Tko će kome, ako ne svoj svome: Ja sam nizozemski neprijatelj broj jedan

GUUS HIDDINK, izbornik ruskih nogometaša, ne podilazi svojim zemljacima Nizozemcima, već im se želi zamjeriti tako da ih eliminira s Eura.

"Želim biti neprijatelj broj jedan za Nizozemsku. Neće biti lako, ali moja momčad raste iz dana u dan", napomenuo je Hiddink, koji je peti puta zaredom uveo svoju momčad u drugu rundu Eura ili Svjetskog prvenstva.

Počeo je 1996., ušavši s Nizozemskom u četvrtfinale Eura, dok je 1998. zauzeo četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu. Potom je, još čudesnije, ponovio isti plasman na Svjetskom prvenstvu 2002. s Južnom Korejom, a 2006. je u osminu finala Mundiala odveo Australiju.

Sada je natjecanje po skupinama prošao s Rusijom, koja igra vrlo dopadljiv, brz i uigran nogomet kojim je osvojila brojne simpatije. Nešto poput Zenita, pobjednika Kupa UEFA, kojeg vodi drugi Nizozemac - Dick Advocaat.

Rusija, službena nasljednica Sovjetskog Saveza, mogla bi se pod Hiddinkovim vodstvom osvetiti Nizozemskoj za poraz u Münchenu s 0:2 u finalu Europskog prvenstva 1988. To je bio i zadnji puta da su bilo Sovjetski Savez, bilo Rusija otišli dalje od prve runde.

"Imamo stil igre i volju za borbom. Nadam se da će Rusija poboljšati svoju infrastrukturu i naučiti dječake što znači boriti se za državnu selekciju. Učimo brzo i očekujem da ćemo uskoro biti u eliti. Možda već od ovog četvrtfinala", dodao je Hiddink, koji se potpuno poistovjetio s Rusijom.

A obzirom da planira biti nizozemski neprijatelj broj jedan, možda mu nova domovina i zatreba.

Totalsport/M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više