Svjetski rukometni savez odbio prenijeti izjave Line Červara o krađi

Foto: Epa

>>> KOMPLETAN RASPORED, REZULTATE, ANALIZE I REAKCIJE IZ NJEMAČKE PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI ZA SP. 

SVJETSKA rukometna federacija (IHF) odbila je prenijeti izjave koje je dao Lino Červar nakon dramatične utakmice protiv Njemačke.

Na službenim stranicama SP-a u Njemačkoj i Danskoj objavljene su izjave izbornika Njemačke, Christiana Prokopa, desnog krila Njemačke Steffena Weinholda i Zlatka Horvata. Červarove izjave tu nije bilo, piše najugledniji rukometni portal na svijetu, Planet Handball.

Podsjetimo, Hrvatska je u dramatičnoj završnici druge utakmice drugog kruga izgubila od Njemačke 22:21 i ostala bez borbe za medalje.

Bila je to ružna, gruba i teška utakmica bez puno golova. Za svaki gol se trebalo pošteno namučiti, a sam finiš utakmice bio je posebno dramatičan.

Šipić je u 57. minuti zabio za 20:19, ali Nijemci vade golmana i izjednačuju da bi nakon Duvnjakova promašaja Pekeler iz kontre zabio za 21:20 na početku 59. minute. Hrvatska je krenula u napad, a u duelu s Karačićem Wiede je pao na pod. Lopta je došla do Štrleka, koji je skočio i bio fauliran. Bio bi to prekršaj za sedam metara i za remi, no dogodilo se nešto sasvim drugačije. Suci su dosudili probijanja Karačiću i dali su loptu Nijemcima.

Hrvatska klupa je u tom trenutku potpuno poludjela na inače sasvim solidan danski sudački par. Karačić im se nosio u lice i smijao se njihovim odlukama, a Igor Vori, Davor Dominiković i Lino Červar odjurili su prema delegatu i zapisničkom stolu te protestirali zbog takve odluke.

U sljedećem napadu Gensheimer je zabio gol za 22:20, a nakon što je Zlatko Horvat smanjio na 22:21, Nijemci su držali loptu do kraja susreta i vrijeme je iscurilo.

Červar je nakon utakmice rekao da bi on danske suce strpao u zatvor.

"Ovo je bila pljačka Hrvatske koju je vidio cijeli svijet! Ove suce treba strpati u zatvor. Ovo nije prvi put. Nama su Danci oduzeli prvenstvo 2008., 2009. i 2010. godine i to treba javno reći. Ne može se dozvoliti da amateri sude ovakve utakmice i odlučuju o našim sudbinama. Toga ima samo u rukometu i to je ozbiljan problem ovog sporta kojim se treba pozabaviti i Olimpijski odbor. 

"Ovo je bila pljačka Hrvatske koju je vidio cijeli svijet! Ove suce treba strpati u zatvor. Ovo nije prvi put. Nama su Danci oduzeli prvenstvo 2008., 2009. i 2010. godine i to treba javno reći. Ne može se dozvoliti da amateri sude ovakve utakmice i odlučuju o našim sudbinama", grmio je Lino Červar nakon utakmice.

"Toga ima samo u rukometu i to je ozbiljan problem ovog sporta kojim se treba pozabaviti i Olimpijski odbor. Mi smo Nijemce nadigrali pred njihovom publikom, a suci su nam oduzeli pobjedu. Na Europskom prvenstvu prošle godine u Hrvatskoj smo imali jako loše suđenje, ali smo mislili da će ovdje biti bolje. Međutim, znalo se što se radi. Nismo morali ni igrati jer smo znali što će biti. I sad Nijemci slave ovakvu pobjedu... Što da ja kažem igračima!? Bravo, dečki, dobro ste igrali!? Oni su samo žrtveno janje. Mi građani Hrvatske se moramo boriti za ponos i dostojanstvo i ne dopustiti da nas se javno krade", dodao je Červar.

Nakon što je dao izjave za RTL, Červar se spustio u mix-zonu, gdje je nastavio s kritikama na račun sudaca i sudačke organizacije.

Pročitajte više