GOLF

Tiger Woods: Desetljeće uništenja, mračnih tajni i iskupljenja

Foto: Getty Images / Guliver Image

TIGER WOODS izletio je autom s prilazne ceste svog doma u Orlandu, prešao ivičnjak i dio ceste između prometnih traka, udario u vatrogasni hidrant i zabio se u susjedovo drvo. Ovim prometnim incidentom u ranim jutarnjim satima, 27. studenoga 2009. godine, najpoznatijem sportašu svijeta započelo je burno desetljeće puno skandala i spektakularnog životnog iskupljenja. U prethodnih 12 godina, Woods je dominirao svijetom golfa kao nitko prije njega. Osvojio je mnoge velike (Major) turnire i natjecanja s kojima je stvorio slavnu karijeru, za BBC Sport piše Iain Carter.

U prošlih 10 godina osvojio je samo jedan veliki turnir, ali njegov se život preokrenuo. Danas je brižan otac, jedan je od najvećih ambasadora sporta i još uvijek je igrač sposoban pobjeđivati na najvišoj razini. Uspoređujući prošlo desetljeće s razdobljem uspjeha koje mu je prethodilo, Rory McIlroy, jedan od njegovih najvećih suparnika, kaže: "Mislim da je ono što je u posljednjih 10 godina morao proći kako bi došao na drugu stranu podjednako impresivno".

Nakon što je doživio tu nesreću s autom, Woodsov je potpuno propao i ugled mu je srozan, a onda se vratio na vrh.

Zbog koktela lijekova svijet je otkrio njegovu tajnu

Te noći prije 10 godina bio je posut razbijenim staklom i omamljen koktelom lijekova protiv bolova i tableta za spavanje. Potom je izgubio svijest i u kolima hitne pomoći prevezen je u bolnicu. Otkrit će se da je ponosni šampion bio prilično loš suprug. Sudar se dogodio u trenucima kad je njegova supruga Elin saznala da ju Tiger vara s drugom ženom.

U danima i tjednima koji su uslijedili, postalo je jasno da je Woods ženskar i preljubnik. Tračerski časopisi i web stranice bile su prepune tekstova o njemu. Woodsov moralni pad bio je na svim naslovnicama. Uvijek je ljubomorno čuvao svoju privatnost, a sad je cijeli svijet saznao njegovu adresu: 6348 Deacon Circle, Windermere, Florida 34786.

Sudar se dogodio tjedan dana nakon što je Woods svoju slavnu karijeru obogatio još jednim turnirskim naslovom. U Melbourneu je osvojio Australian Masters, ali reporteri National Enquirera bili su mu za petama. Časopis The American Celebrity sumnjao je da Woods ima tajnu ljubavnicu, Rachel Uchitel, te da ju skriva u luksuznom Crown Casinu and Hotelu.

Kad se vratio u Ameriku, upozorio je svoju suprugu da će Enquirer objaviti priču. Negirao je njihove tvrdnje, a navodno je telefonom povezao Uchitel i Elin kako bi svoju ženu uvjerio u svoju nevinost. Potom je 26. studenoga Woods pošao u obližnji klub Isleworth kako bi Dan zahvalnosti proveo igrajući karte. Vratio se kući, popio tabletu Ambiena za spavanje i pošao u krevet.

Embed from Getty Images

U tom trenutku je Elin uzela njegov mobitel. Poslala je poruku Uchitel i potom ju nazvala. Uchitel joj je priznala aferu s njenim mužem. "Znala sam", navodno je u tom trenutku rekla Elin. Kad je s tim suočila omamljenog Woodsa, on je istrčao iz kuće, sjeo u svoj Cadillac Escalade i izazvao prometnu nesreću koja se pokazala sudbinskom za njegovu karijeru.

Počele su se javljati ljubavnice sa svih strana

Nitko nije pomnije pratio Woodsa 2009. godine od novinara Roberta Luseticha. Napisao je i "Unplayable", knjigu u kojoj preispituje karakter i osobine najpoznatijeg golfera. Lusetich je 27. studenoga igrao golf s prijateljima. "Jedan od prijatelja pogledao je na mobitel i rekao da je Tiger Woods ozlijeđen u prometnoj nezgodi i da nitko ne zna o čemu se radi", prisjeća se australski novinar i dodaje: "Bilo je to nevjerojatno. Odmah sam poslao poruku Steveu Williamsu, Woodsovu caddieju. On je bio na Novom Zelandu".

Williams je nazvao Marka Steinberga iz International Management Groupa, Woodsova dugogodišnjeg agenta. Lusetich se ponovno čuo s Williamsom: "Steinberg je Williamsu rekao da će sve biti u redu. Potom mi je rekao da ne vjerujem svemu što čujem. Bila je to čudna rečenica. Kad smo vidjeli priču National Enquirera, postalo je jasno da se radi o velikom skandalu".

