Šurjak potvrdio za Index: Trofejni norveški trener Trond Sollied ponuđen Hajduku



SOLLIED je vodio momčadi do osvajanja prvenstava i kupova u Norveškoj (Bodø/Glimt, Rosenborg), Belgiji (Brugge), Grčkoj (Olympiacos) i Nizozemskoj (Heerenveen), a odlično poznaje i hrvatske nogometaše, jer u Bruggeu je trenirao Ivana Leku, Boška Balabana i Tomislava Butinu, kojeg je vodio i u Olympiacosu, dok je u Heerenveenu bio trener Danijelu Pranjiću.

Šurjak: Sollied je samo jedan od stručnjaka koji nam se nude

Hajdukov direktor struke i član uprave u razgovoru za Index potvrdio je da norveški stručnjak želi preuzeti Hajduk: "Točno je da nam se njegov menadžer javio, ali Sollied je samo jedan od onih koji nam se nude".

Šurjak nije želio otkriti o kojim se još imenima radi: "Ne bi sad govorio o drugim imenima, sve će se znati sutra".

Podsjećamo, za petak u 15 sati najavljen je sastanak Nadzornog odbora Hajduka s jedinom točkom dnevnog reda - izbor novog trenera kluba.

Čovjek s polarnog kruga u gradu prijatelju na vrućem jugu

Pedesetogodišnji Sollied je trenutno bez angažmana, a krajem prošle godine bilo mu je ponuđeno preuzimanje turskog davljenika Ankaragucua, što je odbio. Sollied je igračko (15 puta bio je reprezentativac Norveške) i trenersko ime stvorio u norveškom velikanu Rosenborgu, gdje je zaradio i nadimak "Čarobnjak iz Trondheima" iako je rođen u Mo i Rani, neposredno ispod Arktičkog kruga. Zanimljivo, taj norveški grad i Split su gradovi prijatelji koji njeguju blisku suradnju.


Trenersku karijeru započeo još kao igrač početkom 90-ih kada je s Bodo/Glimtom ostvario plasman iz druge u prvu ligu i odmah zatim osvojio kup. Zatim mu je u Rosenborgu mentor bio legendarni Nils Arne Eggen kojeg je naslijedio te osvojio prvenstvo i izborio plasman u Ligu prvaka.



Nakon toga (1999.) slijedio je odlazak u Belgiju, točnije Gent, koji ostaje kuriozitet kao jedini klub kojemu Sollied nije donio nijedan trofej.

Uz pomoć hrvatskog trojca s Bruggeom pokorio Belgiju, iz Olympiacosa ga potjerali nakon duple krune

Već sljedeće godine uzeo ga je Club Brugge koji vodi 2000. - 2005. i s kojim uzima dva belgijska prvenstva, kup i četiri superkupa uz redovito nastupanje u Ligi prvaka. Solliedu su ključni igrači u klubu bili spomenuti Butina, Balaban i Leko.

Stepenica više bio je Olympiacos, gdje je u prvoj sezoni uzeo dvostruku krunu, ali je krajem 2006. dobio otkaz nakon što je drugu sezonu zaredom natjecanje u skupini Lige prvaka završio na dnu tablice iako je momčad ostavio na prvom mjestu grčkog prvenstva.

Još se jednom vratio u Gent u sezoni 07./08. (finale belgijskog kupa), a posljednji klub koji je vodio bio je prošle sezone Pranjićev Heerenveen s kojim je osvojio nizozemski kup.

 

Pročitajte više