HRVAT IZ LIVERPOOLA OTKRIO ZAŠTO JE DOŠLO DO NEREDA "Englezi su krivi zbog očajne organizacije!"

Foto: Getty Images/Guliver Image

DAN NAKON prve utakmice play-offa Europske lige između Evertona i Hajduka (2:0) glavna tema engleskih i domaćih medija su neredi na Goodison Parku u kojima je Torcida uletjela na teren i gađala domaće navijače stolicama i bocama. U terenu su bili, iako njih puno manje, i navijači Evertona koji su također preskočili ogradu.

Prema jednoj verziji kaos sredinom prvog poluvremena započeli su upravo Hajdukovi navijači, a prema drugoj su za incidente krivi domaći navijači, koji su provocirali Torcidu i gađali njezine pripadnike kovanicama.

U moru oprečnih informacija, redakciji Indexa javio se čitatelj koji živi u Engleskoj, a utakmicu je gledao s tribine nasuprot Torcidi.

“Nereda nije bilo u gradu prije utakmice. Hajdukovi navijači su mirno šetali gradom i pjevali, a u nekim trenucima su se i šalili s policijom. Vidio sam jednu policajku kako dirigira pjesmu navijača. Nekim policajcima su na opremu zalijepili svoje naljepnice i stvarno ništa nije nagovještavalo nerede”, rekao nam je čitatelj koji je želio ostati anoniman.

Kaos je počeo u 34. minuti utakmice, kad je nekolicina Hajdukovih navijača sišla s tribine u prostor između reklama i terena i krenula prema domaćim navijačima.

“Teško je reći tko je što prvi započeo. No, činjenica je da je organizacija utakmice bila očajna. Oko Hajdukovih navijača, koji su bili smješteni desetak metara od domaćih, nije bilo ni policije ni ograde nego samo reklame i zaštitari od kojih su neki, ruku na srce, bili stariji i od 60 godina. Englezi su tu i tamo provocirali, ali možete zamisliti koliko je malo trebalo za nerede ako je s njihove strane nešto doletjelo na Torcidinu tribinu. Vidjelo se da dio navijača pokušava smiriti one najratobornije, ali teško je to kasnije kontrolirati”, rekao nam je Hrvat iz Liverpoola, koji je dodao kako mu nije jasno da Everton nije tampon zonom odvojio Hajdukove navijače. 

“Vidio sam prije utakmice kako torcidaši kupuju ulaznice na istim blagajnama kao domaći navijači. Nije bilo nikakve fan zone za gostujuće navijače, gdje bi oni provodili vrijeme te bi kontrola bila lakša. Nema nikakvog opravdanja za nerede Hajdukovih navijača, ali mi se čini da se Everton uopće nije pripremio za dolazak tolikog broja takvih navijača. Nisu ni njihovi navijači nevinašca, puno onih najratobornijih sjedilo je na tribini do Torcide pomiješano sa ženama i djecom i gađalo ih kovanicama i drugim predmetima”, rekao nam je čitatelj i dodao:

“Sve to je jako ružno izgledalo i zaslužuje osudu, no činjenica je da su se neredi mogli spriječiti da je bilo malo više interesa od strane Evertona”.

Hajduku preostaje nadati se da će im UEFA i ovaj put progledati kroz prste, odnosno, da će odluku o kazni za divljanje navijača donijeti nakon uzvratne utakmice, koja je praktički već rasprodana. Krovna europska nogometna organizacija uvažila je Hajdukovu žalbu uoči uzvratne utakmice s Brondbyjem na Poljudu, uz jasnu poruku da nove ispade neće tolerirati, i pitanje je kakva kazna čeka Splićane nakon novih nereda. Sreća u nesreći je da u Liverpoolu nije bilo nikakvih rasističkih povika ni zapaljenih baklji za što gotovo sigurno ne bi bilo nikakve tolerancije.

UEFA je u petak objavila da je pokrenula istragu o neredima na Goodison Parku. Everton je optužen jer su njegovi navijači bacali predmete, a Hajduk bi mogao biti kažnjen zbog bacanja predmeta u teren, utrčavanja u teren, uništavanja inventara stadiona i sukoba sa zaštitarima.

Pročitajte više