Brojne su žene nakon toga izjavile kako su bile u tajnim vezama s najboljim golferom svijeta. Njegovi navijači i kolege golferi bili su šokirani.

"Tog tjedna otkrio sam neke nove stranice na internetu. Bila je to fenomenalna priča, pažnja medija bila je ogromna", rekao je Irac Padraig Harrington, tada jedan od najvećih Woodsovih suparnika.

Zanimljiviji od terorističkih napada 11. rujna

Woods se 20 dana zaredom našao na naslovnici New York Posta i tako srušio rekord postavljen nakon terorističkih napada na New York i Washington u rujnu 2001. godine. 

"Bio sam zaprepašten. Kako to da nitko ništa nije znao? Tiger Woods je prilično slavan tip", pitao se Geoff Ogilvy, pobjednik US Opena 2006. godine.

Woods se povukao iz natjecateljskog golfa, sporta kojim je dominirao osvojivši 14 Majora. Samo je najuspješniji golfer u povijesti Jack Nicklaus bio bolji od njega. A Woods je bio na putu da nadmaši njegov rekord od 18 Majora. Činilo se da je to bilo samo pitanje vremena za tako posebnog igrača koji je postao veći od tog sporta.

Crnac je dominirao igrom bijelaca. Imao je osmijeh od milijun dolara. Woods je bio zaštitno lice multinacionalnih kompanija kao što su Nike, Accenture, Gillette, Gatorade i Tag Heuer. Bio je najbolji golfer svijeta, a Forbes ga je proglasio prvim milijarderom u sportu. Kod kuće je njegovao naizgled idiličnu sliku sa zgodnom suprugom i dvoje male djece. U javnosti se činilo da je imao sve, ali unutar njegova svijeta je vladao kaos.

I sve je to pomalo izašlo na vidjelo u medijima, u nemilosrdnim opisima njegova ponašanja koje je uzrokovalo nesreću. Woods je već sljedećeg dana otpušten iz bolnice i odmah je otputovao u Arizonu na plastičnu operaciju kojom je popravio usnicu, razrezanu u sudaru. Njegovo je boravište bilo poznato samo najpovjerljivijim osobama.

"Nisam mogao vjerovati da Tiger Woods može biti tako neoprezan. On je sam sebe uvjerio da je zaštićen zato što je prije incidenta uspijevao sve prikriti", rekao je Lusetich.

Woods je 11. prosinca objavio izjavu, u kojoj je rekao da se na neodređeno vrijeme povlači iz golfa.

"Duboko sam svjestan razočaranja i boli koje je moja nevjera nanijela mnogim ljudima, ponajprije mojoj ženi i djeci", napisao je na svojoj web stranici.

Liječenje od ovisnosti o seksu

Nakon Božića, Woods je otišao u Pine Grove Behavioural Health and Addiction Services, ustanovu u centru Hattiesburga u Mississippiju. Mediji su pisali da je ušao u program "Zahvalnost", odnosno liječenja od ovisnosti o seksu. Woods nikad nije potvrdio te tvrdnje o ovisnosti. "Zahvalnost" je osmislio dr. Patrick Carnes koji je 1983. u medicinskim krugovima prvi uveo pojam seksualne ovisnosti.

Čini se izvjesnim da se Woods suočio s brutalnim režimom samoanalize, daleko od vanjskog svijeta. Zbog toga je propustio prvi rođendan svog sina Charlieja.

"Ne mogu ispraviti stvari iz prošlosti, ali želim ubuduće biti dijelom života svoga sina i kćeri", rekao je kasnije Woods.

Nije baš svatko bio uvjeren u razboritost Woodsova tretmana. Budući predsjednik Donald Trump rekao je za Fox News: "Preporučio bih Tigeru da to samo shvati kao loše iskustvo. Reci zbogom klinici, izađi iz nje, budi prekrasan playboy, osvajaj turnire i živi dobrim životom. Najvažnija stvar koju Tiger može učiniti je to da se vrati golfu i pobjeđuje. Ne vjerujem baš u tu seksualnu rehabilitaciju".

Woods se 15. veljače 2010. godine vratio u Isleworth i bilo je vrijeme da se obrati javnosti. Četiri dana kasnije, okružen bliskim prijateljima i majkom Kultidom, stajao je pred televizijskim kamerama u sjedištu PGA Toura na Floridi. Kako bi prenijele Woodsovu 14-minutnu izjavu, 22 televizijske stanice u Americi prekinule su redovni program. Nikad se slavni šampion nije doimao tako ranjivim.

Ispričao se zbog svog "neodgovornog i sebičnog ponašanja", a nakon toga je njegova majka rekla: "Ponosna sam što sam njegova majka. Nije učinio ništa protuzakonito. Nije nikoga ubio".

