte više