Sušanj dao ostavku na članstvo u Tehničkoj komisiji MOMI-ja

PREDSJEDNIK Hrvatskog atletskog saveza Luciano Sušanj podnio je ostavku na članstvo u Tehničkoj komisiji Međunarodnog odbora Mediteranskih igara.

U pismu upućenom MOMI-ju, a koje je danas dostavljeno Hini, Sušanj oštro kritizira način i okolnosti vezane za izbor domaćina Mediteranskih igara 2009., za koje su konkurirali Rijeka, grčki Patras i talijanska Pescara. Igre je dobila Pescara.

"Proteklih dana bio sam nažalost svjedokom jedne od lakrdija koja je priređena pod okriljem Međunarodne organizacije Mediteranskih igara. Po treći puta u mom životu dogodilo mi se da moja zemlja i moj grad nisu dobili organizaciju Mediteranskih igara, na jedan način koji apsolutno nema nikakve veze sa temeljnim vrijednostima sporta i načelima olimpijske organizacije.

Cijeli svoj život posvetio sam sportu i njegovim najsvjetlijim vrednotama. Osim izuzetnih svjetskih sportskih rezultata, cijelu svoju aktivnost, vjerujem uspješno, podredio sam promicanju plemenitosti, fair-playa, prijateljstva i drugih odlika kojima sport povezuje ljude.

Na žalost, 18. listopada 2003. godine, ponovno sam u MOMI-ju udario u zid birokracije, netolerancije i nejednakosti. Izbor novog domaćina Mediteranskih igara 2009. ličio je na sve drugo osim na sportsko nadmetanje i fair-play. Čovjek nakon svega što se dogodilo, jednostavno ne može vjerovati da se i u sportskim organizacijama jednakost dijeli na velike i moćne zemlje te male zemlje. Duh i vjera malih zemalja ponovno je poklekla pred lobijima i financijskom moći velikih. Kriteriji, koje na žalost nismo mogli promijeniti, institucionalizirali su sustav koji svojim nepravednim načinom odlučivanja gazi sve pred sobom kako bi zaštitio moć i interese velikih. Tu prestaje sport, tu padaju svi ciljevi olimpizma, a tragedija je što članovi MOMI-ja svjesno pred tim činjenicama zatvaraju oči.

Moj vlastiti ponos i ponos moje zemlje ne dozvoljavaju mi da više budem sudionikom takve, tzv. sportske organizacije.

Iz navedenih razloga podnosim ostavku na funkciju člana Tehničke komisije MOMI-ja", navodi se u pismu Luciana Sušnja predsjedniku MOMI-ja.

Pročitajte više