Tadašnji pobjednik The Opena, Stewart Cink, komentirao je: "Bila je to vjerojatno jedna od najtežih stvari koje je ikada morao učiniti".

Noć prije isprike, Woods je otišao na golfersko igralište i prvi put otkako je skandal izbio odigrao nekoliko udaraca. "Dobro sam udarao", navodno je rekao svom tadašnjem treneru Hanku Haneyju. U akciju se vratio na prvom majoru te godine, The Mastersu, nešto manje od dva mjeseca kasnije. Snažno ga je kritizirao Billy Payne, predsjednik Augusta National Golf Cluba.

"Sve nas je razočarao. I što je još gore, razočarao je našu djecu i naše unuke. Naš junak nije ispunio očekivanja uzora naše djece", rekao je Payne na posebnoj konferenciji za novinare.

Želio je biti specijalac i to mu je uništilo leđa i koljeno

Woods je završio na četvrtom mjestu na turniru, što je vrlo dobar rezultat protiv najboljih igrača svijeta nakon četiri mučna mjeseca izbivanja. U sljedećim danima Woods je raskinuo suradnju s Haneyjem koji je kasnije napisao knjigu "Big Miss". Detaljno je opisao njegovu uspješnu suradnju s Woodsom i pružio jedinstveni uvid u njegov inače skriveni život na terenu i izvan njega.

Haney je otkrio da je Woods opsjednut vojskom, napisavši da je vježbao s mornaričkom postrojbom za posebne namjene Navy SEALs i prošao obuku koja mu je uzrokovala veliki tjelesni i psihički stres. Tijekom cijele karijere imao je više operativnih zahvata kojima je rješavao probleme s koljenom, vratom i leđima. "Neke od ozljeda, uvjeren sam, nisu posljedica igranja golfa. Prošao je kroz onu ludu fazu želje da postane pripadnik Navy SEALsa i radio neke opasne stvari koje su ostavile traga na leđima i koljenu", kaže Lusetich.

Embed from Getty Images

Ipak, Woods se do 2013. vratio na vrh svjetske ljestvice. Dominirao je PGA Tourom, ali nije uspio osvojiti nijedan Major. Budući da ga se više nisu bojali kao prije skandala, na velikim turnirima bio je slabiji.

"Tiger je uvijek imao tu auru nepobjedivosti pa vjerujem da je ono što mu se dogodilo prije 10 godina pokazalo i njegovu ranjivu stranu. To ga je pomalo spustilo na zemlju. Očito je teško steći samopouzdanje nakon takvog skandala", rekao je Rory McIlroy.

Kao njegov konkurent, McIlroy je bio impresioniran kako se Woods nosio s ozljedama koje su zaprijetile njegovoj karijeri.

"Kad se sjetim kroz što je morao fizički proći, mislim da je vodio rat sa samim sobom. Sjećam se i danas zajedničkog ručka 2017. godine i njegovih razmišljanja je li njegovoj karijeri došao kraj. Pitao se može li i dalje igrati. Potom je 15 mjeseci kasnije ponovno osvojio PGA Tour", govori današnji svjetski broj 2.

Nekoliko tjedana nakon tog ručka i Woodsova pesimističkog stava, 20. travnja 2017. se podvrgnuo operaciji leđne moždine koja mu je spasila karijeru. Bio je to posljednji pokušaj da operacijom postane dobar obiteljski čovjek. Ako bude još mogao igrati i golf, bit će to bonus. "Teško je izraziti koliko se bolje osjećam", napisao je Woods mjesec dana nakon zahvata, odnosno svoje četvrte i najvažnije operacije leđa.

Nakon novog skandala dotaknuo je dno

Iako je bio u boljem fizičkom stanju, trebao je izdržati sramotu koju je stekao u javnosti. Kako bi se nosio s posljedicama operacije i kroničnim bolovima, Woods je bio ovisan o koktelu lijekova protiv bolova. Nekoliko dana nakon te izjave, uzeo je potencijalno smrtonosnu kombinaciju lijekova. Popio je Vicodin za ublažavanje boli, Dilaudid, kontroliranu supstancu za suzbijanje jakih bolova, Xanax za ublažavanje tjeskobe, THC kao aktivan sastojak marihuane i Ambien za lakše spavanje.

Policija je Woodsa zatekla u Jupiteru na Floridi, 29. svibnja 2017., oko 2 sata ujutro, za volanom njegova Mercedes koji je bio parkiran s probušenim gumama. Videosnimka nesuvislog i kaotičnog Woodsa kako odgovara na policijska pitanja, prije nego što su mu stavili lisice i odveli ga u ćeliju, odmah se proširila internetom. Njegovo podbuhlo lice s policijske fotografije našlo se na naslovnicama svih novina.

Embed from Getty Images

Uhićen je zbog vožnje pod utjecajem opijata i dobio je prijavu za nesmotrenu vožnju. Iako nije pio alkohol, ova epizoda nalikovala je na onu iz 2009. godine.

"Mislim da je tada dotaknuo dno. Snimka velikog Tigera Woodsa koji jedva govori i ne može hodati zgrozila je javnost. Bila je to tragična vizija nekoć velike, a danas posrnule zvijezde", kaže Lusetich.

Sedam mjeseci kasnije osvojio je novi Major

Woods je ponovno morao posložiti svoj život. Oporavio se i shvatio da i dalje može igrati golf, što je značilo da može raditi ono u čemu je najbolji. Bio je blizu pobjede na The Openu 2018. u Carnoustieju i sljedećeg mjeseca na US PGA-u. Potom je na kraju sezone osvojio Tour Championship, pobijedivši u finalu McIlroya.

"Sedam mjeseci kasnije ponovno je osvojio Major. To je bilo nevjerojatno. To pokazuje njegov jaki karakter, mentalni kapacitet, njegovu hrabrost da se vrati nakon svih nedaća u privatnom životu i fizičkih ozljeda kroz koje je prošao", rekao je McIlroy.

Woodsov se život potpuno promijenio nakon sudara 2009. Supruga Elin razvela se od njega nakon otkrića koja su uslijedila. Od 2013. do 2015. bio je u vezi s američkom skijašicom Lindsay Vonn koja je vrlo dobro poznavala život slavnih osoba. Danas je slavni golfer u dugogodišnjoj vezi s Ericom Herman, menadžericom njegova restorana u Jupiteru. Bila je s njegovom djecom u Augusti kako bi mu čestitala nakon pobjede na ovogodišnjem Mastersu.

Embed from Getty Images

Za prvaka je to da su njegova djeca svjedočila njegovoj 15. tituli, prvoj nakon US Opena 2008. i skandala, bio najuzbudljiviji dio tog izvanrednog trijumfa u travnju.

"Puno je postigao u posljednjem desetljeću. Pogledajte samo kako je divan otac Sam i Charlieju. Sada puno vremena posvećuje njima i pokušava se družiti koliko god može. Ne putuje kao prije zato što ne želi biti daleko od njih. Želi ih dočekati nakon škole, gledati njihove školske utakmice i slično. Ta njegova očinska strana zaista je procvjetala zbog svega što je prošao", govori McIlroy. 

Početkom ovog mjeseca Woods je ponovno pobijedio. Zozo Championship u Japanu bio je njegov 82. uspjeh na PGA Touru pa je sada izjednačio rekord legendarnog Sama Sneada. Zbog lošeg vremena turnir se razvukao i na peti dan. Posljednjeg jutra uz Woodsa se zagrijavao njegov engleski kolega Ian Poulter.

"On je nevjerojatan. Udarao je kao u najboljim danima. Slušajući njegov zamah, gledajući kako njegove loptice lete i vidjevši ga kako završava turnir, znao sam da je Tiger opet onaj stari. Ne treba mu njegova najbolja igra, pobijedit će i ako je malo lošiji", rekao je Poulter.

Kao komentator pokazuje dosad neviđeni šarm i humor

Woods se i dalje ne pojavljuje često u javnosti, stil mu je mirniji i polako pušta ljude u svoj život. Na Golf TV-u je komentator i u analizama pokazuje dosad neviđeni šarm i humor.

"U prošlosti je bio potpuno zatvoren kao ljudsko biće", rekao je Lusetich o njegovu bivšem životu i dodao: "Ne može se reći da je danas otvorena knjiga, ali neki angažmani, kao što je uloga komentatora na Golf TV-u, za što znam da ga plaćaju, otvorili su ga ljudima i omogućili im dublji uvid u njegovu osobnost".

Imao je izvanredan životni put u posljednjem desetljeću. Nakon što je dotaknuo dno, Woods se ponovno uzdignuo. Iskupio se, ponovno postao šampion važan za svoj sport više nego bilo koji drugi igrač. U prosincu će se u Australiju vratiti sasvim drukčiji čovjek. Vodit će svoju zemlju kao kapetan na Presidents Cupu, verziji Ryder Cupa u kojoj će se američka ekipa suprotstaviti ostatku svijeta bez Europe. Igrao je toliko dobro da je morao sam sebi dodijeliti pozivnicu.

Krajem ove godine imat će 44 godine, bit će vođa i igrač spreman za borbu i šampion koji je u prvom dijelu karijere skrivao mnoge tajne. Kako kaže McIlroy: "On je divan ambasador za naš sport. Svi koji se bave golfom, vi u medijima, mi kao igrači, proizvođači opreme, svi imaju koristi od toga da Tiger Woods bude na vrhu. Mislim da bismo svi trebali biti sretni što je on i dalje na toj poziciji".

Pročitajte više